7 egzersiz besini

7 egzersiz besini

Spor salonunda harcadığın vakit boşa gitmesin. Doğru besinleri seçerek; daha fazla yağ kaybet, daha fazla kas kazan. Egzersiz öncesi ya da sonrası yediğin besinleri sadece enerji(kalori) olarak düşünme. Aynı zamanda kasların için yakıt deposu, kilo kaybetmene yardımcı olduğunu  hatta kalp-damar sağlığını desteklediğini düşün. Formda bir vücuda sahip olmaya giden yol, %30 egzersizden %70 ise doğru beslenmeden geçer.

Peki hangi besinler egzersiz besini?

1)Ispanak

Kas yakıtı olarak ıspanak doğru tercih. Rutgers Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yeşil yapraklı besinlerin  protein sentezini  120 oranında  artırdığını buldu. Egzersiz sonrasında ise kasların hızlı bir şekilde kendini tamir etmesini sağlar. Egzersiz yapmadığın zamanlarda bile ıspanak kilo kaybetmene ve kendini daha iyi hissetmeni sağlar.

2)Papaya ve Ananas

Papaya ve ananas ; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri  ile A, B1, C vitaminleri ve karoten açısından oldukça zengindir. Papaya bileşiğindeki  papain enzimi protein sindiren enzim olarak adlandırılır. Son zamanlarda popüler olan et yemeklerinin içerisine papaya eklenerek pişirilmesinin sebebi de budur. Papain enzimi proteinleri sindirerek etin yumuşamasını sağlar. Bromelain enzimi ise yağların sindirimine yardımcı olur. Sindirim sistemi için iyi bir destekleyici, vücuttan fazla suyun dışarı atılmasını sağlamasının yanı sıra, egzersiz sonrası kasların toparlanmasına yardımcı olur. Ayrıca anti-inflamatuar özelliğini de unutmamak gerekir.

3)Yeşil Çay

Brezilyalı bilim adamları, bir hafta boyunca günde 3 bardak yeşil çay içen katılımcıların direnç egzersizin neden olduğu hücre hasarını azalttığını buldu. Yani her gün birkaç bardak yeşil çay içmek; egzersiz sırasında oluşan serbest  radikallerinin etkisini azaltır ve kas tamirini hızlandırır.

4)Fıstık Ezmesi ve Et Soslu İntegral Makarna

Mükemmel ağırlık antrenmanının sonrasında 20-30 gram protein(yeni kasları inşa etmek için) ve 50-65 gram karbonhidrat(eski kasları onarmak için) içeren yaklaşık 400 kalorilik bir menüye ihtiyaç vardır. 2 yemek kaşığı organik  fıstık ezmesi  ve 2 ince dilim tam buğday unlu ekmek ya da 1 porsiyon et soslu integral makarna bu formüle uyar.

5)Çikolatalı Süt

Hidrasyon için süt için. En iyi sporcu içeceği inekten geliyor olabilir. Çünkü İngiliz araştırmacılar; egzersiz sonrası rehidrasyon için süt diyetinin, sporcu içecekleri ve suya göre daha iyi iş çıkardığını söylüyor. Peki neden? Çünkü sütün bileşimde potasyum ve elektrotlar mevcut. Sütün içerisine kakao eklendiğinde hızlı kas tamiri için mükemmel protein, yağ ve karbonhidrat dengesi sağlanır.

6)Kahve

Georgia Üniversitesi bilim adamları yaptıkları bir araştırma sonucunda egzersiz öncesi  içilen 2 fincan kahvenin ağrı kesicilerden daha fazla kas ağrılarını azalttığını ortaya koydu. Kafein ağrı reseptörlerini bloke ederek ağrıyı azaltır.

7) Somon Balığı

Somon balığı, omega-3, protein,  B12, B6, B3, D, selenyum , iyot, kolin, biotin, fosfor, pantotenik asit  ve potasyum içerir. Avustralyalı araştırmacılar, 8 hafta boyunca balık yağı alan bisikletçilerin daha düşük kalp atım hızı sahip olduklarını ve yoğun bisiklet egzersizinde  daha az oksijen tükettiklerini buldu. Balık yağındaki omega-3 yağ asitleri kalp kası fonksiyonlarını düzenleyerek, oluşabilecek ritim bozukluklarına karşı kalbinizi korur. İçeriğindeki selenyum antioksidandır. Spor sırasında oluşan serbest radikallerin etkisini azaltır.Deniz somunu tercih edin. Çünkü deniz somonunda çiftlik somonuna oranla daha fazla omega-3 yağ asidi vardır.

 

 

 

 

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Selin Şahin

Etiketler
Yağ yaktiran besinler
Dyt. Selin Şahin
Dyt. Selin Şahin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube