Varikosel nedir? tanısı nasıl konulur? tedavisi nedir?

Varikosel nedir? tanısı nasıl konulur? tedavisi nedir?

Varikosel; testislerde ki venlerinin şişmesi ile karakterize ağrı ve kısırlık sebebi olabilen bir hastalıktır.

Varikosel neden oluşur?

Günümüzde halen tam olarak bilinmemekle beraber anatomik bozukluklar ve toplardamarlardaki kapakçıkların hasarı sonucu geliştiği düşünülür.

Varikosel testislere nasıl zarar verir?

Varisli olan testiste sıcaklık artacağından dolayı sperm üretimi etkilenir ayrıca toplanan kandan ortaya salınan zararlı maddeler de sperm üretimine zarar verir. Bunun yanında testisin beslenmesini engelleyerek hacmen kaybına sebep olabilir.

Varikosel hastalığı belirtileri nelerdir?

Varikosel için iki önemli şikâyet vardır. Bunlardan biri testis ağrısı diğeri çocuk sahibi olamama şikâyetidir. Çocuk sahibi olamayan erkeklerin %30-40’ında varikosel mevcuttur.

Varikosel tanısı nasıl konulur?

Üroloji uzmanı tarafından yapılan detaylı bir fizik muayene, sperm analizi ve testislere yönelik renkli ultrasonografi ile tanı konulur.

Varikosel ne zaman tedavi edilir? Tedavi seçenekleri nelerdir?

Varikosel tedavi edilmesi için ya çok ciddi testis ağrısı ya da sperm analizinde bozukluk saptanması gerekmektedir. Böyle hastalara varikoselektomi dediğimiz varislerin bağlanma ameliyatı gerçekleştirilebilir. Varikoselektomi mikroskop ve direk gözle yapılabilir. Mikroskopik varikoselektominin başarı şansı daha yüksektir.

Varikosel ameliyatı başarı sanşı nedir?

Varikoselin saptanma yaşı çok önemlidir. Ne kadar erken teşhis edilirse ameliyatın başarı şansı o kadar artar. İlerleyen yaşla birlikte yaşam tarzı ve diğer çevresel faktörler başarı yüzdesini düşürür. Hasta yardımcı üreme tekniklerine (aşılama, tüp bebek) aday olan bir hasta olsa dahi yine de varikosel tedavi edilmedir. Çünkü tüp bebek ve aşılamanın başarı sanşını da arttırır.Genel bir oran vermek gerekirse  sadece varikosel den dolayı çocuk sahibi olamayan çiftin ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilme ihtimali %50-70’dir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Doğukan Sökmen

Doktor Doğukan Sökmen, üroloji ve androloji konularında uzmanlaşmış bir doktor olarak Türkiye'deki tıp camiasında tanınan bir isimdir. Kendisi, birçok ünlü üniversiteden mezun olmuş ve uzmanlık eğitimini de Türkiye'nin önde gelen sağlık kurumlarından birinde Cerrahpaşa tıp fakültesinde tamamlamıştır. Uzmanlık alanları olan üroloji ve androloji, erkeklerin üreme organları, böbrekleri, mesaneleri ve idrar yolları gibi bölümlerini kapsar. Doğukan Sökmen, bu konularda yıllarca çalışarak, uzmanlaşarak, çeşitli hastalıkların teşhisi ve tedavisi konusunda büyük bir deneyime sahip oldu. Mesane kanseri, prostat kanseri, böbrek taşı, erektil disfonksiyon ve erken boşalma gibi çeşitli hastalıklar konusunda uzmanlaşmıştır. Ayrıca, Doğukan Sökmen'in uluslararası tıp camiasında da özellikle androloji adına yapmış olduğu inotiv tedavi yöntemleri ve am ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
linkedin
instagram
Op. Dr. Doğukan Sökmen
Op. Dr. Doğukan Sökmen
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube