Doktorsitesi.com

3 boyutlu ultrasonografi

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
27 Mart 2015490 görüntülenme
Randevu Al
3 boyutlu ultrasonografi

Ultrasonografi teknikleri ve görüntülerin kalitesinde elde edilen büyük gelişme 1990 ların ikinci yarısından itibaren gelişen bilgisayar teknolojisinin ultrasonografi ile birlikte kullanılmasıyla yepyeni bir boyut kazanmıştır.Dijital ultrasonografinin ardından üç boyutlu ultrason görüntülerinin elde edilmesiyle tüm dünyada özellikle gebelik takibinde üç boyutlu ultrasonografi kullanımı hızla yaygınlaşmıştır.Bunda üç boyutlu görüntülerin hekimlerin farklı problemleri teşhis edebilmesinde sağladıkları katkının yanında özellikle bebeklerini görme heyecanı içinde olan anne baba adaylarının istekleri de büyük rol oynamıştır.

Bugünün anne adayları kendi annelerinin hayal bile edemiyecekleri şekilde henüz doğmamış bebeklerinin kime benzediği konusunda fikir sahibi olabilmekteler.

İlk üç boyutlu ultrason görüntüleri 1980 lerin başında elde edilmesine karşın bu konudaki en önemli gelişme 1986 yılında Japonya'da 2 boyutlu ultrasonografi görüntülerini bir mini işlemciyle 3 boyutlu hale getiren Kazunori Baba'nın çalışmaları sayesinde ortaya çıkmıştır.Bu görüntülerin elde edilmesi için 2 boyutlu görüntülerin işlenmesi yaklaşık 10 dakikalık bir süre gerektirmekteydi.Bugün ise eş zamanlı olarak 3 boyutlu görüntüleri elde edebileceğimiz bir teknolojiye sahibiz. Çoğu kez kafa karıştıran bir terim olan ''dört boyutlu ultrasonografi'' ile eş zamanlı üç boyutlu ultrasonografi kastedilmetedir.Dördüncü boyut çoğu kez de kabul edildiği dibi zamandır.

3 boyutlu ultrasonografi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır