Sağlıklı yaşlanma

Sağlıklı yaşlanma

Bulunduğumuz zamanda beklenen ömür süresi eski zamanlara kıyasla epey uzamış ve gittikçe de uzamaktadır. Avcı-toplayıcı dönemi düşündüğümüzde 30-35 sene yaşam süresi oldukça iyi sayılabilirdi. Ama artık günümüzde beklenen ömür süresi 85-90′a kadar uzayabilmektedir.Bu durumda mevcut süreci kaliteli bir şekilde geçirmek daha bir önem arz etmektedir. Gençlik ve orta yaş dönemi genellikle bir koşuşturma içerisinde geçer. Yoğun çalışma temposu, çocuk yetiştirmek, iş yeri stresi gibi birçok etken hem fiziksel hem de duygusal anlamda yıpranmamıza neden olabilir.

Asıl refaha kavuştuğumuz yaşlılık sürecinde ise fiziksel sıkıntılardan dolayı birşey yapamaz hale geliriz. Olması gereken elbette bu değildir ama genel yaşam rutinine baktığımızda bu durum yadsıyamadığımız bir gerçek olarak yüzümüze çarpar.

Kaliteli bir ömür geçirebilmek için en başından beri bilinçli davranmak gerekir. Hayata atıldığımızda sağlam bir psikoloji ve sağlam savunma mekanizmalarına sahip olursak daha rahat ve hasarsız yol alırız. Kişisel gelişimimize önem verirken aynı zamanda fiziksel anlamda da kendimize dikkat etmemiz gerekir. Belli periyodlarda yapılması gereken genel kontroller, düzenli spor, sağlıklı beslenme ana başlıklarımızdır.

Arada bir bedenimizin sesine de kulak vermeli ve hiçbir şikayeti hafife almamalıyız.

Sağlıklı yaşlanma, sağlıklı nesiller yetiştirmemize vesile olur, unutmamalıyız!

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Sevda Sarıkaya

Etiketler
Sağlıklı yaşlanma
Dr. Öğr. Üyesi Sevda Sarıkaya
Dr. Öğr. Üyesi Sevda Sarıkaya
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube