Şeker hastalarında ayak sorunları

Şeker hastalarında ayak sorunları

Kan şekeri uzun süre yüksek seyreden diyabet hastalarında bazı ayak sorunları ortaya çıkmaktadır.

Öncelikle ve özellikle akşamları ayaklarında yanma, karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösteren sinir aşınmaları, nöropati ve ayak damarlarındaki bozulmalara bağlı yaralar. Bu şikayet ve belirtiler kontrol altına alınamaz ise ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Diyabet hastalarında periferik nöropati dediğimiz olay önceleri ayaklarda yanma daha sonra karıncalanma, uyuşmalar ve ileri düzeyde civi üzerine bile basılsa hissetmeme gibi sinirsel duyu bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Dar ayakkabılar bu hastalar için sorun teşkil eder. Ayaklarındaki oluşan enfeksiyon, tahriş, kesik, cizik ve ağrı gibi bir çok sorunu farkedemezler. EMG denilen bir sinir testinin yapılması problemin varlığı hakkında bize sağlam kanıtlar sunar.

Diyabet hastalarında damarlardaki aşınmalara bağlı ayaklarda bazı dolaşım sıkıntıları baş göstermeye başlar. Bu hastalar ayak bakımlarına özen göstermelidir. Tırnak keserken bile çok dikkatli olunmalı çevre dokulara zarar vermekten kaçınılmalıdır. Bozulan damar içinde yağ tıaçlarının oluşumu kolaylaşır. Ayaklarımıza kan akışı azalır. Önemsenmeyen küçük yaralar zamanla derin ve tedavisi güç yaralara dönüşmektedir. Şeker hastalarının yaralarının bir türlü iyileşmemesi yüksek kan şekerine bağlıdır. Bir kez yara oluştuğunda hemen tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Süreç çizik, yara, derin ülser ve gangren boyutuna giderek ayakların kesilmesine kadar ilerleyebilmektedir.

Diyabet, hatalı veya yetersiz insülin üretimine veya insüline karşı direnç oluşmasına neden olan bir hastalıktır. İnsülin ise pankreasımızın salgıladığı bir hormon olup, kan şekerinin hücrelerin içine sokarak dengelenmesine yardımcı olur. Kan şekeri- insülin mekanizması bozulduğunda kanda şeker artmaya başlar ve sağlık sorunlarına neden olur. Kandaki uzun süreli yüksek şeker seviyeleri, ayaklar dahil vücudun birçok bölgesine zarar verebilir.

Amerikada ayağı kesilen hastaların yarısından fazlası diyabet nedeniyledir. Bu durum göz önüne alındığında ayaklarda oluşacak yaralar asla ihmale gelmez. Ayak enfeksiyonları diyabet hastalarında acilen tedavi edilmelidir.

Özellikle; ayaktaki cilt rengindeki değişiklikler, ayak veya ayak bileğinde şişme, ayaklarda sıcaklık değişiklikleri, ayaklarda kalıcı yaralar, ayaklarda veya ayak bileklerinde ağrı veya karıncalanma, ayak tırnaklarının batması, ayak mantarı veya diğer mantar enfeksiyonları, topuklarda kuru, çatlamış cilt enfeksiyon belirtileri olduğunda doktor kontrolüne girmelidirler.

Bu makale 22 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, İzmit'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarula tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nda Ağrı Bilimi (Algoloji) eğitimini, İtalya'da nükleoplasti eğitimini tamamlamış ve Amerikan Clarus Medikal tarafından sertifikalandırılmıştır.  1999 yılında Doçent olmuş olan Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kurmuş, Profesör Doktor olarak Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Algoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2011 yılında Sağl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Şeker hastalığı
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube