Aldatma psikolojisi

Aldatma psikolojisi

Aldatma, kişinin hayatındaki boşlukları doldurma ihtiyacının sonucudur. Bu boşluklar fiziksel ve duygusal olabilir.

İlişkilerin çoğu duygusallıkla başlar. Heyecan, tutku, arzu, aşk, sadakat, sevgi, özlem… Ve kabul etmek gerekir ki ilişki her zaman aynı kalmaz. Zamanla duygular azalabilir, başka bir duyguya dönüşebilir. Duygular ne kadar yoğun olursa olsun her zaman aynı şiddette hissedilmesi mümkün değildir. İlişkiyi sürdüren şey, duygunun aynı kalması değil duyguların değişebileceğini kabul etmek ve duyguların dönüşümüne olumlu katkı yapabilmektir.

Aldatmak, kişinin hayatındaki boşlukları doldurma ihtiyacının sonucudur. Bu boşluklar bazen fiziksel bazen de duygusal olabilir. Aldatmanın birçok nedeni olabilir.

“Sadakatsizlik” konusunda aldatma ya da aldatılmaya giden sürecin bir parçası da ilişki ve evlilik içinde hem ilişkiye hem partnere verilen roller ve anlamdır. Eşin bütün ihtiyaçları karşılamasını beklemek, en iyi eş, en iyi ebeveyn, en iyi arkadaş olmasına dair ona atfedilen rol iki taraf içinde gerçekçi olmayan beklentilere ve sorumluluğa neden olur.

Bu senaryonun gerçekleşmesi çok zordur. Beklentiler kusursuzluk içerdikçe ilişki içinde bir şeyler hep eksik kalmaktadır. Bu durum da beraberinde sadakatsizliği getirebilmekte, aldatma kaçış planın bir parçasını oluşturmaktadır.

Dünyada hiçbir şey birdenbire olmadı gibi kimse birdenbire alkolik olmaz, birden bire boşanmaz, birden bire iflas etmez ve birden bire de aldatmaya başlamaz. Çünkü tükenme aşamalı olur. Her ilişkide aslında aldatma aşamasına geçilmeden yaşanan durumlarla sinyaller verilmeye başlar. Bu sinyaller hissedildiği anda önüne geçmek mümkündür. Bu aşamada sorunlar fark edilip, sorunları çözmek için çaba sarf etmek eğer sorun hala çözülemiyorsa destek almak önemlidir.

Çift terapisine “aldatma” kriziyle başvuran danışanlarımızın sayısı azımsanamayacak kadar fazladır.

Evlilik içinde yaşanan bu kriz bireyler üzerinde yıpranmaya yol açabilir. Travma etkisi bireysel olarak kişilerin üzerinde olumsuz duyguların şiddetlenmesine bunun sonucu olarak ruhsal bozuklukların gelişmesine zemin hazırlayabilir.

Aldatma sorunuyla bizlere başvuran çiftlerin aklında genellikle bu soru olur. Bireysel terapi mi almalıyım yoksa çift terapisi mi görmeliyiz?
Sadakatsizlik ilişki içinde yaşanan bir ilişki problemidir. Bu yüzden ilişkinin devamına karar verildiyse çift olarak destek almak ilişkinin yeniden onarılması için sağlıklı olandır. Fakat bazı durumlarda bireysel destek almak da önemli olabilmektedir. Çünkü duygusal travmanın etkileri kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Bireysel hikayemiz, olayları nasıl anlamlandırdığımız bunun sonucunda da travmaya nasıl tepki verdiğimiz üzerinde oldukça etkilidir.

Ebeveynlerimizle kurduğumuz bağlanma stilleri, geçmiş yaşam olayları hepsi süreç içinde önemli yere sahiptir. Aldatma yaşanan durumlarda bu süreçlerin takibi ve çözümü önemlidir. Bu psikoloji ile yaşamaya çalışmak ve destek almamak depresyon, psikolojik travma, öfke problemleri gibi birçok soruna yol açabilir.

Bu makale 14 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Cem Kaya

Uzm. Kl. Psk. Cem Kaya, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 1999 yılında başladığı Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nü başarıyla tamamlayarak "Psikolog" unvanı almıştır. Yüksek Lisansını ise Beykent Üniversitesi Klinik Psikoloji üzerine yapmıştır. 

Etiketler
Aldatma
Uzm. Kl. Psk. Cem Kaya
Uzm. Kl. Psk. Cem Kaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube