Yüz kemiklerinin kırıkları

Yüz kemiklerinin kırıkları

Yüzde alın, burun, gözü çevreleyen kemikler, elmacık kemiği, alt ve üst çene kemiklerinin travmatik kırıkları plastik ve rekonstrüktif cerrahinin ilgi alanıdır.

Kırıklar tek bir kemikte tek bir hatta olabildiği gibi trafik kazası gibi yüksek enerjili yaralanmalarda tüm yüz kemiklerini ilgilendiren komplike şekilde de olabilir.

Kırılan kemiğin özelliğine göre ciddi estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olur.

Kırıkların tedavi zamanlaması hastanın genel durumuna göre değişir. Öncelikle yaşamsal öneme sahip kafatası, göğüs kafesi, batın yaralanması gibi yaralanmalar tedavi edilir. Genel durum düzeldiğinde vakit kaybetmeksizin yüz kemiklerinin kırıkları onarılır.

Yaşamsal sorunların olmadığı yüz kemik kırıkları yüzde aşırı ödem gelişmeden mümkünse ilk 24 saatte onarılır. Eğer çeşitle nedenlerle bu süre geçmiş ise tıbbi tedavi ile birkaç gün ödemlerin gerilemesi beklenir ve kesin tedavi için ameliyat planlanır.

Cerrahi tedavi, kırık hatlarının tamamen ortaya konması, kırıkların doğru şekilde yerine oturtulması ve titanyum plak ve vida sistemleri ile kırıkların tespit edilmesi esasına dayanır.

Kırık hatlarını ortaya koymak için yapılan kesiler ağız içerisinden veya kolay gizlenebilecek alanlardan yapılır.

Kırığın yeri ve biçimine göre kullanılan plak-vida sistemleri değişir. Bazılarının ömür boyu vücutta kalmasında sakınca yoktur. Bazı plak-vida sistemleri ise kemik kaynaması için yeterli süre geçtikten sonra çıkartılır.

Travma sonucu kemik kayıpları oluşmuş ise bu alanlara vücudun diğer bölgelerinden alınan kemikler konulabilir.

İlk tedavisi yetersiz yapılan olgularda ikincil üçüncül girişimler gerekebilir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Prof. Dr. Cengiz AÇIKEL, 1982 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp öğrenimini 1988 yılında Derece ile bitirmiştir.1989-1991 yılları arasında Erzincan 3. Ordu Karargah Grup Komutanlığı'nda Pratisyen Hekimlik görevi yapmıştır. İhtisasını 1991-1997 yılları arasında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır.1997-2000 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde Uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2002-2003 yılları arasında Amerika'nın Texas Eyaletine bağlı Dallas Şehrinde bulunan 'University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas'ta Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2000-2005 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Yardımcı Doçent Doktor olarak hizmet vermişt ...

Etiketler
Yüz kemiklerinin kırıkları neden olur
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube