Aşılama (inseminasyon) nedir?

Aşılama (inseminasyon) nedir?

Aşılama (inseminasyon), özel tekniklerle hazırlanmış (yıkama), içinde yeteri sayıda sperm hücresi bulunduran erkek menisinin bir tür şırınga (kanül) ile kadın rahiminin içine püskürtülmesidir. 

Böylece kaliteli sperm hücresi konsantrasyonu artmış olacağından, daha fazla sayıda kaliteli sperm, tüplere ulaşabilmekte ve orada yumurtayı (oosit) dölleyebilmektedir (fertilizasyon).

Aşılama yönteminde, kadında, yumurtalamanın olması (ovulasyon), yumurtanın tüplere ulaşması, spermlerle yumurtanın buluşabilmesi için tüplerden en az birinin açık olması gereklidir.

Aşılama, daha çok erkeğe bağlı hafif (sperm anormallikleri) veya nedeni açıklanamamış kısırlıkta, tüp bebek tedavisi öncesi tercih edilir.

Over rezervinin az olması (ileri kadın yaşı), kısırlık süresinin 3 yılı aşmış olması, ağır sperm anormalliklerinin bulunması veya 2-3 kez aşılamaya rağmen gebelik elde edilememesi durumunda aşılama değil tüp bebek tercih edilmelidir.

Kadında doğal olarak gelişen tek yumurta için, uyarım olmaksızın aşılma yapılmasında gebelik şansı düşüktür. Bu yüzden, erkek kaynaklı bir kısırlıkta dahi, aşılama öncesi kadın yumurtalıklarının uyarılması (ovulasyon indüksiyonu, OI) gerekir. 

Yumurtalıklar, klomifen sitrat (Klomen, Gonaphene vb.) veya gonadotropinlerle (Gonal-F, Puregon, Menogon vb.) uyarılır. Gonadotropin uyarımları ile yapılan aşılamalarda gebelik şansı daha fazladır. Ovulasyon indüksiyonu yapılan hastaların yanıt durumu ultrason ve kan tahlilleri ile takip edilir (follikülometri). Yumurtalığın yeterli olgunluğa ulaşmasıyla beraber çatlatma iğnesi yapılır ve takip eden 35.-40. saat aralığında aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılamayı takiben hafif kasık ağrısı normaldir.

Aşılama ile ile gebelik oranları % 15 civarındadır.

Aşılama öncesi gelişen yumurta sayısı önemlidir. İki ve daha fazla yumurtanın gelişmesi durumunda çoğul gebelik ihtimalinin artacağı unutulmamalıdır. Eğer fazla sayıda yumurta gelişmişse aşılama değil tüp bebek tedavisi daha uygun olur.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Aşılama kimlere uygulanır
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube