Akne, nedenleri ve tedavisi:

Akne, nedenleri ve tedavisi:

Akne (sivilce) genellikle ergenlik döneminde başlayan ama her yaşta görülebilen yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Yağ bezlerinin en yoğun olduğu yüz, göğüs, kollar  ve sırt en çok tutulan bölgelerdir.

    Erkeklik hormonları, pilosebase ünitede anormal hücre birikimi, bakteri çoğalması ve bunun sonucu gelişen iltihabi reaksiyon akne oluşumundaki temel basamaklardır. Ancak son yıllarda beslenme ve akne konusunda yapılan çalışmalar; süt ve süt ürünlerinin ve karbonhidratlar gibi yüksek glisemik indeksli gıdalarla beslenmenin akneyi artırdığını ortaya çıkarmıştır.

     Akne yakınmasıyla gelen hastalarda öncelikle iyi bir öykü alınmalı, hormonal bir yakınmasının, adet düzensizliği ve kıllanma gibi ek yakınmasının olup olmadığı ve hastanın kullandığı ilaçlar detaylı bir şekilde sorgulanmalıdır.

     Akne lezyonları klinik olarak komedon dediğimiz siyah noktalar, kırmızı kabarıklıklar, iltihabi akne püstülleri, nodül dediğimiz derin lezyonlar, kistler veya skarlar şeklinde görülebilir. Hastanın muayenesinden sonra gerekli görülüyorsa tetkikleri istenir ve tedavi planlanır.

      Tedavi hastanın klinik durumuna göre planlanmaktadır. Hastalar tedavinin uzun süreceğini bilmeli  ve ilaçlarını düzenli  kullanmaları konusunda uyarılmalıdır.  Hafif aknelerde dıştan antimikrobial ajanlar, antibiyotikli krem ve jeller kullanılabilir. Ancak  daha ağır olgularda sistemik antibiyotikler eklenebilir. Çok yaygın, gövde tutulumu da olan, derin yerleşimli ve iz bırakma eğilimi olan aknelerde sistemik A vitamini olan retinoid dediğimiz ilaçlar kullanılır. Bu tedavilerin hiçbirisinin kullanımı da çok kısa süreli değildir. Akne tedavisinin  sabır isteyen, uzun bir süreç gerektirdiği ve tedavi başarısının hekim -hasta uyumuna bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Bu makale 22 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nuran Allı

TIP FAKÜLTESİ: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESI-ANKARA ANKARA MERKEZ HÜKÜMET TABİBİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ- DERMATOLOJİ ANABİLİM DALI UZMANLIK EĞİTİMİ ÇANKIRI DEVLET HASTANESİ ZORUNLU HİZMET ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI KLİNİK BAŞASİSTANLIĞI DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR DOÇENTİ ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI KLİNİĞİ ŞEF YARDIMCILIĞI ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI KLİNİĞİ ŞEFLİĞİ ANEAH DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI KLİNİĞİ EĞİTİM GÖREVLİSİ PROFESÖR, KARS KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI KLİNİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANI ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ /ANKARA ŞEHİR HASTANESİ DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR KLİNİĞİ EĞİTİM GÖREVLİSİ YURTDIŞI DENEYİM: AMERİKA BİRLEŞIK DEVLETLERİ, BAY ...

Etiketler
Akne
Prof. Dr. Nuran Allı
Prof. Dr. Nuran Allı
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube