Tam kapalı (endoskopik) bel fıtığı ameliyatı

Tam kapalı (endoskopik) bel fıtığı ameliyatı

Lomber endoskopik diskektomi minimal invaziv bir cerrahi yöntemdir. Minimal invaziv girişim artık tüm cerrahi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır, nitekim özellikle bazı omurga hastalıklarında ilk tercih edilen cerrahi girişim şeklidir.

Cerrahi sonrası ağrının az olması, az kan kaybı, hastanede yatış süresinin az olması, normal yaşama erken dönülmesi özellikle cerrahiye bağlı anatomik hasarın açık cerrahiye göre daha az olması, minimal invaziv yöntemleri kaçınılmaz yapmıştır. Bu hastalar tam kapalı bel fıtığı ameliyatı için uygun hastalardır. Ameliyat ciltte 0.5 cm’lik bir kesiden yapılır. İşlem lokal ya da genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyatta teknolojik alt yapının çok iyi olması gerekir, çünkü işlem kapalı yapıldığından radyolojik ve endoskopik görüntüleme sistemlerinin yüksek kalitede olması şarttır.

Cilt kesisinden sonra radyolojik görüntüleme altında bir iğne ile diske ulaşılır, sonrasında disk, radyo-opak bir madde ve daha sonra problemli diski endoskopik çıkarımda belirleyecek bir başka boya ile boyanır. Bu teknik sayesinde diskin sadece fıtıklaşmış parçası tanınır ve çıkarılır. İşlemin uygulanacağı tüp ve kamera, omurgada var olan anatomik boşluklarda ilerletilir ve fıtıklı bölgeye hiçbir dokuya hasar vermeden ulaşılır. Hastalar ameliyathaneyi ağrısız bir şekilde terkeder, ertesi yürür ve taburcu olur. Ağır iş dışında işe dönüş süresi 3 haftadır. Tüm bel fıtığı hastalarının yüzde 60-70’inde uygulanabilen bu teknikte açık cerrahide endişelenilen kilolu hastada da rahatlıkla uygulanabilir.

Tam kapalı bel fıtığı ameliyatında anatomik boşluklar kullanılarak hasarlı dokuya ulaşıldığından, çevre sağlıklı dokulara hasar verilmez.

En az hasarla fıtığın çıkartılabilmesi, iş güç kaybının en aza indirilmesi, ameliyat sonrası hastanın ağrısının hızla azalması ve hızla günlük hayatına başlayabilmesi bu tekniğin önemli avantajlarıdır. Sonuç olarak tam kapalı bel fıtığı ameliyatı teknik olarak sağlıklı dokuların kesilmediği ve dolayısıyla buna bağlı olarak operasyon sonrasındaki beklentilerin çok daha iyi olduğu bir seçenektir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR

Prof. Dr. Hasan Özgür ÖZDEMİR, 1970 yılında Antalya / Gazipaşa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi'nde (ingilizce) başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Akdeniz Üniversitesi'nde yaparak 2002 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2000-2017 yılları arasında Başkent Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde görev almıştır. 2008 yılında Türk Nöroşirürji Derneği board sınavını 1.likle, alıp yeterlik sertifikası aldı ve 2012 yılında ''Doçent Doktor'' olmuştur. İyi derecede ingilizce bilmekte olan Prof.. Dr. Hasan Özgür ÖZDEMİR, evli ve bir kız çocuğu babası olup, 2012 yılında ''Doçent Doktor'' unvanından sonra 2019 yılı İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalında Profe ...

Etiketler
Endoskopi
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR
Antalya - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube