Akne oluşumunda gerçekte ne etkili?

Akne oluşumunda gerçekte ne etkili?

Araştırmalar akne tedavilerinde değişikliğe neden olacak gibi görünüyor.

Akne gençler ve yetişkinler arasında yüzde 85'ten fazlasını etkileyen, en sık görülen kronik deri hastalıklarından biridir.

Sivilcenin nasıl oluştuğu ile ilgili bazı tartışmalar vardır. Fakat ortak olan görüş tek etkene bağlı olmayan bir sorun olduğu gerçeğidir. Akne oluşumunda en çok suçlanan mekanizmalar;

- Yağ bezlerinden aşırı yağ ( sebum) üretimi

- Kıl kökünde iltihabi reaksiyon

- Kıl kanalında aşırı hücresel üretim

- Kıl çevresinde yaşayan Propionobakterium aknes isimli bakterinin anormal miktarda üremesi gibi mekanizmalar geçerli idi.

Yıllarca akne tedavi yaklaşımımızı aknenin iltihaplı olup olmadığına göre belirliyorduk. Siyah ve beyaz noktacıklar ( açık ve kapalı komedon olarak isimlendirilir) iltihapsız sivilce, kızartılı, deriden kabarık ve irinli olanlar ise iltihaplı sivilce olarak kabul ediliyordu. Fakat yakın geçmişte yapılan araştırmalar aknenin her formunun iltihabi özellikler taşıdığını gösterdi. Çıplak gözle göremediğimiz iltihabi yapıların mikroskopla incelendiğinde kıl kökü ve kıl çevresinde bağışıklık hücrelerinin istilası gözleniyor. 

Bağışıklık sistemi üzerine yapılan çalışmalarda doğal bağışıklık sisteminin (derimize saldıran patojen mikroorganizmaları tanıyıp ilk yanıtı veren ve ilk bağışıklık sinyalini tetikleyen sistem) P. acnese bakterisine karşı düzgün çalışmadığı ve bir bağışıklık sorunu oluştuğu gösterildi. Bağışıklık sisteminin bu işlevi yöneten elemanlarını ( inflamazom ve tool like reseptor olarak isimlendirilir) baskılayan tedavi rejimleri akne oluşum sürecini engelledikleri için etkili oluyorlar.

Yağ bezleri gereğinden fazla sebum üretiyor ama nasıl?

Yağ bezlerinin bu sorundaki rolü nedir gibi bir soru akla gelebilir. Aslında akne oluşum mekanizmasının tam ortasındadır. P.acnes olarak isimlendirilen akne bakterileri derinin özgün yağı olan sebumun iştah açıcılığına dayanamaz ve sebumu yağ asitlerine parçalar. Yağ asitleri -kendisi de yağ yapısında olmasına rağmen- deride iltihabi süreci başlatır.

Peki, akne oluşumunda tüm mekanizma bu kadar basit mi? Tabii ki hayır. Yapılan son çalışmalarda sebumu üreten yağ bezi hücreleri sadece yağ üretmekle kalmıyor aksine bağışıklık sisteminin bir öncü kuvveti gibi de çalışıyor. Eksilen ve deride tahrişe neden olan yağ asitlerinin uyarısı ile daha fazla sebum üretiyor.  Sebase bezlerden salgılanan sebum bir inflamazomu ön plana çıkartıyor ve bu öncül bağışıklık ajan iltihabi reaksiyonu tetikliyorve arttırıyor. Yani deriyi bakteriye karşı korumak amaçlı üretilen inflamazom formundaki sebum yağı asıl görevini yapamıyor ve iyi amaçla üretilmesine rağmen aknede kötü bir sonuca neden oluyor. Bu kısır döngü kırılamazsa akne sorunu hafiften şiddetliye artarak devam ediyor.

Bu araştırma ile elde edilen veriler çok önemli. Öncelikle akne oluşumunda sebase bezlerin rolünü açıkça ortaya koyuyor. Bunun yanında asıl heyecan verici özellik ise sebase bezlerin bağışıklık sistemi işleviyle aktivasyonunun akne oluşum mekanizmasındaki rolünün anlaşılmasıdır. Bu gelecekte akne tedavisinde ve aknenin önlenmesinde yeni yöntemler geliştirmemize yardımcı olacaktır.

Yani derinin yeterince temizlenmesi yani ne az ne de çok  yeterince temzlenmesi, koruyucu sebumun belirli oranda deride bırakılması, derideki akneye neden olan bakteri sayısının düzenli yıkamayla azaltılması- maalesef bitmiyor, derinin sürekli doğal konakçısı- sivilce tedavisinin birinci basamak tedavisidir. Buna ek olarak deride iltihabi süreci baskılayıcı anti-enflamatuar tedaviler ana tedavi ürünleri olarak öne çıkacaktır.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu

Uzm. Dr. Şerafettin SARAÇOĞLU, 1965 yılında İstanbul’da doğmutur. Lisans öncesi eğitimini İstanbul’da tamamlamasının ardından 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1988 yılında tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır. Yurdun değişik bölgelerinde zorunlu hizmet ve askerlik görevini yerine getirmiştir. Zorunlu hizmeti sonrasında 1992-1994 yılları arasında İnternational Hospital Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde hizmet vermiştir. 1995 yılında ise Vakıf Gureba Hastanesi Dermatoloji Kliniğinde  başladığı ihtisas eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında International Hospital’daki görevine Dermatoloji Uzmanı olarak olarak geri dönmüş ve 2003 yılınan kadar burada hastalarına hizmet vermiştir. 2006-2007 yılları arasında Esnaf Hastanesi'nde, 2007- 2012 yılları a ...

Etiketler
Akne neden olur
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube