Anne baba çocuk iletişimi

Anne baba çocuk iletişimi

Anne-Baba-Çocuk İletişim Becerileri

Doğru ebeveynlik özelliklerinden biri de çocuklarla iyi ve doğru iletişim kurabilme becerisidir. Her çocuk kendi yaşı çerçevesinde, anne ve babasıyla doğru iletişimi kurma hakkına sahiptir ve buna ihtiyaç duymaktadır. Çocuklarla kurulan iletişimin kalitesi, onların dünyaya, kendilerine ve geleceğe bakış açısını şekillendirir.

Çocuklarla Doğru İletişim Kurabilmenin Temel Noktaları:

İhtiyacı olduğu her zaman onun yanında olduğunu hissettirin ver söyleyin, onu koşulsuz sevdiğinizi bilmesini sağlayın.

Çocuğunuz sizinle konuşmaya, ya da bir şekilde iletişim kurmaya çalıştığında (oyun oynamak istemek ya da dikkat çekmeye çalışmak)elinizdeki işi bırakın ve ona cevap verin. Size ihtiyacı olduğunu fark edin.

Çocuğunuz, kendisi için önemli bir konuyu sizinle paylaştığında onu önemseyin ve ciddiyetle dinleyin.

Çocuğunuzla kuracağınız en özel iletişim yalnızken yapacağınız iletişimde gizlidir. Onun için özel konuları başkalarının yanında konuşmayın, bilinmesini istemediği konuları başkalarıyla asla paylaşmayın. Mahremiyetine saygı duyun.

Onu aşağılamayın, olumsuz cümlelerle kendne olan güvenini, saygısını azaltmayın. Büyüdüğünde hayatını devam ettirebilmesi için özsaygıya ve özgüvene ihtiyacı olacak. Bu küçüklükten itibaren anne babalar çocuklarına aşılar.

Çocuğunuzla konuşurken, onun hizasında ve ona bakarak konuşun, yukarıdan, tepeden dinlemeyin. Sözünü kesmeyin.

Eğer çocuğunuza sinirlendiyseniz, siniriniz geçene kadar onunla konuşmayın, sonradan pişman olacağınız şeyler davranışlarda bulunmayın, kaba sözler sarf etmeyin. Çocuğunuzun size saygısını bu şekilde kaybetmeyin. Şiddet, asla çözüm olmaz. (Şiddet Suçtur)

Çocuğunuzla yaşadığınız bir sorun varsa, bu sorunu nasıl çözeceğinizle ilgili beraber fikir yürütün. Ona ne hissettiğini, bu sorun karşısında ne yaşadığını sorun, onu anlamaya çalışın.

Çocuğunuza saygı duyduğunuzu, seçimlerine saygı duyduğunuzu belirterek ifade edin.

Çocuğunuzun sizinle iletişim halinde olma davranışını ödüllendirin. Size anlattığı için ne kadar mutlu olduğunuzu, size güvendiği için ne kadar memnun olduğunuzu ifade edin, çocuğunuzun size olan güvenini asla sarsmayın. Tutamayacağınız sözler vermeyin.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Merve Mamacı

Etiketler
Çocuk
Uzm. Psk. Merve Mamacı
Uzm. Psk. Merve Mamacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube