Tüp mide ( sleeve gastrektomi) nedir?

Tüp mide ( sleeve gastrektomi) nedir?

Halk arasındaki adı Tüp mide ameliyatı ile midenin yaklaşık 4/3 lük kısmının cerrahi olarak çıkarılmasıyla gerçekleştirilen bir obezite ameliyatıdır. Kesildikten sonraki biçimi tüpe benzetilmesinden dolayı halk arasında adı bu şekilde yerleşmiştir..Yoksa herhangibi bir yabancı madde takılması söz konusu değildir sevgili hastalarım

Farklı mekanizmalar ile kilo kaybı sağlamaktadır. Yeni oluşturulan mide normal mideye göre belirgin derecede azalmış olduğundan daha az gıda ile doyum sağlanıp mutlu olunur ve böylece daha az kalori alınmasına neden olur. Ancak asıl etkisinin mide bağırsak sistemindeki özellikle açlık, tokluk ve kan şekeri kontrolünü sağlayan hormonlar üzerinde meydana getirdiği değişimdir. Vucüt kitle endeksinin yükselmesi ile bu hormonların çalışması bozulmuştur artık .

Uzun dönem sonuçlarına bakıldığında tüp mide ameliyatı, daha eski olan gastrik bypass kadar hem hastanın kilo vermesi hem de diyabet gibi metabolik bozuklukların tamamen düzeltilmesinde veya iyileşmesinde etkili bir ameliyattır. Mesela Hasta daha ameliyattan çıktığının ertesi günü itibarıyle yani henüz daha kilo vermeye başlamadan diyabete bağlı yüksek kan şekeri düzeylerinin normale doğru yönelmesi, diyabet için kullanılan ilaçların ve insülinin tamamen veya kısmen bırakılması söz konusudur. Ayrıca tüp mide ameliyatı teknik açıdan gastrik bypass ameliyatına göre daha az komplikasyonun görüldüğü bir ameliyattır.

Tüp mide ile; kısıtlayıcı bir ameliyat olması, fazla kiloların %50-60’ının kısa sürede kolaylıkla verilmesini sağlaması, yabancı bir cismin vücuda adapte edilmek zorunda olunmaması, midenin giriş ve çıkışında bir değişiklik yapılmadığından yiyeceklerin bağırsak sisteminde geçiş güzergahında bir değişiklik gerektirmemesi, hastanede kalış süresinin daha kısa olması, mide bağırsak sistemindeki açlık, tokluk ve kan şekeri düzenleyici hormonlara olumlu yönde etkilerde bulunması bakımından ayrıcalıklıdır.

Bunların ötesinde bu operasyonlardan hangisinin uygun görüleceği hastamızla karşılıklı görüşerek karar verilir.Ve sonrasındaki takip de enaz operasyon kadar önem taşımaktadır. Operasyon sonrası nasıl besleneceğini bilememesi, yeni hayatının ilk günlerinin kalıbını belirlerken yanında doktorunu ve ekibini bulamaması o operasyonun faydalarını eksik kılabilir beklenen sonuçlara gelinmesini geciktirebilir hatta daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özgür Demirtaş

Op.Dr Özgür DEMİRTAŞ, 1975 yılında Kütahya'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2005 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğtimi sonrasında, 2006-2007 yılları arasında ELazığ Asker Hastanesi'nde (askerlik görevi) 2007-2008 yılları arasında Batman/Gerçüş Devlet Hastanesi'nde (mecburi Hizmet),sonrasında devlet memurluğundan ayrılarak Özel sektöre adım atmıştır. 2008-2009 yılları arasında Özel Çeşme Sissus Hastanesi'nde,2009-2010 yılları arasında İzmir Buca Tıp Merkezi'nde,2010-2014 yılları arasında Turgutlu Özel Ege Hastanesi'nde,2014-2016 yılları arasında Özel Sada Hastanesi'nde,2016-17 Nisan 2017 yılları arası Özel Ege Yaşam H ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Özgür Demirtaş
Op. Dr. Özgür Demirtaş
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube