Tiroid tembelliğinde (hipotiroidizm) ilacın kullanma zamanının önemi var mı?

Tiroid tembelliğinde (hipotiroidizm) ilacın kullanma zamanının önemi var mı?

~~Tiroid tembelliği toplumda % 7-10  sıklığında görülmektedir. Bu hastalığın tedavisinde L- tiroksin denilen ilaç kullanılmaktadır. Neredeyse tansiyon,   şeker hastalığı ilaçları kadar yaygın kullanılan ilaçlardandır. Hastalığın uygun şekilde  tedavi  edilmemesi durumunda unutkanlık, kilo  alma, kabızlık,  anemi, kolesterol  yüksekliği, miksödem gibi sonuçları olmaktadır.

Dolayısıyla ilacın doğru kullanılması ve izlenmesi önemlidir. L tiroksin ince barsaktan emilmektedir. Oral alımdan 2 saat  sonra  tepe emilim  değerine ulaşır fakat gıda ile birlikte alınırsa bu süre 3-4 saate kadar uzayabilir.

Amerikan tiroid cemiyetinin önerilerine göre L- tiroksin sabah kahvaltıdan 60  dk önce veya akşam yemekten 3 saat sonra alınmalı ve mümkünse diğer ilaçlar ila arasında 4 saat fark olmalıdır.

Kahve, soya, kalsiyum  karbonat, demir, aliminyum, sükralfat, kolestiramin, süt ile birlikte alınırsa emilim daha az olmaktadır. Bu madder ile kompleks oluşturmak süretiyle emilim %50 ye yakın oranda azalmaktadır.

Bazı hastalık durumlarında da emilim azalmaktadır. Helikobakter pylori ilişkili gastrit, atrofik gastrit, çölyak hastalığında emilim azalmaktadır. Bu gibi malabsorbsiyon durumlarının varlığında daha yüksek dozlarda l tiroksin kullanmak gerekir.

Gastrik bypass cerrahisi geçiren hastalarda l tiroksin emilimi ile ilgili bir değişiklik beklenmez çünkü emilim primer olarak ileumdan olmaktadır. Ancak kilo ile ilişkili doz planlaması yapıldığından zayıflama olacağı için gastrik bypass hastalarında doz azaltmak gerekebilir.

Yapılan bir çalışmada L tiroksin bir grup tiroid hastasında sabah açlıkta, bir grupta kahvaltı ile birlikte, bir  gruba da  yatma  zamanı verilmiş. Altı ay   sonra yapılan değerlendirmede THS da azalma en fazla  açlık ta kullanan grupta olduğu görülmüştür. Yani en faydalı kullanım sabah açlıkta kullanım olmuştur (J Clin Endocrinol Metab. 2009;94:3905-3912).

Ancak başka sonuçlar bildiren çalışmalarda vardır 84 hastanın değerlendirildiği bir çalışmada, kahvaltıdan 30 dk  önce alınan ilaç ile ana öğünlerin  birinden 1 saat önce  veya  gece  yatarken alınan  ilaç  arasında sonuç bakımından fark gözlenmemiş, aynı etkiyi göstermiştir. (Skelin M.  Effect of timing of levothyroxine administration on the treatment of hypothyroidism: a three-period crossover randomized study. Endocrine. 2018;62:432-439).  

Bazı ülkelerde L tiroksinin sıvı ve jel şeklinde hazırlanmış ürünleri vardır. Bunlar boyalı şeker, glyserol, alkol, laktoz gibi katkı maddeleri  içermediği için daha iyi emilim olmaktadır.

Sonuç olarak L tiroksin ilacının kullanma zamanı olarak sabah kahvaltıdan   30-60  dk  önce  önerilmektedir. Ancak yaşam tarzı, iş hayatı ya da değişik nedenler ile sabah alamayan hastalar  için, özellikle sabah mecburi ilaçları olan hastalar için ana öğünden 1 saat önce veya gece  yatarken kullanmak gibi seçeneklerin de olduğunu hastalar ile paylaşmak gerekir.

Bu makale 16 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı

Prof Dr Yaşar Küçükardalı Edirne, 12.03.1963 tarihinde doğmuştur. Üniversite eğitimini GATA As.Tıp Fakültesi 1987 tarihinde alarak mezun olmuştur. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi 1990-4 arasında uzmanlığını tamamlamıştır. Uzmanlık alanı İç Hastalıklarıdır. Yan dal uzmanlık olarak yoğun bakım bölümünde devam etmiştir. Yine aynı şekilde GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, 2004 tarihinde doçent olarak kariyerine devam etmiştir. Yeditepe Üniversitesinde 2010 tarihinde profesör olarak alanında devam ederek başarılara imza atmıştır.  Ödülleri : 11. Balkan Uluslararası Tıp Kongresi Eniyi poster birincilik ödülü İç Hastalıkları kongresi en iyi poster birincilik ödülü, Yoğun Bakım Kongresi eniyi poster üçüncülük ödülü TUBİTAK bilim teşvik ödülü 3 adet ödülleri bulunmaktadır.  Dernek Üyelikleri: İç Hastalıkları, Ulusal Yoğun Kakım, Dahili Cerrahi ...

Etiketler
İlaç
Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı
Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube