Agorafobi

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
3 Aralık 201995 görüntülenme
Randevu Al
Agorafobi

*Agorafobisi olan bireyler de aşırı kaygılandıkları zaman bulundukları yerden kaçmalarının zor olduğu düşüncesiyle, yardım gelmeyeceğine dair korkularının bulunmasıdır.

*Birey tiyatro, sinema, market, toplu taşıma araçları, asansör gibi kapalı yerlerden kaçınma davranışında bulunurlar. Aynı zamanda köprü, otopark gibi açık alanlarda da bulunmakta zorlanırlar.

*Yalnız dışarı çıkmayı reddederek, yanlarında mutlaka güvendiği kişi veya kişilerce çıkmaya uygun görürler. Agorafobisi olan bireyler kaygılandıkları ortamlara karşı kaçınma davranışında bulunur ve ya zorlandıkları durumlarda yoğun anksiyeteye maruz kalarak güvendiği birisiyle olmayı tercih ederler.

*Kalabalık olan yerlerde yalnız kalmakta kaygı yaşadığı gibi evde de yalnız kalmaktan oldukça kaygı yaşarlar. .

*Agorafobinin oluşumu art arda panik atak geçirerek veya hiç panik atak geçirmemiş olmalarına rağmen de bireylerde gözlemlemek mümkündür.

*Bir çok insan günlük hayatta işe gitmek, sinemaya gitmek veya toplu taşıma araçlarına binmek için kaygılanmaz, fakat agorafobisi olan bireyler bu alanlara girmeyi düşündüklerinde bile kaygı yaşarlar. Bu sebeple evde yani kendi güvenli ortamında bulunmayı hedef haline getirirler hem güvenli bir alan hemde güvenli bir kişi agorafobisi olan kişileri rahatlatabilmektedir.

*Erkeklere göre kadınlarda daha çok görülmektedir. 10’lu veya 20 li yaşlara kadar çıkma olasılığı vardır.

*Sosyal yaşamın, eğitimin, işlevselliğin bozulmaya başlaması söz konusu olabilmektedir.

*Tanı alma süresi 6 ay veya daha fazla olarak değerlendirilmektedir. En az iki tanı kriterini kapsaması gerekmektedir.

* Aileden birisinde agorafobi olması rahatsızlığın olasılığını arttırmaktadır. Çocukluk döneminde yaşanan sorunlardan kaynaklı olabilmekle birlikte aileden bir kayıpta rahatsızlığın ortaya çıkış sebebi olarak gösterilebilmektedir.

Etiketler

Agorafobi nedirAgora fobi ve panik bozuklukAgorafobi tedavisiAgorofobiAgorafobik kaçınmaAgorafobi tanısıAgorafobi nedenleri

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzman Klinik Psikolog Nevin Göksu Koyuncu, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans  eğitimini tamamlayıp Uzman Klinik Psikolog ünvanıyla mesleğine başladı. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi sürecinde sırası ile Tekirdağ Özel Optimed Hastanesi, SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  Özel Avcılar Hospital gibi sağlık kurumlarında stajyer psikolog olarak staj deneyimleri kazandı. Psikolojik Testler eğitimlerini Ruh Sağlığı Enstitüsü’nden aldı. Uygulayıcı olduğu testler; MMPI- TAT - CAT - Bender Gestalt Görsel Motor Algı - Goodenough Harrıs - Catell 2A Zeka -   Metropolitan Okul Olgunluğu - AGTEGessel Gelişim Figürleri - Peabody Resim Kelime Eşleştirme - Porteus Labirentleri - Louıssa Duss Psikanalitik Hikayeler - Harrıs Lateralleşme - MMSE - SCL90 Psikolojik Belirti Tarama - Beck Depresyon - Beck Anksiyete - Lıebowıtz Sosyal Fobi'dir. Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini, Doç. Dr. Nevin Dölek’ten Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimini, Uzman Psikolog Zeynep Ezgi Karagöz’den Çocuk Resimleri Analiz ve Yorumlama eğitimi,  Uzman Psikolog Mehmet Teber’ den Oyun Terapisi Süpervizyonlarını sırasıyla; Oyun Terapisi ile Çocuklarda Yeme Sorunları, Tırnak Yeme ve Parmak Emme, Enürezis ve Enkoprezisi Çalışmak eğitimlerini aldı.

Şu anda kurucusu olduğu Lotus Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde danışanlarına hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır