Her adet dönemi yani adetin görüldüğü gün ayısı, üç ile yedi gün arasında olabilir. Görülen kanama miktarı kişiye göre değişiklik gösterir.
Günde üç-dört ped değiştirecek kadar (tüm adet boyunca ortalama 80 ml) adet kanaması normal miktardadır.
Daha çok olan kanamalar genç kızda kansızlığa neden olabilir. Bu da bedensel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durumda hekime başvurulmalıdır.
Adetin görüldüğü her gün farklı miktarda kanama olması normaldir.
Ergenlik dönemine giren genç kızlarda ilk 1-2 yılda adet düzensizlikleri olabilir. Daha sonra adetlerinin belli bir düzene girmesi gerekir. Eğer girmez ise hekime başvurulmalıdır.
Menopoz: Adet dönemleri birbirini izleyerek menopoza dek sürer. Ortalama 40-50 yaşları arasında adet döngüsü sona erer. Menopoz, adetin artık görülmediği döneme verilen isimdir.
Eğer yumurta tüp içindeyken cinsel birleşme olmuşsa, kadına geçen ve rahimden yukarıya ilerlemiş olan erke tohum hücresi(sperm) ile kadındaki yumurta birleşebilir. Bu olaya “döllenme” denir.
Döllenme, rahim kanalları (tüpler) içinde gerçekleşir. Döllenmiş yumurta bölüne bölüne çoğalarak, tüpten rahme doğru iner ve rahim iç yüzeyine yerleşir. Artık gebelik oluşmuştur ve döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunarak, orada gelişmesini sürdürür. Böylece yeni bir bebeğin oluşum öyküsü başlamış olur.
Seyrek olarak birden çok yumurtanın döllenmesiyle ya da döllenmiş yumurtanın iki parçaya ayrılmasıyla da çoğul gebelikler oluşabilir.
Plasenta: Döllenmiş yumurta rahim iç yüzüne yerleştiği anda artık tek bir hücre değildir, üzüm salkımına benzer biçimde hücreler giderek artar. Bu yapı içindeki hücrelerden bir kısmı bebek oluşumunu gerçekleştirirken, bir kısmı da anne ile bebek arasındaki ilişkiyi sağlayan “plesenta” denilen bir yapıya dönüşür.
TAKVİM Her genç kızın adet döngüsünü ve dönemi gösteren bir takvim hazırlaması yararlıdır. Kanamanın olduğu günle takvime işaretlenir. Her kadını kendine özgü adet düzeni vardır. Adetin düzenli olup olmadığı, takvim yardımıyla değerlendirilebilir.
Adet dönemi özellikleri
