Vajina genişliği onarımı- vajinoplasti - vajina estetiği

Vajina genişliği onarımı- vajinoplasti - vajina estetiği

Vagina estetiği kavramı ilk planda akla güzellik uğruna yapılan bir operasyonu çağrıştırmaktadır. Aslında doğum esnasında vagina yapısında oluşan değişiklikler, vaginal dokuların gerilmesine bağlı cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olmanın yanısıra idrar tutamama, dışkılamada güçlük, tekrarlayan genital yol enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve giderek rahim sarkmasına neden olabilir. Bazı kadınlarda vajinal genişleme halinde vaginal kanaldan gaz kaçırmaya benzer sesler gelir ve bu durum hoşnutsuzluk yaratır. Vagina genişliği zamanında tedavi edilmediği takdirde giderek cinsel yaşamdan uzaklaşılır ve özgüven zedelenir.

Bu operasyon hangi durumlarda yapılmalıdır:

-Doğumdan sonra epizyotomi yerinde görülen ve perinede şekil bozukluğuna neden olan dikiş izlerinin (skar dokusu) düzeltilmesi ve perinenin yeniden onarımında
-Doğum ve kürtajlara bağlı olarak ortaya çıkan vaginal kanalda yırtılma ve genişleme olması halinde
Vajina estetiği operasyonu nasıl yapılır:

Operasyondan önce hastaya nasıl bir operasyon yapılacağı, operasyondan sonra genital bölgenin nasıl şekilleneceği izah edilir. Tüm operasyonlarda olduğu gibi bu operasyonda da hastadan ve varsa eşinden bilgilendirilmiş imzalı onay belgesi alınır. Operasyondan önce ve operasyon tamamlandıktan sonra resimler çekilerek sonucu hastanın da görmesi sağlanır.
Vagina estetiği operasyonu genel anestezi altında ve steril şartlarda ortalama bir saatlik bir sürede tamamlanır. Bu işlem sırasında hastanın muayene bulgularına göre sistosel (mesane sarkması) ya da rektosel (kalın barsağın anüsten önceki kısmı sarkması) onarımı da yapılır. Perine kasları kuvvetlendirilir. İşlemden sonra antibiyotik ve analjezik reçetesi verilir. Kullanılan dikişler kendiliğinden erir. Operasyon bittikten sonra hasta bir süre gözlem altında tutulur. Birkaç saat sonra yola çıkabilir, araba ile yolculuk yapabilir. İşlemden 3-4 gün sonra hasta işine ve sosyal yaşamına dönebilir. Cinsel ilişki bir ay ertelenir.

Operasyondan sonra bakım nasıl olmalıdır:

Operasyondan sonra bir hafta süre ile sulu ve lifli gıdalar önerilir. Lifli gıda olarak zeytinyağlı sebzeler ve meyve tüketmelidir. Kabız kalmamaya özen göstermelidir. Bilindiği gibi kabızlık dikişleri zorlar. Bol bol et, süt, yumurta, yoğurt gibi proteinler alınmalıdır. Protein alımı yara iyileşmesini hızlandırır.

İlk 2-3 gün banyo yapmamak ve her tuvalete gidişten sonra anüs etrafı Batticon'lu spanç (gazlı bez) ile silinmeli, yara bakımı için de günde 5-6 defa Batticon kullanılmalıdır. Ayrıca bebekler için üretilen ıslak mendiller de kullanılabilir. Küvete oturmadan ayakta duş şeklinde banyo yapmanın bir sakıncası yoktur. Bu operasyondan sonra dikişlerin alınmasına gerek yoktur, dikişler kendiliğinden erir. Yara yerinin iyileşmesi ortalama üç hafta sürer. Hastalar çok hızlı iyileşirlerken psikolojik rahatlama yanısıra kendilerine olan güvenleri de artacaktır.

Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1987 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlığı sonrasında Afşin Devlet Hastanesi, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Akay Hastanesi, Özel Çağ Hastanesi ve HRS Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, 2010 yılından beri Ankara'da bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış birçok makalesi ve bildirisi bulunan Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, Sağlık Bakanlığı onaylı “Kadın Hastalıkları" ve  “Doğum ve Kadın Sağlığı Hem ...

Etiketler
Vajina genişliği
Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube