Aşk evliliği

Aşk evliliği

           Yakışıklı Prens ve Güzel Prenses sonunda evlenirler ve sonsuza kadar mutlu yaşarlar” masalı ne kadar doğru?  Aşk evliliği ne kadar gerçekçidir?  Birbirlerine çok aşık olup uzun bir birliktelikten sonra evlenen çiftler neden çok kısa sürede boşanmaktadırlar? Evliliğin aşkı öldürdüğü doğru mudur? Bir evliliğin sağlıklı bir şekilde yürümesi için aşk yeterli midir?

         Yıllardır üzerinde sürekli düşünülen, konuşulan  konulardan bir tanesidir aşk evliliği. Oysa evlilik ilişkisiyle aşk ilişkisi birbirinden çok farklıdır. Evlilikte önemli nokta çift olabilmektir

Evlilik Zordur

                Evlilik uzun ve zorlu bir yolculuktur. Bu yolculukta kendinize hayat arkadaşı olarak seçtiğiniz kişinin size eşlik etmesi, yolculuk süresince elinizi bırakmaması beklenilen ve istenilen durumdur. Tek başına aşk, bir evliliğin sağlıklı bir şekilde yürümesi için elbette yeterli değildir. Sadakat, saygı, değer, bireyselliğe önem verme bir evliliğin olmazsa olmazlarıdır.  Bu kombinasyonların hepsi bir araya geldiğinde evliliğin sağlıklı olma ihtimali yüksektir.

Önce Kendimizi Tanımalıyız

               Bireylerin kendilerini tanıması çok önemlidir. Kendi istek ve ihtiyaçlarını iyi bilmeli ve bunu karşısındaki eş adayıyla paylaşmalıdır. Tanışma döneminde bu istekler gerek karşı tarafı kaybetme gerekse anlaşılmama korkusundan ifade edilmez, gizlenir. Evlilikten sonra çiftler doğal yaşamlarına döndüklerinde bu ihtiyaçlar ortaya çıkar ve çatışma yaratabilir.

                Evlilik öncesinde kişiler kafalarında bir “ideal eş “ profili belirleyip buraya yerleştirebilecekleri kişiyi aramaya başlıyorlar. Bu ideal eş profilinde genellikle çok yüksek beklentiler karşımıza çıkıyor. “Beni sevsin, beni korusun, benim diğer yarım olsun, benim yapamadığım işleri yapsın, beni koruyup kollasın…vs.”  Karşıdaki kişide aynı beklentilerle yola çıkabiliyor. Bunlar gerçekçi olmayan ve evlilikleri yoran beklentilerdir.

Evliliğin matematiği olmaz!

               Mantık evliliği de evlilikte tek başına  yeterli değildir. Bugün gençler kendilerine bazı kriterler belirliyor: zengin olsun, diploması olsun, yakışıklı olsun, romantik olsun…  Beş kriterden dördüne uyanı ideal eş olarak belirleyebiliyorlar. Ancak evlilik sanılandan daha karmaşık bir süreçtir ve evliliğin matematiği olmaz. Beş kriterden dördüne uyan birisiyle çok mutsuz olabilirsin ya da Beş kriterden birine uyan birisiyle çok mutlu olabilirsin.

Sağlıklı evlilik nasıl olur?

              Sağlıklı bir evlilikte aşk vardır ve eşler birbirlerine karşı “Eş” sorumluluklarının farkındadırlar. Aşk zamanla yerini daha kalıcı ve sağlıklı bir duygu olan “sevgi”ye bırakır.

              Evlilik, büyük fotoğrafı görerek girilen bir yolculuktur. Bu yolculukta fırtınalar da vardır güzel günler de vardır. Böyle durumda ilişkide iyi bir iş birliği kurmak gereki­yor. iyi iş birliğinin kurulabilmesi için kişilik uyumunun olması, evlilik becerilerinin ve evlilik olgunluğunun geliştirilme­si gerekiyor. Önemli olan Ben+Sen = Biz olabilmek. Yani her iki bireyin kendi bireyselliğini yaşayabildiği, aynı zamanda eş olarak sorumluluklarını yerine getirdiği evlilikler sağlıklı bir şekilde yürüyebilir.

             Sağlıklı evlilik için karşı taraftan beklentilerimizi gerçekçi boyutlara indirmeliyiz. Beklentilerimizi gerçekçi boyutlara indirdiğimizde sağlıklı ve içinde zaman zaman ” Aşk “ların da yaşandığı evlilikler sürdürmek mümkündür. Önemli olan mantık ya da aşk evliliği değil “Gerçekçi ve Sağlıklı Evlilik”ler yapabilmektir.

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Kevser Orak

Etiketler
Aşk evliliği
Psk. Dan. Kevser Orak
Psk. Dan. Kevser Orak
Gaziantep - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube