Sınav dönemi beslenmesi

Sınav dönemi beslenmesi

Sınav Döneminde Beslenme

Üniversite sınavlarına sayılı günler kala tüm öğrenciler ve aileleri streste… Öğrencilerimizin hem kendilerini daha iyi hissetmesi hem de başarılarını arttırmak için doğru beslenmelerini sağlayarak sınav performanslarına katkıda bulunabiliriz.

Yoğun bir dönem geçirip stresle mücadele eden öğrenciler için sona yaklaşılan bu günlerde stres de had safhada olduğu için stresin yaratacağı karın ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık belirtileri görülebilir. Oluşan stresin azaltılması için her zaman olduğu gibi sağlıklı ve dengeli beslenme şarttır.

1- Omega 3 ün beyindeki işlevinin depresyonu ve stresi önlemede etkili olduğu da belirtilen bir bulgudur. Hafıza, öğrenme ve konsantrasyon kapasitesinin arttırılabilmesi için Akşam yemeklerinde derin su balıkları (somon veya levrek) tercih edilebilir. Ara öğünlere ekleyeceğiniz badem, ceviz ve fındık antioksidan içeriği ile omega3 ihtiyacını karşılar ve stresin yorgunluğun giderilmesinde de çok etkilidir.

2- Besin zehirlenmeleri riski olduğu için 3 gün öncesinde dışarıda yemek yenmemelidir, yenilmesi zorunlu ise mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı, açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir.

3- Strese karşı etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi sınav döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır.

4- Sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu Yapılan araştırmalarda görülmüştür. Bu yüzden güne kahvaltı ederek başlamak önemlidir. Sınava gitmeden önce yapacağınız kahvaltının çok ağır olmamasına özen gösterin. Yumurta, peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek ve 1 kaşık bal veya tahin-pekmez ile 1-2 adet ceviz ve kuru meyveden oluşan kahvaltı güne enerjik başlamanızı sağlar.

5- Kahvaltının yanında içeceğiniz yasemin veya papatya çayı sinirlerinizin yatışmasına ve gerginliğinizin yatışmasına yardımcıdır. Aynı zamanda adaçayı hafızayı güçlendirir diğer bir taraftan hazımsızlık ve boğaz ağrılarına da iyi gelmektedir.

6- Başarının şeker tüketimiyle artacağı bilinen en büyük yanlışlardandır… Kan şekerini hızla yükseltmeyen diğer şeker kaynakları olan meyve, kepek ekmek, kepekli makarna, bulgur, yulaf gibi şeker kaynaklarının tüketimi gerekmektedir.

7- Sınav döneminde kafeinli ve asitli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir. Kafeinli gıdaları (çay, kahve ve kola) içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine antioksidan değeri yüksek, C vitamini içeren kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.

8- Bir gün öncesinde çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih ediniz. Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve tam tahıllı ekmekten oluşan öğünler dengelidir.

9-  Sınav sırasında şekerli gıdalar tüketmeyiniz. Kan şekerinizin düşmemesi için küçük peynir ve domatesli kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt, su gibi besinler tüketiniz.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bürge Köker

Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 17 Eylül 1982 tarihinde doğmuştur. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimlerinin ardından, 2010-2012 yılları arası Ankara Şehir Kulübü-Mostlife Kentpark'ta, 2012-2014 yılları arası İnteraktif diyet zayıflama merkezi'nde görev yapmış olan Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 2014 yılından itibaren Medicalpark Batıkent Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sınav dönemi nasıl beslenmeli
Dyt. Bürge Köker
Dyt. Bürge Köker
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube