7/24 sağlıklı beslenme

7/24 sağlıklı beslenme

 Hayatın yoğunluğu, iş temposu, bitmek bilmeyen mesai saatleri, hep var olan toplantılar, iş yemekleri, proje kutlamaları, seyahatler... İşte bu bizim hayatımız. Peki bu hayat düzeni içinde biz kendimize ne kadar iyi bakabiliyoruz.

Danışanlarımın çoğu sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olamadıklarını, öğün atladıklarını, toplantılar da sürekli sağlıksız atıştırmalıklar tükettikleri ve geç saatlerde akşam yemeği yediklerinden şikayetçiler, haklılarda çünkü ilerleyen zamanlarda önemli sağlık sorunlarıyla karı karşıya kalabilirler. Beslenme Uzmanı olarak konuya yönelik tavsiyelerimi sizinle paylaşmak istedim. 

KAHVALTIDAN ASLA VAZGEÇMEYİN

Sabah uyandığınızda vücudunuzun zinde ve gün boyu yoğun koşturmaya hazır olması için mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Kahvaltının illaki evde yapılması gerekmez. Şirkette devkahvaltı yapılabilir. Peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve çiğ sebzelerden oluşan bir kahvaltı en sağlıklısıdır. Fakat bu kadarına ulaşamayabilirsiniz. O halde tam tahıllı ekmeğe yağsız tost veya peynirli sandviç, süt ve müsli ikilisi enfes… Yoğurt ve taze meyveler de tüketilebilir. . Toplantılarda atıştırmalık olarak konulan yağlı-şekerli hamur işleri ve kurabiyeler yerine ikramlar küçük kepekli grissini, kuru meyveler ve kuruyemişler tercih edilmelidir .

GÜNÜN SULTANI ÖĞLE YEMEĞİ

Akşam bir iş yemeği toplantısı veya özel bir gece olacak ise; öğlen peynirli, tavuklu, etli veya ton balıklı salataları tercih edebilirsiniz. Zeytinyağlı sebze ve et yemekleri de tercihlerini arasında olabilir. Tabi ki sadece tahıllı 1-2 dilim ekmek ile… Eğer akşam yemeğini evinizde yiyecek iseniz öğle yemeğinizde biraz daha serbestsiniz kepekli veya az yağlı makara, sebzeli pizza gibi karbonhidrattan zengin yiyecekler tüketebilirsiniz. Genelde sorun yaratan bizi kaygılandıran öğün, akşam yemekleridir. Sürüp giden bir türlü sonlanmayan iş yemekleri mesela, fark etmeden aşırı kalori ve yağ tüketimi oluyor yemeklerin porsiyonlarının büyük olması da diğer büyük problemler arasında yer alıyor.

SİZE YOL GÖSTERECEK UFAK PÜF NOKTALARIM

 İş yemeklerine sıkça katılıyorsanız ilk servis edilen zeytinyağı ile tereyağı (ekmek ile) atlayın, hemen ardından gelen ara sıcakları da çünkü ara sıcaklar çoğunlukla kızartmalardan oluşmaktadır fazlasıyla yağlı ve kalorili olacaktır.

 Gün içerisinde fazlasıyla karbonhidrat ve yağ aldı iseniz o zaman tatlıdan da vazgeçmelisiniz.

 Tatlıdan vazgeçmek istemiyorsanız bunu yapabileceğinizi düşünmüyorsanız, Ana yemeğin yanında ikram edilen patates-pilav-makarna gibi garnitürler yerine sebze haşlama garnitürlerini tüketebilirsiniz.

 Salatanın yağına ve soslarına dikkat etmelisiniz

 Hem meyve hem de tatlı tüketmeyiniz. Tüm haftanın yorgunluğunun atıldığı hafta sonunuz geldiğinde yasaksız gönlünüzce gezmek, yemek ve içmek isteyeceksiniz ve haklısınız da o halde size harika bir tüyolarla hafta sonu ödülünüz.

• Brunch yapacak iseniz akşam yemeğiniz hafif olmalı (zeytinyağlı yemekler, ızgara veya haşlanmış et yemekleri gibi)
• Yavaş yavaş yemeye özen gösterin.
• Tabaklarınızı küçük porsiyon seçiniz.
• Açık büfede önce salata büfesine uğrayıp çiğ sebzelerle tabağınızı doldurunuz ve onları tükettikten sonra diğer seçeneklere geçiniz.
• Piknik veya barbekü etkinliğiniz var ise diğer öğününüzü hafif tutmaya odaklanın.
• Tek bir karbonhidrat seçiniz (ekmek veya makarna veya pilav veya patates gibi )

Mutlulukla Kalın

Diyetisyen Serpil Parlak

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serpil Parlak

Dyt. Serpil PARLAK, 1981 yılında Ankara'da doğmuştur. İlk üniversite eğitiminin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde ikinci üniversite eğitimine başlamış ve "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Çocuk Beslenmesi Konusunda Bilgi Düzeylerinin Saptanması" başlıklı tezi ile mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. Beslenme ve Diyetetik alanındaki seminerini ise “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi Okul Öncesi 3-6 Yaş Dönem Çocuklarının Beslenme Davranış İlkeleri” konusunda vermiştir. Üniversite eğitimi esnasında "Otizmli Çocuklarda Çocukluk ve Adolesan Döneminde Kilo Kontrolü ve Yönetimi" konusunda da çalışma yapmış olan Dyt. Serpil PARLAK, 2014 yılı Kasım ayında  “Metabolik - Bariatrik Cerrahi: Multidisipliner yaklaşım” ve ...

Etiketler
Sağlıklı öneriler
Dyt. Serpil Parlak
Dyt. Serpil Parlak
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube