Anksiyete


Anksiyete, yaklaşmakta olan tehdit veya stres unsuruna karşı korku, kaygı ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşandığı psikolojik bir bozukluktur. Gerginlik hissi, endişe ve kan basıncında artış gibi fiziksel değişikliklerle karakterizedir. Anksiyete aslında normal bir duygudur. Hatta bazı durumlarda enerji vererek odaklanmaya yardımcı olup ilgili stres faktörleri ile başa çıkmayı kolaylaştırabilir. Konuşma terapisi ve ilaç tedavisi yanı sıra yoga, egzersiz ve meditasyon gibi destekler ile anksiyete kontrol altına alınarak tedavi edilebilmektedir. anksiyete nedir. Anksiyete, mevcut olmayan ancak algılanan gelecekteki olası tehditler için yoğun kaygı ve kaygı duymaya neden olan psikiyatrik bozukluktur. Genellikle herhangi bir stres unsuruna karşı gelişen anksiyete, huzursuz ve gergin hissetme, çarpıntı ve terleme gibi fiziksel ve duygusal semptomlarla karakterizedir.
Gündelik hayatta, çevresel, bilişsel ve toplumsal faktörlerin yarattığı stres ve baskının tetiklediği korku, endişe ve kaygı hissi olarak da tanımlanabilir anksiyeteyi tetikleyen örnekler, sınav, iş görüşmesi, bir işi zamanında yetiştirememe gibi stres ve baskı yaratan koşullardır. Anksiyetede endişe, ve belirsizliğe karşı korku söz konusudur. Kan basıncının yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alışverişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme gibi fiziksel ve duygusal belirtilere neden olur.
Genellikle beyinde doğal olarak bulunan birtakım kimyasallarda oluşan dengesizlik sebebiyle meydana gelen anksiyete, genetik faktör, stres, kronik hastalıklar, uyuşturucu madde kullanımı ve çevresel faktörler anksiyete oluşumuna zemin hazırlar. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, beyindeki korku işleme mekanizmalarında hassasiyete yol açarak stres unsurlarına karşı kişiyi daha duyarlı birine dönüştürür ve bu durum ileride anksiyeteye zemin hazırlar.
Kişiyi gergin bir yapıya bürüyen anksiyete hastalığının yaygın tedavi yöntemleri arasında gerekiyorsa ilaç tedavisi, psikoterapi ve diyalektik davranış terapisi yer alır.Anksiyetenin Risk Faktörleri Nelerdir? şimdi sayacağım faktörlerin içinde yer alan kişilerde anksiyete problemi görülme olasılığı yüksektir.
Ayrılma olaylarına aşırı duyarlılık
Öfkeye ve bağımlılığa yatkınlık
Çocukluk döneminde fiziksel veya cinsel istismar
Stresli yaşam alanları
Sorunlu bağlanma şekilleri
Dağılma anksiyetesine yatkınlık .
Anksiyete belirtileri nelerdir?
Anksiyete anında fiziksel ve duygusal belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar, gergin ve huzursuz hissetme, kötü düşüncelere kapılma, çarpıntı, nefes alışverişinin hızlanması, soğuk terleme, ateş basması, midede karıncalanma hissi ve göğüs ağrısıdır. Anksiyete anında bu belirtilerin tamamı veya bir kısmı bir arada yaşanabilmektedir.
Genel olarak anksiyete belirtileri şöyledir:
- Gergin, huzursuz ve endişeli olma
- Kaygı ve korku hissi ile kötü düşünceler içinde olma
- Nefes alışverişinin hızlanması
- Ani soğuk terleme
- El ve ayaklarda istemsiz titreme
- Odaklanmada sorun yaşama
- Halsiz ve hasta hissetme
- Korkuya sebep olan gelecekteki olası tehdit dışında başka bir şey düşünememe
- Nefes darlığı
- Uyku bozukluğu
- Göğüs ağrısı
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
Anksiyete Ne Kadar Yaygındır?
Anksiyete, Amerika'da yaygın görülen sağlık sorunlarından biridir. Yaklaşık 40 milyon Amerikalı, kaygı bozukluğu ile mücadele etmektedir. Ülkemizde ise anksiyete bozuklukları görülme oranı yüzde 17 ila 25’i bulmaktadır.