4. ergenlerde teknoloji kullanımı, davranışsal bağımlılık, oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığı

4. Ergenlerde Teknoloji Kullanımı, Davranışsal Bağımlılık, Oyun Bağımlılığı ve İnternet Bağımlılığı

4. ergenlerde teknoloji kullanımı, davranışsal bağımlılık, oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığı

4. Ergenlerde Teknoloji Kullanımı, Davranışsal Bağımlılık, Oyun Bağımlılığı ve İnternet Bağımlılığı

Ergenlik kimlik arayışı, sınırları zorlama, cinselliğin keşfi gibi daha içten ve aynı zamanda kıllanma, yumurta ya da sperm üretimi gibi daha dışsal değişimleri beraberinde getirir. Bu dönemde sınırları zorlayan ergenler için davranışsal bağımlılık riski yüksektir çünkü aynı zamanda zevk alır. Ergenlerde internet bağımlılığı sosyal yazışma platformları, oyunlar ya da web siteleri üzerinden olabilir. Cinselliğin keşfi ve hazzını dengelemeye çalışan ergen, oyundan aldığı hazzı son sınıra kadar yaşamak ister.

Dolayısıyla ergenlerde oyun bağımlılığı, internet bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıklar çalışırken ergenin hangi ihtiyacına karşılık geldiği bulunmalıdır. Ailesinden ayrışmaya çalışan bir ergen içinse sağlıklı geri bildirim alması önemlidir. Aile sınırlar konusunda net olmalı fakat ergenin güvenli paylaşım yapabileceği kişi ve ortamı hazırlamalıdır.

Çocuğum Hangi Sitelere Giriyor? Ebeveyn Olarak Ne Yapmalıyım?

Karşılıklı sınırlara saygı gösterilmesi kimlik arayışında önemli bir süreçken, bilgisayar başında geçirilen vakitte girilen siteler, oynanan oyunlar ebeveyn gözetiminde olmalıdır. Sınırlara saygılı olurken ebeveynler  “Güvenli İnternet Erişimi” için ebeveyn iznine bağlı ergenin girdiği siteleri kontrol edebilir. Bunun için “Aile Kontrol Uygulamaları” indirip kullanabilirsiniz.

Ergen, Lise Çocuğu, Lise Öğrencisi Ne Kadar Süre Teknolojik Araç Kullanabilir?

Lise çağındaki bir çocuk günde 2 saat teknolojik araç kullanabilir ve internette gezinebilir.  İnternet ve bilgisayarı (tablet, Telefon vs.) nasıl kullandığı, hangi websitelere girdiği, hangi oyunları oynadığı ebeveyn gözetiminde olmalıdır. 

Bu makale 6 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nihan Özant

Psikolog ve yazar olan Nihan Özant ilk, ortaokul ve lise eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra lisans eğitimi için İstanbul’a uçtu. İçinde her zaman insanı anlamaya dair bir arzu vardı. Müzik dinlerken şarkı sözlerindeki anlamı, duyguyu yakalamaya çalışır, ona yazan ellerin kaderini düşünürdü. Yolunun psikoloji bilimi ile keşismesi tesadüf değildi. İstanbul Üniversitesinde psikoloji bölümünü tamamladıktan sonra uzmanlığını da aynı üniversiteden aldı. İnsanı anlamak adına İstanbul Tıp Fakültesi’nde Psikoz, Nöroloji ve Yeme Bozukluğu servislerinde çalışmış, hastaların psikolojik değerlendirme raporlarını tutmuş ve ölçeklerden elde edilen verilerin analizleri yapmıştır. Bilişsel Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi ve Sanat Terapisi eğitimlerini tamamlayan ve klinik çalışmalarını da duygu ve öğrenme üzerine yürüten Özant kaygı, depresyon, trav ...

Uzm. Psk. Nihan Özant
Uzm. Psk. Nihan Özant
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube