Tetik parmak nedir

Tetik parmak nedir

Tıbbi adı stenosing tenosinovit olan tetik parmak bir ya da birden çok parmağın yarı kapalı durumda takılması  ancak diğer elle zorlanarak bazen bir ses çıkartarak açılmasıdır. Kasları kemik uçlarına bağlayan tendon dediğimiz yapılar  sinovyal bir kılıfla kaplıdırlar  ve  pulley denilen küçük tünellerden  geçerler.  Tetik parmak , tendonların bu  tünellerin avuç  içinde olanında  takılması ile karakterlidir.

Tetik parmak yetişkinlerde olduğu gibi yeni doğan bebeklerde de görülebilmektedir. Doğumsal tetik parmak olarak adlandırılan bu durum genellikle basparmağın avuç içine kıvrık kalması şeklinde karakterlidir. Yeni doğanda  1 yaşına dek eksersiz  yapılmalı ancak bir yaşından sonra düzelmeyen vakalar cerrahi olarak tedavi edilmelidir.  Erişkinlerde tetik parmağın tedavisi hafif olgular dışında cerrahi olarak yapılmalıdır. Tekrarlanan  lokal kortizon enjeksiyonlarının yapılması sonucunda tendon zayıflar ve kopabilir.  Tetik parmağın cerrahi tedavisinde  bölgesel anestezi ile avuç içinde  yapılan 2-3cm lik bir insizyonla girilerek  A1 pulleyi denilen  tünel kesilir,  cilt 2-3 dikişle kapatılır. Hastanın 10 gün sonra dikişleri  alınır ve hasta  normal hayatına dönebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Çepel

Op. Dr. Selim Çepel, 1959 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir.  Lise eğitimini 1977 yılında Kadıköy Maarif Koleji’nde tamamladıktan sonra, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Zorunlu hizmetini 1983 yılından 1985 yılına kadar Isparta'da yapan Dr.Çepel, ihtisasını 1987 yılından 1992 yılına kadar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD'de yapmıştır.   Dr. Çepel, İstanbul El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Merkezi’nde 1992 yılından 1993 yılına kadar El Cerrahisi ve Mikrocerrahi eğitimi görmüştür. 1993 yılında New York / ABD'ye giden Dr. Çepel, 1994 yılına kadar Columbia Üniversitesi Ortopedi Departmanı’nda ziyaretçi fellow olarak görev yapmıştır.  Ulusal ve uluslararası mecralarda yayınlanmış pek çok bilimsel eseri olan Dr.Çepel; International Federation of Societies for Surgery of the Hand, T ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Tetik parmak tedavisi
Op. Dr. Selim Çepel
Op. Dr. Selim Çepel
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube