0 -6 yaşlari çocuklarda görünen yemek yeme problemleri

0 -6 yaşlari çocuklarda görünen yemek yeme problemleri

Çocuklarda görülen yeme davranışındaki problemler genetik, psikolojik ve sosyal faktörlerin bir veya bir kaçının bir araya gelmesinden kaynaklı oluşabilir. Çocuklarda yeme problemleri sıklıkla okul öncesi dönemlerde görülmeye başlar ve ergenlik dönemine geçişle birlikte kendiliğinden ortadan kalkar. Çok kısıtlı yeme veya yemek yemeyi tamamen reddetme problemi kısa sürede çözülmezse çocuğun fizyolojik gelişiminde sıkıntı yaratabileceği için psikolojik destek almayı gerektirebilir. Genellikle depresyon, kaygı, takıntılı davranışlar, korku ve/veya okula gitmeyi reddetme gibi duygu durum, tutum ve davranışlarla birlikte görülebilir.

Peki ne yapmaliyim?                       

3 veya 5 gün kendi davranışlarınızı değiştirmek için küçük bir mola verin. Yemek konusunda çocuğunuza baskı yapmayın, kendinizi kötü hissetmekten vazgeçin ve yemek konusunda çocuğunuzun tercihlerine göre bir akış belirleyin. Mesela yemek istemediği sürece yemek teklif etmeyin. Çocuğunuzun acıktığında talep ettiği yiyecekleri belirleyin. Mesela yemek mi istiyor yoksa abur cubur mu, yemek yerine içecek mi istiyor ? Yemek seçimlerinde öneri sunuyor mu, günün hangi saatleri yemek istiyor kaç saat arayla acıkıyor?

Bu tip durumları belirlemek çocuğunuzun yemek yememesinin altında yatan nedene ilişkin ipuçları verebilir. Mesela çocuğunuz sabah kalktıktan 2 saat sonra kahvaltı etmek istiyorsa ve sadece belirli şeyleri yiyorsa uyandıktan hemen sonra açlık hissetmediğinin ve yemek konusunda her şeyi denemek yerine önceliklendirdiği yiyecekler olduğunu gösterir. Mesela bütün gün aç kalıp sonunda çikolata, bisküvi gibi hazır yiyecekler yemeyi istiyorsa bu onun daha çok atıştırmalıklarla beslenmeye alıştığını gösterir ki üzerine çalışılması gereken konu bu. Bu süreçte sakin kalıp tartışmadan uzak, analiz eden bir pozisyona geçmek ve durumun haritasını çıkarmak önemli. Kimse 3 veya 5 gün aç kaldığı için yada kötü beslendi diye hastalanmaz. Korkmayın ve iradeli davranın.

Aç olan insan bu küçük bir bebek de olsa büyük bir çocuk hatta bir yetişkin de olsa eğer altında başka bir neden yatmıyorsa yemek yer. Çünkü açlık biz canlıların gidermesi gereken en temel ihtiyaç. Açlığa uzun süre dayanmak pek mümkün değil. Dolayısıyla ilk yapmamız gerekenlerden biri çocuğun açlık hissetmesine izin vermektir. Sık sık bir şeyler yiyen çocuklar ana öğünlerde yemek yemeği reddeder.

Bu nedenle beslenme saatlerini düzenlemek sorunu aşmak için ideal bir yol olabilir. Atıştırmalıklar mutlaka ana öğünlerden sonra verilmeli ve miktarları kısıtlanmalıÇocukların pütürlü ve taneli yiyeceklere zamanında geçmemiş olması yaş ilerledikçe bir yeme problemine dönüşebilir. Erken dönemde sadece sıvı ve püre formunda beslenen çocuklar 1 yaş ve sonrasında pütürlü yiyecekleri yeme konusunda zorluk yaşayabilirler. Doğrusu erken dönemde çocukları pütürlü yiyeceklerle tanıştırmaktır. Eğer bu süreç geçtiyse ve çocuğunuz pütürlü yiyeceklere alışmıyorsa yeme alışkanlıklarını kademeli olarak yeniden düzenlemek gerekir. Taneleri sadece taneli yiyecekler şekilde vermek gerekir. Örneğin, çorbanın yada sulu yemeğin içindeki taneleri çocuğunuzun bir kaşıkta yemesi onun kontrolünü zorlaştırabilir. Çocuklara mesela baklagiller tane tane verilip ağzında çiğnemesi ve kontrol etmesi öğretilebilir. Makarna, pilav gibi kuru taneli yiyecekler de süreci kolaylaştırabilir. Burada dikkat edilmesi gereken kuru taneden sulu taneli yiyeceklere doğru geçiş sağlanmasıdır. Yine öğüren ve kusan çocuklarda olduğu gibi pütürlü yiyeceklere alışamayan çocukların da boğaz sağlığında sorun olup olmadığının bir uzman tarafından incelenmesi olumlu sonuçlar verebilir.

Bu makale 27 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Müge Ertuğrul

Müge ERTUGRUL 1980 ANKARA doğumludur. Lisans Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bitirmiş, ardından Çocuk Gelişimi üzerine çalışmalarını Atatürk Üniversitesi de sürdürmüş, Topkapı Üniversitesi Yüksek Lisans  Genel Psikoloji alanında  devam eden kariyerine ; "3 - 6 yaş oyun terapisi , riskli cocuklar  otizim ,disleksi, cocuklarda kaygı bozukluğu , kardeş kıskandığı,  üstun zekalı bireylerin eğitimi vb. " alanlarda çalışmalar yapmış halen 3. 6 ve 12  yaş aralığı  çocukların ve Ailelerine  özel eğitim destegi ve psikolojik destek eğitimlerine devam etmektedir.

Etiketler
Beslenme alışkanlıkları
Çocuk Gelişim Müge Ertuğrul
Çocuk Gelişim Müge Ertuğrul
Ankara - Çocuk Gelişim
Facebook Twitter Instagram Youtube