Rahim içi polipleri

Rahim içi polipleri

Endometriyal polip (rahim polipleri), rahim iç tabakasında ve genellikle bu dokudan kaynak alan ve selim tabiatlı olduğu kabul edilen bir uzantı olarak tarif edilebilir.

Nadiren rahim ağzında hatta vajene kadar uzanabilmektedirler. Sayıca bir adet olabileceği gibi bazı durumlarda daha çok sayıda olabilir. Oluşma nedeni tam olarak bilinmez. 

Rahim içi polipleri hiçbir belirti vermeyebilir ve rahimin başka bir nedenle ameliyatla alınması sonrasında patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle tanınabilir. Polip büyük olduğunda ve birden fazla olduğunda ise düzensiz kanama (ara kanama veya adet kanamalarının günlerinin uzaması veya kanama miktarının artması tarzında), cinsel ilişki esnasında kanama, özellikle adet kanaması esnasında kramp tarzı ağrı gibi belirtilere neden olabilir.

Bazı durumlarda büyük bir polip rahim ağzından vajene  sarkabilir ve bu durumlarda polip dokusunda gelişen enfeksiyon akıntı nedeni olabilir.

Rahim içi poliplerinin kesin tanısı en sık kanama sorunları nedeniyle doktora başvuran bir kadında rahim iç tabakasının (endometriyum) örneklenmesi ile elde edilen dokunun patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle konur. Çok nadiren üzerinde kötü huylu dokular saptanabilir.

Bazı durumlarda çeşitli belirtilerle başvuran bir kadında yapılan jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından sarkan polipin gözle görülmesiyle polip şüphesi doğar. Bu durumlarda da doktor genellikle rahim iç tabakası örneklemesi önerir ve elde edilen dokunun patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle tanı konabilir.

Herhangi bir nedenle yapılan ultrasonografide endometrial kavite içerisinde (rahim iç dokusunda) hiperekoik yani daha parlak yapılar görüldüğünde polip varlığından şüphelenilmelidir. İnfertilite vakalarında rahim içinin değerlendirilmesi esnasında yapılan histerosalfingografi ve histerosonografi tetkiklerinde rahim içerisinde dolma defekti yani boşluk olarak kendini gösterebilir. Genel olarak çocuk olmasına engel olmadıkları düşünülse de eğer başka bir sebep bulunamamışsa veya pahalı tedavi yöntemleri olan aşılama veya tüp bebek uygulamasına geçilecekse öncesinde bu poliplerin temizlenmesi gerekir.

Endometrial polipler rahim içerisine keskin küretlerle yapılan küretaj işlemi ile alınabilirler. Bu işlem lokal anestezi altında da yapılabilmekle beraber hastalar genellikle ağrı hissettikleri için uyutarak yapılması daha uygundur. Küretaj işleminde polipin bir kısmı veya çok sayıda ise birkaç tanesi kalabilmektedir. Bu sebeple tedavide en etkili yöntem bunların kamera ile görüntülenerek çıkartıldığı “histeroskopik rezeksiyon” denilen işlemdir. Bu işlem genellikle hastanede yapılmakla birlikte hastanın yatmasını gerektirmez.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Arslan

Prof. Dr. Murat ARSLAN, 1971 yılında Burdur'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1988 yılında İzmir Fen Lisesi'nde, tıp eğitimini ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (İngilizce) tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2001-2002 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2002-2006 yılları arasında ise Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Murat ARSLAN, bu zaman zarfında 2004 -2005 yılları arasında ABD'de ilk tüp bebek merkezi olan The Jones Institute for Reproductive Medicine'da çalışmalar yapmış ve tüp bebek eğitimi almıştır. 2006 yılında Bursa Acıbadem H ...

Etiketler
Histeroskopi
Prof. Dr. Murat Arslan
Prof. Dr. Murat Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube