Şeker hastaları için beslenme önerileri

Şeker hastaları için beslenme önerileri
  • Yiyeceklerinizi önerilen miktarlarda yiyiniz. Yiyeceklerin önerilenlerden fazla yenmesi kan şekerinin yükselmesine (hiperglisemi), az yenmesi ise kan şekerinin düşmesine (hipoglisemi) neden olur.

  • Yiyeceklerinizi önerilen zamanda yiyiniz. Diyabette temel sorun insülin yetersizliğidir. Uzun aralıklarla veya düzensiz yemek yemeniz halinde insülin yetersizliği artarak kan şekerinizin yükselmesine neden olur. Bu nedenle uzun açlıklardan kaçınılmalıdır. Şişman iseniz öğün sayısını azaltmanın kilo vermenizde size yardımcı olacağını sanmayın! Bu, bir sonraki öğünde yiyecek miktarlarını artırmanıza, dolayısıyla daha çok kalori alarak kilo artışına ve kan şekerinin yükselmesine yol açabilir. Üç ana öğün (kahvaltı, öğle, akşam) ve üç ara öğün (kuşluk, ikindi, gece) şeklinde hazırlanan beslenme programınızda verilen yiyeceği, önerilen miktar ve saatte yemeniz gerekir. Bu disiplin, sizi hiperglisemi ve hipoglisemiden korur.

  • İdeal vücut ağırlığınızı koruyunuz veya ideal vücut ağırlığına ulaşmaya çalışınız. Diyabetiklerin %15-20’sinin Tip 1, %80’inin Tip 2 olduğu ve Tip 2 diyabetiklerin de %80’inin şişman olduğu bilinmektedir. Şişman hastalarda, aşırı kiloya bağlı olarak bir insülin etkisizliği ortaya çıkmakta ve bu kilo artışı ile fazlalaşmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme programı ile ideal ağırlığınıza ulaştığınızda, kendi insülininizin vücudunuzun gereksinimlerini karşılayabilecek ve kan şekeriniz normale inecektir.

  • Kan şekerini yavaş yükselten besinleri tercih edin. Aynı miktarda karbonhidrat içerse de yiyeceklerin kan şekerini artırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni, yiyeceklerdeki CHO’ların sindirim sisteminden farklı hızlarda geçmesi ve emilmesidir. Örneğin; patates yerine bulgur pilavı veya mercimek, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek seçilirse kan şekeri yavaş yükselir.

  • Diyetinizde daima posalı besinlere yer veriniz. Posa yiyeceklerin sindirilmeyen kısmıdır. Posa kan şekerinin yükselme hızını düşürür, insülin ihtaiyacını azaltır, tokluk hissi sağladığı için kilo kaybına yardımcı olur, bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler, kan yağlarının düşürülmesinde olumlu etkisi vardır. Bu yüzden öğünlerde sebze, salata ve kurubaklagil tüketimi önemlidir. Kabuğuyla yenilebilen meyvelerin kabuğu soyulmamalıdır.

  • Diyet reçel, çikolata, dondurma, kurabiye gibi diyet yiyecekleri diyet uzmanına ve doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

  • Ambalajlı yiyeceklerin etiketindeki ‘içindekiler’ kısmı mutlaka okunmalıdır. Şeker, glikoz, fruktoz, süt şekeri, maltoz gibi isimlere rastlanılabilir. Bu maddelerin miktarları belirlenmemişse diyet uzmanınıza danışmadan yemeyiniz.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hatice Karslıoğlu

2 Mayıs 1974 Çorum doğumludur. İlk, orta ve lise öğretimini Çorumda tamamladıktan sonra 1997de Hacettepe Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.1995 yılında Çorum özel hastanesinde kurum ve klinik diyetisyeni olarak çalıştı.1996-1997 yılları arasında Nutraslim de yönetici diyetisyen olarak görev yaptı.1997-2005 yılları arasında İngiltere de dil eğitimi için 1 yıl kaldı.2007-2009 yılları arasında Bireysel Sağlık yönetimi adı altında aile hekimi, psikolog ve fizyoterapist ile ekipte klinik diyetisyen olarak görev yaptı.2009-2010 yılları arasında Pediatri endokrinoloji  tıp merkezinde diyabet, obezite,iştahsız çocuk,Tip1 Diyabetli çocuklar  uzmanlıkları alanında klinik diyetisyeni olarak çalışmasını sürdürdü. 2 Temmuz 2010 yılında KİBEM KİŞİSEL BESLENME eğitim merkezini kurdu. Kurumsal çalışması içerisinde Nefis Dergisini çıkarttı.2014 ...

Etiketler
Şeker hastalığı
Dyt. Hatice Karslıoğlu
Dyt. Hatice Karslıoğlu
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube