Doktorsitesi.com

Ameliyatsız estetik uygulamaları; Botulinum Toksin

Prof. Dr. Murat Emiroğlu
Prof. Dr. Murat Emiroğlu
11 Ekim 201676 görüntülenme
Randevu Al
Ameliyatsız estetik uygulamaları; Botulinum Toksin

Botulinum Toksini, sinirde oluşan uyarıların adaleye ulaşmasını engelleyerek etki gösterir. Böylece kasın kasılması engellenmiş olur. Bu etkilerin tümü geçicidir, kaslarda kalıcı değişikliğe neden olmaz. Yüz cildinin altına yerleşmiş olan mimik kasları botulinum toksini ile zayıflatılarak kırışıklıkların oluşması önlenir. Adale kasılmayınca adalenin üzerindeki deride bulunan kırışıklıklar da belirsizleşir.

Botulinum toksini daha çok mimik hareketlerinin oluşturduğu kırışıklıkların giderilmesi veya azaltılması amacı ile kullanılır. Kasların aşırı çalışması nedeni ile alında, kaşlar arasında, göz ve ağız çevresinde oluşan kırışıklıklarda Botulinum toksini uygulaması iyi sonuç verir. Botulinum toksini ayrıca aşırı terleme ve migren tedavisinde de kullanılır.

Botulinum toksini; 18-65 yaş arasında olan, yüzündeki kırışıklıklara cerrahi dışında çözüm arayan hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Botulinum toksini uygulamasının yarattığı etkinin geçici olduğu, yüz germe, kaş kaldırma gibi ameliyatlara alternatif olmadığı unutulmamalıdır.

Günümüzde Botulinum toksini hemen her yerde uygulanan bir yöntem haline gelmiştir. Çok ince ve hassas kasların hareketini engellemeye yönelik bir teknik olduğundan yüz anatomisi ve fizyolojisini iyi bilen kişiler tarafından uygulanmalıdır. Hiç eğitimi olmayan veya basit sertifika programları ile bilimsel değeri olmayan ünvanlarla bu yöntemi uygulayanlar son yıllarda oldukça artmıştır. Botulinum toksini uygulamasından önce mutlaka size bu müdahaleyi yapacak kişinin eğitiminden ve kullanılacak ilacın kalitesinden emin olunmalıdır.

İşlemin tümü 10-15 dakika kadar sürer. İnjeksiyon bölgesinde hafif kızarıklık olabilir. Botulinum toksini’nin etkisi injeksiyondan sonraki ilk haftada belirginleşir ve 4-6 ay kadar sürer, etkinin devamı isteniyorsa tekrarlamak gerekir.

Bazı adalelerin işlevlerini basit cerrahi girişimlerle zayıflatarak Botulinum toksini etkisini kalıcı hale getirmek de mümkündür. Bu ameliyatlar lokal anestezi altında yapılabilen ve yarım saatten kısa süren müdahalelerdir.

Botulinum toksini ile birlikte veya uygulamadan sonra dolgu maddeleri de kullanılarak daha mükemmel ve daha kalıcı sonuçlar elde etmek mümkündür.

Etiketler

Botulinum toksiniBotulinum toksinin terlemeye etkisiBotulinum toksini (botox)Botulinum toksini (botox) nasıl yapılırBotulinum toksini (botox) etkisi ne kadar zamanda geçerBotulinum toksini uygulaması

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Emiroğlu

Prof. Dr. Murat Emiroğlu

Prof. Dr. Murat EMİROĞLU, 15 Haziran 1961 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimini 1979 yılında Ankara Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi sırasında Genel Cerrahi Staj Programı’nın bir kısmını İtalya’daki Ferrara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Ippolito Donnini’nin başkanlığındaki Cerrahi Departmanı’nda yapmıştır.  İhtisasını ise 1993 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim dalında tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır