Anemi (demir eksikliği)

Anemi (demir eksikliği)

Halk arasında kansızlık olarak bilinen ‘demir eksikliği’ kan tahlili ile teşhis edilen bir hastalıktır. Kanda oksijen taşıyan hemoglobinin belli bir değerin altına düşmesi durumunda ‘demir eksikliği’ görülür. Yani hemoglobin seviyesi düşerse kanınızın oksijen taşıma kapasitesi de düşer. Vücudunuz için oksijen ne kadar önemliyse demir seviyesi de büyük ölçüde önemlidir. Bu yüzden eğer doktor tarafından teşhisi konulmuş bir ‘Demir Eksikliği’ varsa doktorunuzun önerdiği ilacı MUTLAKA kullanmalısınız.

En sık karşılaştığım sorun ilaç kilo aldırır korkusuyla tedavi olmamak ?Demir eksikliği ilaçları ağırlık artışına neden olmaz ancak anemide iştahsızlık, halsizlik görülür ve kan değerleriniz yükselmeye başladığında iştahınız düzelmeye başlar??İlaç kullanırken beslenmenize dikkat ederseniz ağırlık artışı görülmez. Bunlardan dolayı ağırlık artışı korkusuyla lütfen ilaç kullanmamazlık yapmayın ve şunu unutmayın "Besinlerle ilaç arasındaki tek fark dozdur." Yani eğer doktorunuz ilaç yazdıysa bunu sadece besinlerle yükseltmeye çalışmak için kasa kasa kırmızı et yemeniz gerekir.

Peki tedaviyi besinlerle nasıl destekleriz?

İlacınızı kullandığınız saatlerde süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir gibi) tüketmeyiniz. İlacın etkisini azaltır.
Çaydaki bazı doğal bileşiklerde demir emilimini azalttığına dair çalışmalar var o yüzden ilaç saatinde çay tüketmemeye özen gösteriniz.
C vitamini demirin bağırsaklardan emilimini artırır o yüzden ilacınız aldıktan sonraki öğününüzde C vitamini kaynağı almaya özen gösteriniz.
Benim ilacım sabah aç karnına olduğu için ben kahvaltıda 1 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu tüketmeye özen gösteriyorum.

Bu makale 15 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Kübra Badem Karakoyun

Diyetisyen Kübra Badem Karakoyun lise öğreniminin ardından Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2018 yılında başarı ile tamamlayarak "diyetisyen" unvanını almıştır.  Eğitim hayatı boyunca birçok staj programına katılmıştır. 2017 yılında Özel Hayat Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2018 yılında Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Mediko Yemekhanesi'nde stajlarını tamamlamıştır. Diyetisyen Kübra Badem Karakoyun mesleki çalışmalarına yüz yüze ve online olarak devam etmektedir. Instagram: @kbkdietician Sertifikalar - Kişisel Gelişim Zirvesi - Filizlenen Hayatlar - Hastalıklarda Güncel Nütrisyon Yaklaşımları Sempozyumu-1 - Sağlık Bilimleri Üniversitesi - 2. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kongresi - Erciyes Üniversitesi - Yeşil Sahne - Gazi Üniversitesi Genç Yeşilay ...

Etiketler
Kansızlık
Dyt. Kübra Badem Karakoyun
Dyt. Kübra Badem Karakoyun
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube