Rahim içi araç (spiral)

Rahim içi araç (spiral)

Rahim içi araç (spiral) nedir?

Rahim içi araç (spiral), rahim içine yerleştirilen küçük plastik bir araçtır. Gebeliği önlemek için rahim içine yerleştirilir. Her yaştaki kadınlarda kullanılabilir.

Rahim içi araç (spiral) tipleri nelerdir?

Genel olarak 2 tip rahim içi araç (spiral) vardır. Birincisi bakır içeren rahim içi araçlar (spiral). İkincisi hormonlu rahim içi araçlar (spiral) dır. Hormonlu rahim içi araç (spiral) 5 yıl süre ile, bakır içeren rahim içi araç (spiral) 10 yıl süre ile gebelikten korur.

Rahim içi araç (spiral) ne kadar etkindir?

Mevcut doğum kontrol yöntemleri içinde rahim içi araç (spiral) en etkili yöntemlerdendir. Bir yıl içinde rahim içi araç (spiral) olan 100 kadından 1'i gebe kalabilir.

 Rahim içi araçın (spiral) etkisi kalıcı mıdır?

Rahim içi aracın (spiral) etkisi geçicidir. Gebelik istendiği zaman rahim içi araç çıkarılır. Rahim içi araç (spiral) çıkarılır çıkarılmaz gebelik olabilir.

Rahim içi araç (spiral) cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korur mu?

Rahim içi araç (spiral) cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumaz.

Rahim içi araç (spiral) gebelikten nasıl korur?

Bakırlı rahim içi araçlar (spiral) rahim içine az miktarda bakır salar. Hormon salan rahim içi araçlar (spiral) rahim içine az miktarda progesteron hormonu salar. Her iki rahim içi araçta yumurtanın sperm tarafından döllenmesini önler.

Rahim içi araç (spiral) bana uygun mudur?

Rahim içi araç (spiral) taktırmak isteyen kişi uzman bir doktor tarafından muayene edilerek kişiye rahim içi aracın (spiral) uygun olup olmadığı belirlenir.

Rahim içi araç (spiral) tüm kadınlara uygun mudur?

Belirli enfeksiyonlara ve özel durumlara sahip kadınlarda rahim içi araç (spiral) kullanımı uygun değildir. Rahim şekil anomalisine sahip kadınlarda da rahim içi araç (spiral) kullanımı uygun olmayabilir.

Rahim içi araç (spiral) nasıl takılır?

Rahim içi araç (spiral) uzun plastik bir tüp içinde rahime yerleştirilir. Ultrasonografi ile yerleşim yeri kontrol edilebilir.

Rahim içi araç (spiral) kullanımının yararları var mıdır?

Rahim içi araç (spiral) yerinde olduğu sürece ek korunma yöntemine gerek yoktur. Kullanımı kolaydır.

Rahim içi araç (spiral) cinsel ilişkiye veya günlük aktivitelere engel olmaz. Rahim içi araç (spiral) ile beraber tampon kullanılabilir.

Rahim içi araç (spiral) doğumdan sonra veya emzirme sırasında takılabilir.

İstediğiniz zaman rahim içi araç (spiral) çıkarılabilir.

Hormonlu rahim içi araç (spiral) adet ağrılarında ve aşırı adet kanamalarının tedavisinde de kullanılır.

Rahim içi araç (spiral) kullanımının yan etkileri nelerdir?

Özellikle bakırlı rahim içi araç (spiral) kullanımının ilk aylarında adet ağrısı ve fazla kanama, adetler arası kanama olabilir. Ağrı kesiciler bu durumda kullanılabilir. Ağrı ve fazla kanama genellikle bir yıldan fazla rahim içi araç (spiral) kullanımında görülmez. Hormonlu rahim içi araç (spiral) kullanımında ise özellikle ilk 3-6 ayda düzensiz kanama ve lekelenme olabilir. Hormonlu rahim içi araç (spiral) kullanımında adetler tamamen kesilebilir. Hormonlu rahim içi araç (spiral) kullanımında hormon içeriğine bağlı nadir yan etkiler olabilir. Bunlar başağrısı, bulantı ve meme hassasiyetidir. Bazı kadınlarda hormonlu rahim içi araç (spiral) kullanımında yumurtalık kistleri gelişebilir. Hormonlu rahim içi araç (spiral) kullanımında gelişen yumurtalık kistleri bazen ağrı yapar ama 1-2 ay içinde kendiliğinden kaybolur.

Rahim içi araç (spiral) kullanımında risk var mıdır?

Rahim içi araç (spiral) kullanımınında ciddi problemler çok nadirdir. Ancak bazen problemler olabilir. Bunlar:

Rahim içi araç (spiral) rahimden çıkarak hazneye düşebilir.

Rahim içi araç (spiral) yerleştirilmesi sırasında rahimde delinme olabilir. Ancak bu çok nadirdir. 1000 kadına rahim içi araç (spiral) takıldığında birinde rahimde delinme olabilir.

Rahim içi araç (spiral) kullanımında rahimde ve tüplerde enfeksiyon gelişebilir.

Rahim içi araç (spiral) kullanan kadınlar nadiren gebe kalabilir.

Rahim içi araç (spiral) kullanımında gebelik olursa azda olsa dış gebelik riski vardır.

Rahim içi araç (spiral) kullanımında hangi belirti ve bulgular olduğunda doktorumu aramalıyım?

Şiddetli karın, kasık ağrısı

Sebebi bilinmeyen ateş

Cinsel ilişkide ağrı

Gebelik bulguları

Adette gecikme ve düzensizlik

Anormal vajinal akıntı

Rahim içi araç (spiral) nasıl çıkarılır?

Rahim içi araç (spiral) mutlaka bir uzman doktor tarafından çıkarılmalıdır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 1992 yılında TED Ankara Kolej'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2003 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Uzman Doktor ve Başasistan olarak Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev alan Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 2005 yılında Almanya Schleswig - Holstein Üniversitesi Lübeck Kampüsü'nde,  Kadın hastalıkları ve Doğum A.B.D’da IVF Laboratuarında Research Fellow olarak çalışmış ve tüp bebek eğitimi almıştır. Bu eğitim, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Üremeye Yardımcı Teknikler Sertifikası ile onaylanmıştır. 2015-2016 yılında Valenci ...

Etiketler
Rahim içi araç (spiral) nasıl çıkarılır?
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube