Astım tedavisinde akupunktur

Astım tedavisinde akupunktur

Astım bronşiyale toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Bazı durumlarda ölüme sebebiyet bile verebilir. Astım özünde bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalıktır. Hava yolları daralması ve ‘wheezing' denilen hırıltılı solunum ortamda bulunan patojenlere karşı vücudun verdiği immün reaksiyon sonucu oluşur. Astım hastalarının çoğunda dengesiz bir bağışıklık sistemi vardır.

Batı tıbbında henüz astımı tedavi edebilen herhangi bir yöntem yoktur. Kullanılan ilaçlar sadece semptomları kontrol altına alır ve atak sayısını azaltır. Genelde ömür boyu kullanılmaları gerekir ve uzun süreli kullanımlar sonucu sayısız yan etki gelişir. Bu yan etkiler mide yanması gibi hafif olabileceği gibi, ülser ve kalıcı kemik dokusu kaybı gibi ciddi de olabilir.Tedavi sürecindeki bu sıkıntılar diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi hastaların bir kısmını ‘alternatif' tedavi arayışlarına itmiştir. Astımda akupunktur tedavisi batı tıbbına tamamlayıcı' olarak ve bazı durumlarda ‘alternatif' olarak yaygın şekilde kullanılır.

Akupunktur tedavisi bağışıklık sistemini düzenleyerek ve akciğer fonksiyonlarını arttırarak astım tedavisinde etkili olur. Tedavi ile atak şiddeti ve sıklığı azalır. Bazı vakalarda tamamen ortadan kalkar. İlaca bağımlılık azalır veya ihtiyaç kalmaz. Astımı tedavi amaçlı yapılmasının yanı sıra akut atak sırasında atağı geçirmek amacıyla da yapılabilir.

Astım tedavisinde seanslar hastalığın şiddetine göre belirlenir. Genellikle kulak ve vücut akupunkturu birlikte kullanılır. Çok küçük çocuklarda lazer akupunktur tercih edilir. Ciddi vakalarda her gün yada gün aşırı 8-12 seans yapılır. Ardından 7 gün ara verilir. Aradan sonra 3 hafta süreyle haftada 2 seans, ikinci 3 haftalık süreçte ise haftada 1 seans yapılır. Hastalığın tekrarlamaması için 6 ay yada 1 yıl boyunca ayda 1 seans yapılır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Etiketler
Astım tedavisi nasıldır
Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube