Tüp bebekte başarısızlık

Tüp bebekte başarısızlık

Tüp bebek tedavisinin gerekliliği bazen tartışmaya açıktır. Gerçekte kendilerine zaman tanımayan bazı çiftler için erken bir kararla tüp bebek tedavisi yapılırken bazen de vakit kaybı olacak şekilde tedavi geciktiriliyor.

Otuz beş yaşından genç kadınlarda, tüpler açıksa, sperm tahlilleri normal ve yumurtlama fonksiyonlarında kusur yoksa tüp bebek tedavisine 1 yıldan önce başlamak aceleci bir tavır. Öte yandan yumurtalı rezervi azalmış ya da tüpleri tıkalı ya da sperm sayıları yeterli olmayan çiftlerde tüp bebek tedavisini geciktirmenin bir anlamı yok.

Peki yapılan tüp bebek tedavisinin garantisi var mı? 

Maalesef hayır...

Tüp bebekte başarının tarifi aslında eve bebek götürmektir. Bunun dışındaki tüm sonuçlar aslında yeniden bir denemeyi gerektirir. 

Başarısız bir tüp bebek tedavisinin tedavisi, yeniden bir tüp bebek tedavisidir.

Ama şunu da unutmamak gerekiyor. Az sayıda çiftin tüp bebek dışında bir şansı yoktur.

Tüp bebek tedavisi aslında bir fon yönetimi. Zaman, para ve emeğin bir fon olduğu düşünülürse bunların yönetimi tüp bebek tedavisinin zamanlaması ve sayısı hakkında doğru sonucu doğurur.

Peki buna kim karar verecek? Tabii ki yeterli ve doğru bilgilendirme sonrasında siz karar vereceksiniz...

Bol şansa ihtiyaç olunan bir süreç...

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Tüp bebek başarısızlığı
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube