Tüp bebek tedavisi boyunca bunlara dikkat edin!

Tüp bebek tedavisi boyunca bunlara dikkat edin!

Tüp bebek tedavisi gören çiftler girdikleri test aşamaları boyunca yoğun bir stres altında olmaları nedeniyle zaman zaman ruhsal anlamda yıpranmalar yaşayabilirler. Tedavi öncesi tedaviye uygun olup olmadıklarını anlamak için yapılan testler sonrası başlayan tedavi süresince dikkat edilmesi gereken bazı hususlar, tedavinin kendisi kadar belirleyici olabilirken, büyük önem arz etmektedir. Yoğun stres nedeniyle özellikle hanımlar ruhsal anlamda ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi boyunca her aşamayı sağlıklı bir şekilde sonuçlandırmaya, bu aşamalarda hekiminizden yardım almaya özen gösterin.

Tüp bebek tedavisi boyunca dikkat edilmesi gereken bazı altın kuralları sıralamak gerekirse:

1-Çocuk sahibi olmanın inancı ve sabırsızlığı nedeniyle çiftlerin yoğun stres altında olması tedaviyi dolaylı yoldan da olsa etkilemektedir. Bu süreçte mümkün olduğunca olumlu düşünmeye, sakin tavırlar takınmaya özen gösterin ve mümkün olduğunca sabırlı olun.

2-Tüp bebek tedavisine uygun olup olmadığınızla ilgili başlayan test aşamalarından son raddeye kadar önemli her bilgiyi not düşün. Bu bilgileri hekiminizle tartışın.

3-Kullanmanız için size verilen ilaçlarla ilgili tüm bilgileri hekiminizden en ince ayrıntısına kadar isteyin.

4-Tedavi boyunca tıpkı hamilelik süresinde olduğu gibi beslenmenize özen gösterin. Yaşam tarzınızı yeniden şekillendirerek varsa zararlı alışkanlıklarınızdan uzak durun. Sigara ve alkol kullanımınız varsa bırakın. Kullanılan ortamlardan uzak durun. Sigaranın kısırlığa yol açan etkisi tedaviyi ciddi anlamda etkileyebilir.

5-Tedavi boyunca yoğun stresten uzak durmaya, yakınlarınızdan olduğu kadar hekiminizden de destek almaya özen gösterin. Olumsuz olaylardan ve konulardan uzak durmak ruh sağlığınıza iyi gelecektir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ömür Taşkın

Prof. Dr. Ömür TAŞKIN, Mersin’de doğmuştur. Lise eğitimini 1975–1979 yılları arasında Tarsus American Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise öğrenimi sırasında 1976 yılında Öğrenci Değişim Programı kapsamında ABD – Santa Fe Springs’de bulunmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987-1991 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1991-1993 yılları arasında Reproductive Endocrinology & Infertility Fellowship Dept. Obstetrics and Gynecology Baylor College of Medicine Houston, Texas, USA’da yan dal ihtisasını tamamlamıştır. 1985-1987 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Konya – Ermenek’te görev yapmıştır. 1 ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube