Aşırı ebeveynlik

Aşırı ebeveynlik, ebeveynlerin çocuklar üzerinde kurdukları bir tahakküm biçimi olarak tanımlanabilir.

Aşırı ebeveynlik

Peki Aşırı Ebeveynler Nasıl Davranırlar?

Aşırı Ebeveynler, iyi niyetli olarak çocuklarına günlük hayat rutininde çok fazla müdahalede bulunur. Oturmasına, kalkmasına, koşmasına, nasıl yemek yiyeceğine, nasıl oyun oynayacağına vb...

Aşırı korumacı ebeveynler, çocuklarının hayatında sürekli olarak varlık göstererek onların bağımsız kararlar almalarını zorlaştırabiliyor. Ebeveynlerin aşırı korumacı davranışları azaltmak için, öncelikle çocuklarının kendi uzuvları değil, ayrı bir birey olduğunu kabul etmeleri gerekir.

Ebeveynlerin aşırı korumacı tutumları çocuklarda öz güven eksikliği, bağımlılık, sosyal becerilerde yetersizlik, kaygı ve depresyon gibi sorunlara neden olabiliyor.

Ebeveynler Neden Aşırı Korumacı Davranır?

  • Ebeveynlerin Mükemmeliyetçilik Arayışı
  • Ebeveynlerin Geçmiş Deneyimleri
  • Toplumsal ve Kültürel Faktörler
  •  Sosyal Medyanın Etkisi
  •  Çocukların Güvenliği İçin Duyulan Endişe
  •  Kontrol İhtiyacı

Ebeveynler Aşırı Korumacı Tutumlarını Nasıl Azaltabilir?

Öz Farkındalık Geliştirmek: Ebeveynler, kendi korkularını ve endişelerini anlamak için içsel bir değerlendirme yapabilirler. Kendi çocukluk deneyimlerinin, mükemmeliyetçilik eğilimlerini gözden geçirebilirler.

Çocukların Bağımsızlığını Desteklemek: Çocuklara yaşlarına uygun sorumluluklar ve kararlar vererek onların bağımsızlıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilirler.

Risk Almayı Öğrenmek: Çocukların başarısızlık veya hatalarla karşılaşmalarına izin vermek, onların problem çözme ve dayanıklılık becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Duygusal Destek Sunmak: Çocukların duygusal ihtiyaçlarına dikkat etmek ve destek olmak, onları daha bağımsız bireyler haline getirmeye yardımcı olabilir. Ebeveynler, çocuklarının duygusal deneyimlerini anlamaya ve onlara empati göstermeye çalışmalıdır.

Bu makale 19 Aralık 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Özlem Bala Şimşek

Ben Özlem Bala Şimşek, 2001 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldum.2006-2007 yıllarında yabancı dil eğitimi için İngiltere Londra’da yaşadım.2007-2011 yıllarında yabancı ortaklı özel bir şirkette İnsan Kaynakları yöneticiliği ile sonlanan kariyerim 2009 yılında ilk kızım İklim Bihar, 2011 yılında ise ikinci kızım Kavin Nisan’ın dünyaya gelmesiyle bambaşka bir yöne evrildi.Çocuklarım büyüdükçe iyiden iyiye eksikliğini hissettiğim okul öncesi eğitiminde farklı bakış açılarını, alternatif eğitim modellerini incelemeye başladım. Alternatif eğitim modelleri üzerine aldığım farklı eğitimler sonrasında 2. Üniversitem İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünü tamamladım.   Kendi çocuklarım için Alternatif Anaokulu arayışım başladı. 2012 yılında çağdaş,özgür, ne istediğini bilen, sorgulayan, yaratıcı çocuklar yetiştirmek ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
instagram
Etiketler
Ebeveyn yaklaşımı
Çocuk Gelişim Özlem Bala Şimşek
Çocuk Gelişim Özlem Bala Şimşek
Bursa - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube