5 YAŞ ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

Uzm. Kl. Psk. Ezgi Albaş
Uzm. Kl. Psk. Ezgi Albaş
7 Ocak 2018309 görüntülenme
Randevu Al
5 YAŞ ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

5 yaş, çocuklar için okula başlama yaşıdır. Çevresindekileri memnun etmek için çabaladıkları ve etraflarına kolay uyum sağladıkları yaştır.

5 Yaş Çocuklarda Sosyal ve Duygusal Gelişim

5 yaş çocuk psikolojisi; çocuklarının merkezinde de hala aile vardır. Diğer çocuklarla oynamak istese de hatta bazı basit arkadaşlıklar da kursa duygusal açıdan hala evine bağlıdır. Okul yaşamıyla birlikte evdekinden farklı yepyeni bir sistemin içine girer, farklı fikir ve tavırlarla karşılaşır. Bu yorulmasına ve kafasının karışmasına neden olabilir. Bu yüzden fazla yapışkan, huysuz ve mızmız davranışlar gösterebilir. Her çocuk üzerinde oluşan bu baskıya karşı farklı tepkiler verebilir. 5 yaş çocuk psikolojisi 3

5 yaşındaki çocuklar kendi kardeşlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmese de başka çocuklara karşı daha sevecen davranabilir. Cinsiyetinin farkına varan çocuklar karşı cinse karşı tepkili davranıp erkekse sadece erkeklerle, kızsa sadece kızlarla oynama eğiliminde olabilir.
Daha bağımsız davranıp kendi başına hareket etmeye başlarlar. Daha aksi davranışlar sergilemeye başlarlar.

Oyunların kurallarını öğrenmeye ve dahil adil oynamaya başlarlar. Fakat yenilgiyi kabullenmekte zorlanıp hile yapmaya kalkışabilir, üzülebilir ya da oyunu bırakmak isteyebilir.

5 yaşındaki çocuklar kendi kendilerine oynamaktansa başkalarıyla oyun oynamayı sevmeye başlar.

Kurallar, doğru ve yanlış hakkında bilinçlenmeye başladığı için daha çok izin istemeye başlar. Yapabilir miyim en sık kullandığı soru olmaya başlar.

Sorumluluk bilinci arttığı için, daha ciddi sorular sormaya başlar ve aynı ciddiyette cevap almak isterler.

Bu yaştaki çocuklarda okula başlamak üzüntü verdiği için ailelerine olan bağlılıklarında artış yaşanır.

Çocuğunuz giyinme ve yeme konusunda bağımsız hareket etmeye başlasa da bıçak kullanmakta zorluklar yaşayabilir.
5 Yaş Çocuklarda Motor Gelişimi

5 yaşındayken çocuklar sizden bağımsız bir bakış açısına ve dünya görüşüne sahip olmaya başlarlar. Diğer ailelerin çocuklarının farklı değerleri ve bakış açıların etkisi altında kalırlar.

Dış dünyaya açılmanın hızlı bir şekilde yaşandığı bu süreçte karşılaşacağı yaptırımlar ve kurallar kafasını karıştırarak huysuz davranmasına neden olabilir. Bu değişikliğin sebebini anlaması ve dış dünya ile ev hayatını birbirinden ayıramayabilir.

Zaman ve mekân hakkındaki algısı artsa da 5 yaşındaki çocuklar hala saat kavramını öğrenmekte ve söylemekte zorlanır. 5 yaş çocuk psikolojisi 2

Renk, şekil ve boyuta göre sıralamaları mükemmel seviyede yapabilir.

5 yaşındaki bir çocuk göz, burun, ağız, dişi baş, gövde, kol ve bacaklarla birlikte detaylı bir şekilde çizebilir.

Kapısı, pencereci ve çatısı olan bir ev çizebilir.

10 ya da 12 rengi rahatlıkla eşleyebilir.

Harfleri tanıyabilir ama okumaya başlamaz.

5 Yaş Çocukta Fiziksel Beceriler

5 yaşında bir çocukta koşma, atlama ve tırmanma gibi fiziksel gelişimler tamamlanmıştır.

Kalem kullanma yetenekleri ilerler.

Daha az düşmeye ve bedenlerini daha iyi kontrol etmeye başlarlar.

5 Yaş Çocukta Dil Gelişimi

Beş yaşındaki çocuğunuz evde garip kelimeler kullanmaya başlarsa sakin olun. Dışarıdan duyduğu şeyleri evin içinde de söylemeye başlayacaktır.

Okuma alışkanlığı kazandırmak için onlara bol bol kitap okuyun.

Gün boyunca sizi çok özleyecekleri için onlarla uzun uzun konuşun. Yaşadıklarını anlatması hem dil gelişimini artıracak hem de psikolojik olarak rahatlama sağlayacaktır.

Eğer gün boyunca tuvaletini tutamıyorsa, uzun süredir gelişiminde bir ilerleme görünmüyorsa, okulun ilk gününden beri endişeli olmaya devam ediyor ve öğrenme güçlüğü çekiyorsa en kısa süre içinde mutlaka bir doktora görünmenizde fayda var.

Etiketler

Çocuklukta sosyal fobiÇocuklarda sosyal fobiÇocuklarda sosyal fobi tedavisiÇocuklarda sosyal fobi belirtileriÇocuklarda gelişim dönemiÇocuklarda gelişimsel özellikler5 yaş çocuk sorunlarıÇocuklarda davranış problemleri5 yaş çocuklarında yalan5 yaş çoçuk utangaçlıkÇocuklarda davranış bozukluğu5 yaş çocuklarÇocuklarda gelişim geriliğinin belirtileri nelerdir? aileler5 yaş erkek hastaÇocuklarda gelişim değerlendirmesiÇocuklarda davranış bozukluklarıÇocuklarda gelişimsel değerlendirme nasıldırÇocuklarda gelişim bozukluklarıÇocuklarda gelişim bozukluklarÇocuklarda gelişmeÇocuklarda davranışsal durumlarÇocuklarda davranış gelişimiÇocuklarda davranış bozukluğu sebepleriÇocuklarda gelişim bozuklukları tanı ve tedavisiÇocuklarda gelişim süreci5 yaşında oğlum kreşe gitmek istemiyor yardımÇocuklarda davranış değişikliği sebepleriÇocukların gelişim basamaklarının değerlendirilmesiÇocuklarda davranış bozukluğu sebepleri ve yaklaşımÇocuklarda davranış bozuklukları tedavisiÇocuklarda davranış bozuklukları sebepleriÇocuklarda davranış bozuklukları belirtileriÇocuklarda davranış sorunlarıÇocuklarda davranış sorunları tedavisiÇocukların gelişimini olumsuz etkileyen besinler nelerdir?Çocuklarda gelişimÇocuklarda davranış bozukluklarının nedenleriÇocuklarda gelişim bozuklukları ve özel eğitimÇocuklarda davranış5 yaş çocuk gelişim

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Ezgi Albaş

Uzm. Kl. Psk. Ezgi Albaş

Uzm. Kl. Psk. Ezgi Albaş ;2008 yılında Florya Tevfik Ercan Anadolu lisesinden mezun olmuş, İstanbul Arel üniversitesinde psikoloji bölümünü bitirmiştir. İstanbul üniversitesi Çapa tıp fakültesi Psikotik Bozukluk ve Şizofreni bölümünde Prof. Dr Alp Üçok ile çalışmalarını yürütmüştür. Öğrenim süresince Haseki Eğitim Be araştırma hastanesinde Uzman Psikiyatrist Ahmet Kibaroğlu ile birlikte hasta takibi yapmıştır. Bu süreçte depresyon, panik atak, bipolar bozukluk, kişilik bozuklukları ve çocuklarda uyum sorunları ile çalışmıştır. Çocuk ve aile ile ilgili çalışmalarının yanı sıra Prof Dr Arif Verimli ile birlikte Aksaray Universal Hospital da madde bağımlıları alanında çalışmıştır. Şuanda aktif olarak kendi kliniğinde aile danışmanlığı, çift terapisi, çocuklarda oyun terapisi, bireysel terapiler ve ergen danışmanlığı yapmaktadır.  Aynı zamanda televizyon programlarında psikolog olarak yer almakta , dergi ve gazetelerde ise yazıları yayınlanmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.