Vajinismus tedavisi zor mu?

Vajinismus tedavisi zor mu?

Vajinismuslu hastalarımızın büyük bir çoğunluğu bize başvurma konusunda oldukça isteksiz görünmektedir. Bu durumun nedenlerinin başında hastalığın kendi doğası gelir. Yani vajinismuslu kadının bir yarısı tedavi olmak isterken diğer bir yarısı adeta tedaviden kaçmak ister.

İkinci önemli neden ise vajinusmuslu kadına vajinası yabancıdır. Yani bir anlamda kadın vajinasının sorumluluğunu almadığı sürece kendini “temiz ve iyi hisseder” işte bu nedenle “hemen 1 seansta” yada anestezi altında, ya da alkollüyken, hipnozla , yani sorumluluğu almadan bir çözüm arayışına girer.  Maalesef sorumluluğu almadan yaşanacak başarı geçici olur yani kişi ertesi gün yaşayacağı ilişkide tekrar başarısız olur.

Üçüncü önemli neden ise malesef deneyimsiz ya da ehliyetsiz kişilerce gerçekleştirilen cinsel terapi deneyimleri vajinismuslu kadını ya da eşini umutsuzluğa ve karamsarlığa sürükler. Bir çok hastamız “doktor bey biz parmak egzersizi gibi yöntemler istemiyoruz” diye dirençli bir biçimde tedaviye gelmektedir. Burada sorumluluğu hastaya vermeden, yeterince bilgilendirme yapılmadan, güven kazanılmadan en basit egzersizlerde bile sorun yaşanacağını vurgulamak isterim.

Deneyimli bir terapistle adım adım vajinismusun çözülme ihtimali yüzde 90’ların üzerinde iken vakit ya da eğitim ya da deneyim eksikliği ya da “kolaya kaçma” bu oranı yüzde 10’lara kadar düşürmektedir. Cinsel terapilerin en önemli özelliği sorumluluğu hastanın kendisine verebilmesi, ağrı, kanama, mahremiyet ihlali yaşanmaması, kontrolün tamamen hastanın kendisinde olması ve kalıcı iyileşme sağlamasıdır. Ortalama 5 seans bir çok hasta için yeterli olmaktadır. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube