Anksiyete bozuklukları

Dr. Psk. R.  Meltem Kavcar Sırmalı
Dr. Psk. R. Meltem Kavcar Sırmalı
25 Aralık 20058469 görüntülenme
Randevu Al
Anksiyete bozuklukları
Anksiyete bozuklukları

Kaygı bozukluğu “kötü bir şey olacakmış hissi”, “hoş olmayan bir endişe hali” ya da “nedensiz bir korku” olarak kendini gösterir. Korku,  dışarıdan gelebilecek kaynağı belli gerçek bir tehlike karşısında ruhsal ve bedensel olarak verilen bir tepki biçimidir. Böyle gerçek bir tehlike ile karşılaşan kişi şiddetli bir korku duygusuyla beraber fiziksel tepkiler de gösterir: kalp çarpıntısı, titreme, terleme, gözbebeklerde büyüme, ürperme, v.b. gibi. Kaygı bozukluğunda da kişi sanki kötü bir şey olacakmış gibi nedeni belirsiz bir endişe hisseder. Kaygı, nedeni hakkında net bir bilgimizin olmadığı, içsel bir tehlike ya da tehdit karşısında gösterilen psikolojik bir tepki olmasına rağmen, korkuda olduğu gibi bedensel belirtilerin eşlik ettiği bir durumdur. Bu durum çok hafif bir tedirginlik ve gerginlik duygusundan panik derecesine kadar varan değişik yoğunluklarda yaşanabilir. Kaygı bozukluğunun en iyi tanımı, somatik belirtilerin de eşlik ettiği, normal dışı, nedensiz bir tedirginlik ve korku halidir.

Kaygı Bozukluğu Biçimleri:

Ayrılma kaygısı bozukluğu

Panik bozukluğu

Agarofobi

Yaygın kaygı bozukluğu

Başka bir sağlık durumuna bağlı kaygı bozukluğu

Diğer kaygı bozuklukları

Bu şikayetler nedeniyle günlük hayatınızı normal akışında yaşayamamaya başladıysanız, kaygı bozukluğunuz kronikleşmeden bir terapiste başvurun. Terapistiniz kaygı bozukluğunuzun seviyesine göre sizi psikoterapinin yanısıra ilaç kullanımınız için bir psikiyatra da yönlendirecektir. Bu süreçte profesyonel destek almayı lütfen ihmal etmeyin.

Dr.phil. R. Meltem KAVCAR SIRMALI

Etiketler

Kaygı bozukluğuAnksiyeteAnksiyete nedenleriKaygı bozukluklarıKaygı bozukluğu nedirKaygı nedirAnksiyete bozukluğu

Yazar Hakkında

Dr. Psk. R.  Meltem Kavcar Sırmalı

Dr. Psk. R. Meltem Kavcar Sırmalı

Dr. Psk. R.Meltem Kavcar Sırmalı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü başarıyla tamamlamıştır. Viyana Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nden doktora derecesini alarak tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır