Anorgazmi(orgazm olamama) ve tedavi yöntemleri

Anorgazmi(orgazm olamama) ve tedavi yöntemleri

Orgazm, kadında cinsel hazzın doruk noktasına ulaşmasıyla vajina ve rahimde oluşan ritmik kasılmaların olması durumudur. Cinsel ilişkide hazzın doruk noktasına çıkılmasını ve cinsel doyumu tanımlar. Doruk noktasına çıktıktan sonra ise vücutta tam bir gevşeme ve rahatlama süreci başlar. Orgazm her kadının ruhsal ve bedensel bütünlüğün sağlıklı devamı için yaşanılması gereken bir süreçtir.

Vücudumuzdaki en büyük cinsel organ beyindir. Beyin sinyal vermedikçe neredeyse hiçbir şey mümkün olmaz. Kadınlarda cinsel ilişki sırasında uyarının artması ile klitorise kan akımı artmakta ve beyin-klitorisi içeren sinir dolaşımının neticesinde orgazm işlevi gerçekleşmektedir. Orgazm da, cinsel uyaranların beyni sürekli ve yoğun bir şekilde uyarması sonucu vücudun bu uyaranlara verdiği eş zamanlı bir yanıttır. Anorgazmi; kadının hiç orgazm olamaması, çok geç orgazm olması veya yeterli uyarıya rağmen orgazma ulaşmanın çok güç olması şeklinde tanımlanabilir. 

Orgazm olamama, tıpkı diğer cinsel sorunlar gibi çiftler arasında ilişki problemlerine yol açabildiği gibi, çiftler arasındaki ilişki problemleri de anorgazmiye sebep olabilir. Bu problemi yaşayan pek çok kadın cinsel olarak uyarılır; ancak odaklanma, yoğunluk ve süre yeterli olduğu halde orgazma ulaşma sorunu yaşar.  Yapılan araştırmalara göre; kadınların yaklaşık % 5’i hayatının hiçbir döneminde orgazma olmamıştır. Çoğu kadın da ancak klitoris uyarısı ile orgazm olabilmektedir. Kadınların yaklaşık yarısından fazlası da ilişki sırasında "klitoris uyarısı" olmadan orgazma ulaşamamaktadır.

Anorgazminin nedeninin saptanması için, basit bir jinekolojik muayene ve cinsel öykünün alınması anorgazmi tedavisindeki ilk aşamadır.  Her türlü cinsel işlev sorununda olduğu gibi orgazm olamama (anorgazmi) sorunu yaşayan her kadının, öncelikle uzman bir jinekolog tarafından jinekolojik muayeneden geçmesinde fayda olacaktır.  Jinekolojik muayenenin sonrasında, biyolojik veya fizyolojik bir sorun olmadığından emin olunması durumunda, psikolojik sebebpler üzerinde çalışılmaya başlanmalıdır. Cinsel bilgi eksiklikleri, erkeğin cinsel açıdan tecrübesizliği, daha önceden olan cinsellikle ilgili olumsuz yaşantılar gibi sebepler anorgazmiye sebep olmaktadır. 

Travma, problemli bir çocukluk, düzenli ve sağlıklı bir aile yaşantısının olmaması, ergenliğe geçiş döneminde problemli ve travmatik cinsel deneyimlerin yaşanması ile seksüel kimlik çatışmaları da psikolojik sebeplerdendir.

Unutulmamalıdır ki; orgazm olma öğrenilebilir bir olgudur ve uzman bir cinsel terapist eşliğinde uygulanılan bir cinsel terapi sonucunda bir kadına orgazm olma öğretilebilir.

Bu makale 15 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Esra Naz Özel

Psk. Esra Naz ÖZEL, 1989 yılında Ankara'da doğmuştur. 2012 yılında Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden onur derecesiyle mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde fiziksel ve zihinsel engele sahip olan çocukların eğitimi ve ölçöe değerlendirmeleri üzerine görev almış ve yaptığı çalışmalar sonucunda ''Çocuk Değerlendirme Paketi'' uygulamaları ile 0 - 12 yaş çocukların gelişimsel değerlendirilmesi çalışmalarını yürütmüştür. 

2014 Yılında ''Aile Danışmanlığı, MDR ve cinsel terapi eğitimini tamamlayarak cinsel terapi alanında hem terapi hemde meslek elemanı yetiştirme çalışmalarında bulunmuştur. 

Psk. Esra Naz ÖZEL, mesleki çalışmalarına Mersin'de devam etmektedir.

Etiketler
Cinsellik
Uzm. Kl. Psk. Esra Naz Özel
Uzm. Kl. Psk. Esra Naz Özel
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube