Azalmış yumurtalık rezervi ve yumurta dondurma

Azalmış yumurtalık rezervi ve yumurta dondurma

Yumurtalık rezervi

Tüm toplumun yumurtalık ( over) rezervi (OR) ölçümü yapılması gerekliliği genel olarak çok arkasında durulan bir durum değil çünkü over rezervinin doğal gebe kalma potansiyelini yansıtıp yansıtmadığı tam olarak kabul edilmiş olmamasının yanında kadınlarda anksiyete yaratma potansiyeli de mevcut.

Ancak yine de biz genel toplumun azalmış over rezervi olan kadınlar açısından taranması lehinde bir görüşü savunuyoruz. Öncelikle yumurtalık rezervini belirlemede –anti Mülleryan hormon ölçümü ve antral folikül sayısı gibi-testler IVF de gebe kalma olasılığını ve bir kadının toplam fertilite potansiyelini tahmin etmede oldukça isabetli. Yardımcı üreme teknikleri ihtiyacının yaş ile birlikte artması nedeniyle bu testler giderek önem kazandı.

İkinci olarak da düşük over rezervi olduğu belirlenen kadınların uzun dönemde fertilite potansitelini erken kaybetme riski mevcut ve bu durum eğer gebe kalmayı ertelerler ise kadınların reprodüktif yaşam dönemlerini ve ailelerinin büyüklüklerini etkilemekte.

Üçüncü olarak da kadınlar genellikle gebeliği 30 yaşından sonraya bırakmamaları konusunda verilen genel önerileri dinlememeye meyilliler.

Ancak çalışmalar gösteriyor ki kişiselleştirilmiş risk belirlemeleri (ör: OR gibi) bireylerin pozitif bir değişiklik için motivasyonlarını arttırmakta. Kötü bir OR sonucu, kadınların doğal gebe kalma planlarını biraz daha erkene almalarını sağlayabilir veya alternatif olarak halen belirgin başarı oranı şansı varken oosit vitrifikasyonu ( dondurma) olanaklarını araştırmasına neden olabilir.

Son olarak biz, kadınların OR belirleme konusundan haberdar olma hakkında sahip olduğunu düşünüyoruz. Artık ülkemizde de over rezervinin düşük olduğu durumlarda kadınlara yumurta dondurma imkanı sağlayan yasal düzenleme yapıldı. Bu sayede kadınlar çocuk sahibi olma şanslarını koruyabileceklerdir. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ebru Alper

Uzm. Dr. Ebru Alper, İstanbul’ da dünyaya geldi. Orta öğrenimimi Sankt Georg Avusturya Kız Lisesi’nde 1988 yılında tamamlamasının ardından aynı yıl çocukluk hayali olan tıp eğitimine İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başladı ve 1994 yılında mezun oldu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasına başladı. Uzmanlık eğitimini Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1999 yılı Mart ayında tamamladı.  Uzman doktor unvanını alışının ardından aynı hastaneye atandı ve 1999 yılının Mart ayı ile 2004 yılının Aralık ayları arasında son 3 yılı İnfertilite ve Menopoz Bölümü'nde olmak üzere, bu hastanede görev yaptı. Dr. Alper, 2005 yılının Ocak ayına Amerikan Hastanesi'nin Kadın Sağlığı Bölümü ve Tüp Bebek Merkezi’nde çalışmaya başladı. 2006 yılında Tüp Bebek Eğitimi’ ni tamamlayıp sertifikasını al ...

Op. Dr. Ebru Alper
Op. Dr. Ebru Alper
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube