Aile öğretmen ilişkisi nasıl olmalı ?

Aile öğretmen ilişkisi nasıl olmalı ?

Hocam okula ne zaman gelelim ? Öğretmenler ile hangi aralıklarda görüşelim ?Okulda yapılan  faaliyetlerden haberimiz olmadı. Çocuklar bize bir şey söylemedi. Keşke bizim de bu çalışmadan, eğitimden, seminerden haberimiz olsaydı, muhakkak biz de katılırdık . Bu cümleler sizlere de bir yerlerden tanıdık geliyor değil mi? Meslektaşlarımın ve öğretmenlerin bu ve benzer onlarca soru ile her gün muhatap olduklarını biliyorum. En kıymetli varlıklarımızı yani çocuklarımızı eğitmeleri için emanet ettiğimiz öğretmenler ile yeterli düzeyde iletişim kuramamak ne kadar acı değil mi ? En son bu hafta 10.sınfta okuyan bir kız öğrencimin annesiyle  yaşadığım bir olay üzerine  bu yazıyı yazmaya karar verdim. Değerli velimiz dedi ki: Hocam kızımın arkadaşları kızımla dalga geçiyorlar, annen her gün okulda. Maşallah okuldan çıktığı yok diyerek kızımla alay edip onu küçük düşürüyorlar, sizce ne yapmalıyım ? Okul ile ilişkisinin ölçüsünü ayarlayamayan  bu değerli velimize ne yapması gerektiği konusunda tabi ki yardımcı oldum fakat çalıştığım bütün kurumlarda gördüğüm kadarıyla  öğretmenler velilerin okula uğramayıp, yapılan çalışmalara  katılmamalarından dert yanıyorlar. Ailelerin , çocuklarının okul durumları ile yeteri kadar ilgilenmediklerini söyleyip, onlardan çocukları ile ilgili konularda bekledikleri  desteği  görememekten şikayetçiler. Aynı şekilde velilerin de çeşitli gerekçelerle öğretmenlere eskisi kadar güvenmediği aşikar. Bu durumda da olan çocuklara oluyor. Aile ile öğretmen iş birliği yapmadıkça öğrenciden beklenen başarı ve davranış durumu da maalesef istenen düzeyde olmuyor. Ailelerin çocuklarından, öğretmenlerin öğrencilerinden beklentilerinin gerçekleşmesi , öğretmen-aile işbirliğinin aktif biçimde kesintiye uğramadan devam edebilmesi için dikkat edilmesi gereken durumları aşağıda belirtmeye çalıştım.

Öğretmenin okulda çocuğa kazandırmak istediği bakış açısı, davranış ve tutum aile tarafından da evde desteklenmeyince maalesef  öğretmen daha fazla yol alamıyor. Bazen ailelerin değer yargıları ile öğretmenlerin değer yargısı ve tutumları arasında yaşanan uyumsuzluklar öğrencide çatışma durumu yaratabiliyor. Örneğin öğretmen okulda öğrencisine herhangi bir konuda sorumluluk duygusunu aşılamaya çalışırken aile evde çocuğuna sorumluluk vermekten kaçabiliyor. Ya da bazı konularda öğretmenin tutumu aile tarafından benimsenmeyebiliyor.Bundan dolayı aile ile öğretmen iş birliği yapabilmeli ki değer ve tutumlarda birliktelik sağlanarak çocukların zarar görmesinin önüne geçilebilsin.

Bazı ebeveynler  ise okula geldiğinde  müfettiş edasıyla  öğrenci not ve davranışları üzerinden öğretmeni sorgulamaya-denetlemeye çalışarak antipati oluşturuyor. Öğretmen  istemese de bu durum öğrenciye olumsuz olarak yansıyor. Bu durumun önüne geçilebilmesi için ailenin denetleyici rolden vazgeçip paydaş/paylaşımcı role bürünmesi lazım ki;  öğretmen ile arasında güven duygusu gelişsin ve düzenli diyalog kurulabilsin.

Çoğu aile  çocuklarında görülen sorunları kabullenmek istemeyerek durumu görmezden gelmeye, çocuğunu kusursuz ya da en iyi göstermeye çalışmaktadır. Kabullenenlerin önemli bir kısmı ise ya öğretmenleri ya çocuğunun arkadaşlarını ya da ailedeki diğer bireyler ile  yaşanılan olumsuz olayları, karşılaşılan soruna neden olarak gösterirler. Çocuğun okulda farklı evde farklı davranması da aileyi bu konuda ikna etmeye yeterli olamayıp, aile öğretmenin söylediklerini reddederek öğretmeni kendi çocuğunu tanımamakla suçlayabilir.Maalesef eğitim sistemi öğrencileri ve aileleri hatta öğretmenleri yarış atı gibi koşturup en iyi olma savaşı verdirdiği için aileler yetersizlikleri kabullenmemekteler.

Anne-babalar çocukları ile ilgili bilgileri özellikle sınıf öğretmeni ve okul rehberlik uzmanı/ psikolojik danışmanı ile paylaşarak, çocuklarının gelişiminin tam takip edilebilmesi için okula bu konuda yardımcı olmalıdırlar. Öğretmenler  bu konuda kişisel imkanlarıyla aileler ile bağlantı kurmaya çalışarak bilgi akışını sağlamaya çalışmaktalar.Bu durum ise  düzenli bilgi akışını sekteye uğratmakta. Teknoloji çağında öğretmen-veli iletişimini eski usullerle yapma alışkanlığımızdan vazgeçip, çağın gerekliliklerine göre yeni sistemler geliştirmeliyiz.

Ailenin şu ya da bu nedenle ulaşamadıkları mesleklere çocuklarının ulaşmasını istemesi,  çocuğunun zihinsel kapasitesinden yüksek beklentilere sahip olması, aile içinde kuralların/sınırların olmaması ya da katı kuralların konulması, kardeşleri ya da akranları ile  kıyaslama yapılarak yargılanması çocukta sorunlar yaratır.Öğrencide yaşanan sorunların çoğu aile  temelli olduğu için ailelerin kendilerini geliştirmelerine yönelik öğretmenler ve psikolojik danışmanlar tarafından eğitim imkanları sunulmalıdır.Aile eğitimleri sayesinde  çocuklarına karşı olumlu davranış geliştiren ailelerde oluşan pozitif hava, çocuğa da olumlu yansıyacaktır.

Sözün özü okullar öğrencileri sınava hazırlayan hazırlık kursları değil, çocukları hayata hazırlayan kurumlar olmalıdırlar. Bunun için aileler okulları sınava hazırlık kursu, öğretmenleri ise sadece  bilgi aktaran, sınavlara hazırlayan kişi olarak görmemeli, çocukları ve kendilerinin mutluluğu için öğretmenler ile muhakkak iş birliği kurmalıdırlar. Aileler okula  genellikle notlar kötü gelince, idareciler çağırınca ya da kendilerince önemli gördükleri  toplantılara katılmak için giderler .Okula sadece bu ve benzer  durumlar oluşunca değil, belirli aralıklar ile uğrayın. Eğer çocuğunuzun başarısı ile  mutlu olmak istiyorsanız lütfen okula uğramak için davetiye beklemeyin. Okulda çocuğunuz ile ilgili kim varsa; okul müdürü,müdür yardımcısı ,psikolojik danışman/rehber öğretmen,sınıf öğretmeni ve çocuğun dersine giren diğer öğretmenlerin iletişim bilgilerini alarak okula gidemediğiniz zamanlarda da telefon ile irtibat kurunuz. Sevgili anne-babalar , siz varsanız okullar hayat bulur, çocuklarınız ve  öğretmenler ise daha mutlu olur.                     

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Savaş Polat

Uzman Klinik Psikolog Savaş POLAT, 1984 yılında Reşadiye’de doğmuştur. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde lisans programını 2007 yılında başarıyla tamamlamıştır. Mezun olduğu yıldan itibaren kamu ve özel sektörde çeşitli kurumlarda psikolojik danışmanlık, eğitim ve seminer çalışmalarını sürdürmektedir. Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Bürosunda ve mahkemelerde bilirkişi-pedagog olarak görev almıştır. İstanbul Esenyurt Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Bağlanma Stilleri ve İlişkiye Yansımaları” konulu çalışması ile tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog olmuştur. Psikoterapi Enstitüsü Genel Başkanı Uzman Dr. Tahir ÖZAKKAŞ tarafından verilen ve üç yıl süren,teorik-formülasyon-süpervizyon aşamalarından oluşan "Bütüncül Psikoterapi Eğitimini" başarı ile tamamlamıştır. DBE(Davranış Bilim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İletişim
Uzm. Kl. Psk. Savaş Polat
Uzm. Kl. Psk. Savaş Polat
Tokat - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube