Aşırı internet kullanımına dikkat!

Aşırı internet kullanımına dikkat!

Hızla gelişen teknoloji; akıllı telefonların, tabletlerin, bilgisayarların oldukça fazla çeşitte olması ve internet ağının ulaşılabilirliğinin artması teknolojik cihazları hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirmiştir. Bu cihazların birçok alanda hayatımızı kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçekken aşırı kullanımı da oldukça büyük bir tehlike haline gelmiştir.

Günümüzde ilkokul öncesi dönemi çocukları bilgisayar, tablet veya telefonları genellikle oyun amaçlı kullanırlar. Bu kullanımın süresi artıkça çocukların gelişimlerinde problemler çıkmaya başlayabilir. Bu da ileriki dönemler için tehlike oluşturabilir. 0-6 yaş arası dönemde çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişimleri oldukça hızlıdır. Çocukların kendi yaşıtlarıyla oynadığı oyunların (saklambaç, ip atlama, kule yapma, boyama, kes-yapıştır, lego, sek sek) ince motor, kaba motor, dil gelişimi, sosyal- bilişsel alanlarının gelişimine katkısı fazladır. Ebeveynlerin çocuklarını teknolojik aletlerden çok bu tarz oyunlara yöneltmesi gelişimleri için oldukça önemlidir.

Çocukların yaklaşık 2 yaş civarında teknolojik aletlere ilgisi başlar.3 yaş öncesinde teknolojik cihazlarla ilgilenmesine olabildiğince engel olmak 3 yaş sonrasında ise bunu olabildiğince en aza indirerek ( en fazla gün boyu toplamda 20 dk) anne babanın denetimi altında kullanmasına izin verilebilir. 4-6 yaş grubu çocukları için bilgisayar oyunları çok cazip gelebilir ailenin bu konuda net tavır sergilemesi esnek olmaması çok önemlidir. Günde en fazla toplamda yarım saat olarak ailenin de onayladığı oyun veya çizgi filmleri izlemesine izin verilebilir.

Çocuğun yaşı ilerledikçe internet kullanımını denetim altına almak güçleşebilir. Çocuğa ‘bilgisayarı bırak, başka bir şey yap’ demek yetmez bırakması için ondan daha çok keyif alacağı bir seçenek sunmanız gerekmektedir. Bunun için ebeveynlerin yapması gerekenler;

Onunla zaman geçirmek (sinema, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlere katılmak, bisiklet sürmek, spor yapmak vs).

Çocuğun ilgi alanlarını öğrenmek ve bu alanda desteklemek.

Spor faaliyetlerine yöneltmek.

Sosyal ilişkilerini desteklemek, bunun için akranlarıyla zaman geçirmesini sağlamak.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Yekta Korkmaz

Uzm. Psk. Yekta Korkmaz, lise öğreniminin ardından 2007 yılında Ufuk Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne başlamış, 2012'de başarı ile tamamlayarak psikolog unvanını almıştır. İhtisasını 2012-2014 yılları arasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır.  Kemik iliği nakli psikolojik danışmanlık organ nakli psikolojik danışmanlık bireysel danışmanlık, internet bağımlılığı, depresyon,  kayıp ve yas, OKB, çocuk ve ergen danışmanlığı, problemli internet kullanımı – internet bağımlılığı okul ve aile ile ilgili sorunlar, davranış ve uyum problemleri, gelişimsel problemler, sınav kaygısı, depresyon, utangaçlık, korku ve fobiler, tırnak yeme, parmak emme, dikkat eksikliği/hiperaktivite, yeme bozuklukları, dil ve konuşma bozuklukları, travmalar, uyku sorunları, tuvalet eğitimi, kardeş kıskançlığı, takıntılar uzmanlı ...

Etiketler
Bağımlılık tedavisi
Uzm. Psk. Yekta Korkmaz
Uzm. Psk. Yekta Korkmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube