Myomlar rahmin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu kitlelerdir. Fibroid vaya leiomyoma olarak da isimlendirilirler. Şekil, sayı ve boyutları çok farklı olabilir. Çok küçük ve tek olabildikleri gibi çok sayıda veya çok büyük de olabilirler.
Myomlar en sık 30-50 yaşlarında karşımıza çıkarlar. Bütün myomlar semptom yaratmaz. Bazıları sadece düşük veya erken doğum sebebi olabilir. Bazıları pelvik bölgede ağrı baskı hisssi ve aşırı adet kanaması yapabilir. Bazı myomlar idrar torbasına baskı yapabilir ve sık idrara çıkma yada mesaneyi tam boşaltamama yapabilir. Bazı myomlar barsak üzerine baskı oluşturup kabızlık sababi olabilir. Bzaı myomlar çok büyük boyutlara ulaşıp dışarıdan görülebilir ve hatta kişinin gebe olduğu bile düşünülebilir.
Yaş: 30-50 yaşları arası sık görülür. Genelde menapoz sonrası küçülürler.
Aile Hikayesi: Aile hikayesi olanlarda olma ihtimali daha yüksektir.
Etnik: Afro Amerikalılarda beyazlara oranla myom görülme ihtimali fazladır.
Obezite: Obez kadınlarda myom görülme ihtimali 2 veya 3 kat daha fazladır .
Yeme alışkanlığı :Hayvansal gıda ağırlıklı beslenenlerde myom görülme ihtimali yüksektir.
Nerelerde yerleşir:
Genel olarak myomların yerleşme yerine göre 3 çeşit myom mevcuttur.
Submukozal: rahim içindeki endometrium tabakasının altında
İntramural: rahim kas tabakası içerisinde
Subseroz:Rahmin dışına doğru büyümüş
Semptomları nelerdir:
Yoğun adet kanaması (kansızlığa sebep olabilir)
Pelvik bölgede baskı hissi
Karında şişkinlik
Cinsel ilişkide ağrı
Sırt ağrısı
Gebelikte artmış komplikasyon
İnfertilite (kısırlık) problemleri
Genetik ve hormona faktörler myom oluşumu ve büyüyüp küçülmesinde etkilidir.
Myomlar Kansere dönüşür mü?
Mevcut myomlar kansere dönüşmez fakat rahim içerisinde myoma benzeten yapıların 1/1000 olasılıkla kanser(leiomyosarkoma)olma ihtimalleri vardır.
Gebelikte myomlar ne tip sıkıntılara yol açarlar??
Bebeğin makat prezentasyonu (Makat şekilde doğumu)
Düşükler
Plasental ayrılma
Preterm (erken) doğum
Sezaryen doğum
Myomlar Nasıl Saptanır??
Myomlar jinekolojik muayene ile saptanabilir. Jinekolojik muayene ile tanı konulabilmesi için belli büyüklükte olması gerekir.
Transvajinal veya transabdominal ultrason ile myomları çok büyük bir kısmı tanısı konulur. Yeri, büyüklüğü tam olarak analaşılabilir.
MR(Manyetik rezonans): Myomların yeri sayısı büyüklüğü ve natürü %100’e yakın doğruluk ile belirlenebilir. Özellikle çoklu myomlarda ameliyat öncesi değerlendirmede çok başarılıdır.
Histerosalpingogram(HSG) ve Salinhisterogram ile özellikle rahim içerisine baskı yapan submukoz myomların tanısı konulabilir.
Myomlar nasıl Tedavi edilir??
Öncelikle myomlar takip mi etmek gerekir yoksa tedavi mi etmemiz lazım buna karar vermek doğru olacaktır.
Özellikle belli bir büyüklüğün altında hiç semptom yaratmayan ve menapoza yakın yaşlarda gördüğümüz myomları takip edebiliriz. Takip için öncelikle 4 ay sonrasında 6 ay ve 1 yıllık takipler yeterli olacaktır.
Tedavi ihtiyacı olan hastalarda en uygun yaklaşıma karar vermek için hasta çok iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Çocuk sahibi olma isteği, yaşı, myomların büyüklüğü, rahimde yerleşme yeri, myomların sayısı ve olası şüpheli bir görüntü vermesi tedavi şeklimizi değiştirecektir.
Myomların cerrahi tedavisinde cerrahın tecrübesi de önemli bir yer tutar. Son 10 yıl içerisinde myomlar minimal invaziv dediğimiz kapalı yöntemler ile ameliyat edilmektedir. Bu ameliyat yöntremine myomektomi denilmektedir. Kapalı yöntemler iki çeşittir. Laparoskopik veya robotik olarak cerrahi yapılabilmektedir. Son yıllarda bu tür kapalı yöntemler ile çok başarılı ameliyatlar yapılabilmektedir. Laparoskopik ve robotik myomektomi arasında belli açılardan farklar bulunmaktadır.
Laparoskopik myomektomi
2 adet 10 mm ve 2 adet 5 mm minik kesilerden yapılır. Ameliyatın süresini myomun yeri sayısı ve büyüklükleri belirler. Myomlar çıkarıldıktan sonra rahim tekrardan onarılır. Çıkarılan myomlar güvenli bir torba sistemine bağlı morselatör denen cihaz ile küçük parçalar halinde karın dışarısına güvenli bir şekilde çıkarılırlar ve laparoskopik myomektomi işlemi tamamlanır.
Robotik Myomektomi:
1 adet 12 mm 2 adet 8 mm ve 1 adet 5 mm minik kesilerden yapılır. Ameliyatın süresini myomun yeri sayısı ve büyüklükleri belirler. Robotun kollarını hastaya bağlama işlemi (docking) yaklaşım 30 dk ekstra zaman almaktadır. Robotun kolları bağlandıktan sonra cerrah hastanın ameliyatını başka bir konsol üzerinden gerçekleştirir. Robotun kollarını kendi konsolundan kontrol eder ve myomları bu şekilde rahimden çıkarır. Sonrasında yine robotik olarak rahimi onarır. Rahim onarım tamamlandıktan sonra myomlar güvenli torba içerisine alınıp morselatör denen cihaz ile küçük parçalar halinde karın dışarısına güvenli bir şekilde çıkarılırlar. Robotik myomektomi özellikle çoklu ve çıkarılması görece daha zor olan myomların cerrahi tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.