Anal siğillerin (kondilom) varlığı önemli midir?

Anal siğillerin (kondilom) varlığı önemli midir?

Anal siğillerin (kondilom) varlığı anal ilişkiyi doğrular mı?

 

Kondiloma akuminata ya da anogenital siğiller bulaş sonrası 3 hafta ile 8 aylık inkübasyon periodundan sonra ortaya çıkmaktadır. Bazıları farkına varılmaksızın kendiliğinden 2 yıl içinde kaybolmakta, iyileşmektedir.

Varlığı anogenital kanser riskini arttırmaktadır. Human papilloma virus (HPV) denilen virüs ile cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. HPV nin 70 den fazla alt tipi vardır. HPV 16, 18 sıklıkla skuamöz hücreli kanser gelişiminden sorumludur.

Özellikle virjin kadınlarda kondilomun kazanılması sanıldığının aksine tek başına anal ilişkiyi doğrulamamaktadır. Dijital/anal, oral/anal ve dijital/vajinal temas ile de bulaşmaktadır. Sıklıkla immunitesi baskılanmış bireylerde görülmektedir.

Kadınlarda primer vajinal ilişki ile irtibatlıdır. Kadınlarda anal kondillom görülmesi vulvar ya da perineal ya da anal ilişki ile ortaya çıkmaktadır. Seksüel olarak partner sayısı 5 den fazla olan bireylerde 7 kat, yine bunlarda tedavi sonrası tekrarlama riski 12 kat daha fazla izlenmektedir.

Erkeklerde özellikle homoseksüel ya da heteroseksüellerde sık rastlanmaktadır. Sıklıkla penis başına ve gövdesine lezyonlar yerleşir. Perianal ya da intraanal lezyonlar homoseksüel ilişkilerde görülür. HIV + bireylerde ortaya çıkma olasılığı yüksektir.

Klinik olarak lezyon bulunduğu yere göre kaşıntı, kanama, yanma hissi, hassasiyet, vajinal akıntı, ağrı şikayetlerine neden olmaktadır. Proksimal anal kanalda varlığı anal darlığa neden olmaktadır.

Teşhisinde etkilenen bölgenin inspeksiyonunda papüllöz, verruköz lezyonların varlığı önemlidir.

Fizik muayenede rektal ve vajinal muayene, anoskopi, sigmoidoskopi, kolposkopi uygulanımı gereklidir. Biyopsi tanı için ve de özellikle displazi varlığının dışlanması için şarttır.

Ayırıcı tanıda sekonder sifiliz (bel soğukluğu) infeksiyonunda kondilloma latadan ayırt edilmelidir. AIDS li hastalarda ağrılı lezyonlar Herpes virüsü ile ilişkilidir.

Tedavisinde kimyasal, fiziksel yakma, immünoterapi, cerrahi eksizyon uygulanabilir. Lezyonların sayısı ve yerleşim yerine göre bu seçeneklerden biri veya birkaçı tercih edilmektedir. Tedavilerden sonra yönteme göre %20den 80 e varan tekrarlamalar ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden hasta üçer aylık dönemlerle yakından takip edilmelidir. Adjuvan tedavi olarak cerrahiden ya da yakma işlemlerinden dört hafta sonra günde bir kez haftada 3 kez olmak üzere 12 hafta koruyucu dozda %5 imiquimod (Aldara) topikal krem tedavisi uygulaması önerilmektedir.  

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2002 yılından beri Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, 2007 yılında Columbia University, New York Presbyterian Hospital'da çalışmalar yapmıştır. 2009 yılında ise Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik kadosuna atanmıştır. Aynı yıl Cleveland Clinic Foundation, Digestive Disease Center, Colon and Rectal Surgery Departmanı'nda Observer olarak çalışmalarda bulunmuştur.  Avrupa Kolorektal Cerrahi Derneği (ESCP), Amerika Kolorekt ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Anal siğiller neden oluşur
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube