Tüp mide ameliyatı sonrası mide kaçakları ve mide kaçaklarına karşı önlemler

Tüp mide ameliyatı sonrası mide kaçakları ve mide kaçaklarına karşı önlemler

Obezite Cerrahisi konusuyla ilgilenen herkesin yani tüm Obezite hastalarının keza Obezite cerrahlarının da en çok endişelendiği Tüp Mide (Mide Küçültme Ameliyatı) ameliyatı komplikasyonlarının en önemlilerinden biri Mide Kaçağı veya Sızıntı olarak bilinen durumdur.

Bu mide kaçağı durumu tüp mide ameliyatından sonra mide dikiş hattında oluşan ufak bir bozulma veya delikten mide içeriğinin karın boşluğuna dağılması ve karın içerisinde enfeksiyon oluşturma durumudur.

Karın boşluğundaki bu enfeksiyon ise kana karışıp kan zehirlenmesi (Sepsis) gibi problemlere yol açma riskinden dolayı mutlaka erken zamanda gerek medikal gerekse endoskopik veya hatta cerrahi yollarla temizlenmelidir, aksi halde hastanın sağlığını çok ciddi olarak tehlikeye atan durumlar gelişebilmektedir.

Mide kaçaklarındaki en temel problem neyin mide kaçağına sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir, mide kaçaklarının ameliyatta yapılan bir hataya bağlı olması çok çok ender bir durumdur zira mide kaçakları tipik olarak hemen ameliyattan sonra değil de üstünden 4-5 gün geçtikten sonra gelişmektedir.

Mide kaçakları hakkındaki diğer bir problem ise mide kaçağının önlenmesi konusunda elimizde kesin yöntemler hala bulunmamaktadır, fakat bu riskin minimuma düşürülmesi hususunda yine de çaresiz değiliz. Mide kaçaklarının nasıl azaltılabileceği hususunda literatürde değişik çalışmalar mevcuttur.

Genel önlemler olarak;

-Ameliyattan önce sigara ve alkolün kesilmesi

-Ameliyattan önce varsa sistemik hastalıkların tedavi edilmesi veya kontrol edilmesi

-Ameliyattan önce varsa alerji durumların ortaya konması ve tedavi edilmesi

-Pıhtı atmayı önleyici önlemleri alınması

-Erken dönemde hastanın hareket etmeye teşvik edilmesi

- Ve akciğer egzersizleri v.b gibi  genel cerrahi önlemler alınabilir hatta mutlaka alınmalıdır.

Mide kaçakları huşunda çıkan yeni bir bilimsel araştırma ise büyük bir hasta grubunda gelişen mide kaçaklarını incelemiştir, makalenin çok yeni olması ve birkaç somut öneri içermesi açısından bu makaleyi sizlerle paylaşmak isterim.

Bahsedeceğim makalede*  2008 – 2016 yılları arasında Obezite Cerrahisi geçiren 1738 Obezite hastasını incelenmiş olup bu 1738 hastanın 45 tanesinde mide kaçağı geliştiği saptanmıştır, bu da ortalama mide kaçaı oranını %2.6 olduğunu ortaya koymaktadır ancak litertürde başka çalışmalarda kaçak oranları %1’ e kadar da düşürülebilmektedir.

Bu çalışmanın önemi şuradan gelmektedir: Bu çalışmada bir çok faktörün mide kaçağına etkisi incelenmiştir, konuyu çok uzatmamak adına hemen özetlemek gerekirse mide kaçak riskini azaltan sadece iki faktör ortaya konmuştur. Bunlardan birincisi midedeki dikiş veya zımba hattı denen bölgenin ikincil dikişlerle kuvvetlendirilmesi veya bazı yapıştırıcı maddelerle kuvvetlendirilmesidir. Kaçak riskini azaltan ikinci faktör ise ameliyatı gerçekleştiren cerrahi ekibin tecrübesidir.

Not: İlgilenenler için makalenin orijinal adı:

* Proximal Leakage After Laparoscopic Sleeve Gastrectomy: an Analysis of Preoperative and Operative Predictors on 1738 Consecutive Procedures. Obes Surg. 2017 Aug 24

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Birol

Op. Dr. Selim BİROL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Selim BİROL, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Dünya Obezite Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Selim Birol
Op. Dr. Selim Birol
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube