Geçmeyen kronik testis ağrısı

Geçmeyen kronik testis ağrısı

Binlerce erkek, yaşam kalitesini etkileyen kronik testis ağrısı ağrısından müzdariptir. Bu ağrı sürekli olabildiği gibi aralıklı olarak da kişiyi rahatsız edebilmektedir. Testis ağrısına kronik diyebilmek için 3 ay çeşitli tedavilerin denenmesine rağmen bir türlü geçmeyen testis ağrıları için kullanılır. Araştırıldığında hastaların yaklaşık %30 unda herhangi bir neden bulunamamaktadır. Testis ağrılarında nedeninin ne olabileceği konusunda ciddi yaklaşımlar gereklidir. Aslında konu Üroloji ve de Nefroloji uzmanlarını ilgilendirmekle beraber kronik ağrı ortaya çıktığında özellikle ağrı uzmanlarının devreye girmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu bağlamda gerek uzman doktorların yönlendirmesi gerekse bizzat hastaların bu ağrılardan kurtulmak için yaptıkları araştırma sonucu birçok hasta bizlere gelmekte ve iyi sonuçlarla bir onlara katkı sağlamaktayız.

Cerrahi olmayan ama teknolojik imkanların verdiği katkı ile bu ağrılar büyük oranda tedavi edilebilmektedir.

Testis ağrısı nasıl hissedilir

Hastalar ağrılarını tanımlarken: Yanma, ağrı, basınç, zonklama, ağırlık, çekilme hissi yada bunların birkaç tanesinin bir arada olduğu yakınmaları ifade ederler. Testis ağrısının derecesi yani verdiği rahatsızlık hissi kişiden kişiye değişmektedir. Bu ağrılar zaman zaman rahatsız ettiği gibi sürekli yada gittikçe artan bir seyir göstermektedirler.  Bazan hareketle artarken bazan da sadece muayene yada dokunma ile hissedilebilmektedirler. Genellikle tek testiste hissedilen ağrılar nadiren her iki testiste de görülebilmektedir.

Bazı hastalar cinsel ilişki sırasında ağrılarının daha da arttığını ifade ederken diğer yandan uzun süre oturarak araba sürmek zorunda kalanlarda da ağrı şikayetleri daha fazla hissedilmektedir. Ağır kaldırmak bile ağrıyı artıran nedenlerdendir. Ağrı bazen çevreye de yayılıp yansıyan ağrılara neden olmaktadır.

Kronik Testis Ağrısının Nedenleri Nelerdir ?

Bir travma öyküsü, enfeksiyon, tümör, varikosel, torsiyon (testis bükülmesi), spermatosel, hidrosel, iyi huylu kistler gibi bir çok durum kronik testis ağrısının nedenini oluşturmakta bazan da hiçbir neden bulunamamaktadır. Nedeni tedavi etmek elbette ilgili branş hekimlerinin alanıdır. Ancak kronik ağrı bile bir türlü baş edilemiyorsa ağrı uzmanlarının yapacağı ameliyatsız çözümler devreye girmelidir.

Kronik Testis Ağrısının Ameliyatsız Tedavisi: Radyofrekans

Konvansiyonel tedavilere yanıt vermeyen testis ağrılarında yapılacak en akıllı seçim testislere giden ağrı sinirlerinin devre dışı bırakılmasıdır. Burada hedef spermetik kordon içinde yer alan trifekta sinir kompleksi olup dışarıdan girilen bir iğne –elektrot vasıtasıyla kolayca bulunmaktadır. Elimizdeki teknolojik cihazlar sayesinde testisler giden ağrı sinirleri noktasal olarak tespit edilmekte ve kısa süren bir pulse radyofrekans uygulaması ile uzun süre hastalar bu ağrılardan kurtulmaktadır. Ameliyatsız olan bu uygulama 10 dakika kadar sürmektedir. %60-90 arsında kalıcı bir başarı elde etmek mümkündür. Tekrarlanabilen bu uygulamada sinirler zarar görmemekte sadece ağrıyı taşıyamaz hale getirilmektedir. İşlem boyunca hastalar anestezi almamakta ve ağrı duymamaktadırlar. Sadece kasık bölgesinde elektrodların giriş ağrısının duyulmaması için lokal anestezik uygulanmaktadır. İşlemden sonra hasta rahatça kalkıp evine gidebilir. Bu teknik uygulandıktan yaklaşık 3 hafta sonra hasta ağrılarının azaldığını hissetmektedir.

Testis Ağrısında Diğer uygulamalar

Radyofrekans tedavisi yeni  ve etkin bir uygulamadır. Ameliyatsız olduğu için hastalar tarafından tercih edilmektedir. Ancak yine ağrı için Mikrocerrahi Spermatik Kord Sinirinin Soyulması,

Spermatik kordun mikrocerrahi denervasyonu veya  spermatik kordun mikrokriyoablasyonu gibi cerrahi yöntemleri ile sinirlerin kesilmesi radyofrekans yöntemine benzer etkiler oluşturmaktadır.  Yine bu ağrılar için Botox veya Amniofix enjeksiyonu da uygulanmaktadır ama sonuçları yüz güldürücü değildir.

Ameliyatsız çözümlerden Ultrason eşliğinde  ilioinguinal ve genitofemoral sinir liflerinin mikro kriyoablasyonu(dondurulması) geçici de olsa fayda sağlamaktadır.

Bu makale 22 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, İzmit'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarula tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nda Ağrı Bilimi (Algoloji) eğitimini, İtalya'da nükleoplasti eğitimini tamamlamış ve Amerikan Clarus Medikal tarafından sertifikalandırılmıştır.  1999 yılında Doçent olmuş olan Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kurmuş, Profesör Doktor olarak Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Algoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2011 yılında Sağl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Tedavi oranı
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube