Ani hareket sonrası kıkırdak kırılmalarına dikkat

Ani hareket sonrası kıkırdak kırılmalarına dikkat

Kıkırdak, tüm hareketli eklem yüzeylerinde bulunan ve sağlıklı hareket etmemizi sağlayan yapılardır. Kıkırdak yapısında ortaya çıkabilecek herhangi bir sorun hareketin bozulmasına ve ağrının ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Kıkırdak sorunları aniden ortaya çıkan (akut) ve uzun sürede ortaya çıkan (kronik) şeklinde sınıflandırılır. Kıkırdağın akut sorunları sıklıkla spor ve ani-zorlayıcı hareket sonrası ortaya çıkan sorunlardır. Bu durumda kıkırdak kırıkları ile karşılaşılmaktadır. Kırık olan bölgedeki sürtünmeden dolayı hasta ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karşılaşmaktadır. Bazen kırık olan kıkırdak parça eklem arasına girip eklemde kilitlenmeye yol açabilmektedir. Bu şekilde yaralanmalar, sıklıkla diz ve ayak bileğinde görülmekle birlikte büyük veya küçük bütün eklemlerde ortaya çıkabilmektedir 

Tedavi İçin Kırık Noktanın Tespiti Önemlidir

Bu ameliyata karar verirken parçanın koptuğu yer, parçanın büyüklüğü, hastanın yaşı gibi faktörlerin dikkate alınmalıdır. Bazen tek sorun küçük bir kıkırdak parçasına bağlı kilitlenme olduğunda sadece o parçayı çıkarmak yeterli olmaktadır. Günlük yaşamda daha sıklıkla kıkırdağın kronik yani uzun süreli sorunları ile karşılaşılmaktadır. Belli bir yaşa kadar kıkırdak üretimi ve kendini yenilemesi yeterli olmaktadır. Fakat 40'lı yaşlardan sonra yıkım ve aşınma miktarı üretimden fazla olduğu için kıkırdakta aşınma ve incelme başlamaktadır. Eklemi zorlayıcı ve tekrarlayıcı hareketlerde bu kıkırdak aşınmaları daha yoğun ve daha erken yaşta ortaya çıkabilmektedir.

Kilo Verin Dizinizden Yük Kalksın

Yaşa bağlı ortaya çıkan kıkırdak sorunlarında aşınmanın miktarı ve yüzey genişliğine göre tedavi planlaması yapılmalıdır, Erken dönemde rastlanıldığında hareket kısıtlaması, kilo kontrolü, eklem çevresi kaslarının kuvvetlendirilmesi, spor tercihlerinin değiştirilmesi gibi yöntemlerle yeterli rahatlama sağlanabilmektedir. Bunların yanında ek olarak kıkırdak destekleyici takviye edici gıdalar da kullanılabilmektedir ‘’. Yöntemlerin yetersiz kaldığı orta düzey kıkırdak aşınmalarında tedaviye girişimsel seçenekler eklenebilir. Problem olan eklem, kapalı yöntemle ( artroskopik ) görülür mevcut aşınmalar tıraşlanır ve devamında eklem içi iğne yapılarak geçici de olsa rahatlama sağlanabilir. Sıklıkla diz, ayak bileği ve dirsek gibi büyük eklemlerde yaptığımız bu uygulamalarda eklem içine yapılacak iğnenin içeriğine kıkırdağın durumuna göre karar verilir .

Yeni Umut , Kök Hücre Tedavisi

Protez öncesi tüm yöntemler uygulanmış fakat rahatlamamış hastalara son seçenek olarak uygulanmalıdır, Kök hücre uygulamasını genel anestezi altında yapılmalıdır. Hastanın göbek çevresindeki yağ dokusundan kök hücre elde edilir ve ayrıştırma işleminden elde edilen kök hücreler sorun olan ekleme enjekte edilir. Bu uygulamada hasta aynı gün içinde taburcu edilir. Bu uygulamanın en önemli avantajı yeni kıkırdak oluşumuna imkan vermesidir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Arslan

Dr.Öğr.Üyesi Levent Arslan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimin başarı ile tamamladıktan sonra Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayıp Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Dr. Öğr.Üyesi Levent Arslan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Kıkırdak
Op. Dr. Levent Arslan
Op. Dr. Levent Arslan
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube