Vajinismus tedavisi için hangi uzmana başvurmalı?

Vajinismus tedavisi için hangi uzmana başvurmalı?

Çok kısaca kadın cinsel organının ilişkiye izin vermemesi olarak tanımlayabileceğimiz vajinismus hastalığında, cinsel terapilerin başarı oranı yüzde doksanların üzerindedir. Yetersiz ve amatörce ya da uzman olmayan kişilerce yapılan tedavilerin başarı şansı çok düşük olmakta ek olarak bir sonraki yetkin uzmanın da başarı şansı düşmektedir. Bu konuda otorite olan hemen her uzman vajinismus tedavisindeki en büyük sorunlardan birinin daha önceden beceriksiz, bilgisiz ya da yeterli zaman ayırmadan yapılan vajinismus tedavisi olduğu konusunda hemfikirdirler. Vakit ayırmadan ve yeterli bilgi ve eğitim verilmeyen danışanlar basamakları yapamayıp suçlu hissetmekte ve karamsarlığa kapılmaktadırlar. Yeteri kadar bilinçlendirilmeyen vajinismuslu için “parmak egzersizleri” bir kabus haline gelmektedir.

Vajinismus şikayeti olan hastalarımızın ilk bir kadın doğum muayenesinden geçmesinin ve ardından cinsel terapi eğitimi almış bir psikiyatra başvurmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Zar kesilmesi, anestetik sprey ve kremler, alkol kullanımı, genel anestezi altında ilişki, botoks, tek seanslık sıcaksu banyolu-uyuşturuculu terapilerin işe yaramadığını, yarasa bile etkisinin geçici olacağını vurgulamak isterim. Vajinismuslu kadının bilinçaltında bulunan tedavi ile ilgili korkusu maalesef onu yukarda saydığım terapileri denemesine yol açmaktadır.

Bilgilendirme, bilinçaltı çalışması vekoşullanma ve  korkuya karşı teknikler ve egzersizlerle bu durumun aşılma olasılığı neredeyse yüzde doksanların üzerindedir. Tüm kontrolün vajinismuslu kadında olduğu ağrı, kanama, mahremiyet ihlali olmadığı bu kolay ve çok iyi sonuçlar veren tedaviye sizleri yüreklendirmek istiyorum. Tedavi süresi ortalama olarak 4-8 seans arası olarak vurgulanabilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Vajinismus tedavisi hakkında
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube