Prp, dolgu, botox ve mezoterapi uygulamaları

Prp, dolgu, botox ve mezoterapi uygulamaları

Günümüzde tüm kozmetik ve sağlık sektörünün en temel amacı yaşlanmanın geçiktirilmesi ya da durdurulmasıdır. 
Bu amaçla yapılan bilimsel çalışmalarda artık kendi kanımızla iyileşmek mümkün. Bugün sıkça uygulanan PRP yani Platelet Rich Plasma tekniği ile sizden alınan kan işlemlerden geçirilip yine sizin cildinize uygulanır.

Kanımızda bizi gençleştiren ve yara iyileşmelerini destekleyen pek çok hücre bulunmaktadır. Kanımızdaki hücreler kendi içinde sırlar barındırır. Son yıllarda uygulanan bu teknik ; gösteri dünyası ünlülerinin de gençlik ve güzellik sırrıdır. Trombosit denilen kan hücrelerimiz damar yaralanmalarında pıhtılaşmayı sağlayan özelliğe sahiptir. Trombositlerde en çok bulunan madde büyüme hormonudur. Trombositler onarıcı maddelerle yüklüdür ve doku onarımında başrol oynarlar. Dokularımızın zarar gördüğü durumlarda kök hücreleri bölgeye yönlendirerek iyileşme sürecini hızlandırırlar. Uyguladığımız PRP tekniğinde trombositlerin içindeki bu etkilerden faydalanıyoruz. 

Sizden aldığımız kanı yüksek devirde santrifüj ederek işleme hazır hale getirdikten sonra tüm yüze uyguluyoruz. Özellikle dudak ve burun arasındaki oluklar, dudak çevresi, elmacık kemikler, göz çevresi, kazayağı kırışıklıklar, ve alın bölgesi bizim uygulama alanlarımız. Minik botoks iğneleri ile cilt altına yapılan Prp aynı zamanda dermapenler yardımıyla mezoterapi şeklinde de yapılabilir. Kişinin ihtiyacına göre 3-5 seans 4 hafta aralıklarda yapıldığında ciltte toparlanma ve gençleşme görülür. Trombositlerin içlerindeki büyüme hormonu uyguladığımız bölgede kollajen sentezini tetikleyerek kök hücre aktivasyonu oluşturur. Prp sonuçları çok hızlı alınan bir yöntem değildir. Düzenli uygulamada 5-6 hafta sonra cildinizde yenilenme görürsünüz. Fakat diğer tüm dolgu maddelerinin tersine sonuç kalıcıdır. Ve dışarıdan cildinize yabancı bir madde enjekte edilmez. Sizin kanınızdan elde edilen serum yine geri dönüşümle size verilir. Bu teknik tıpta pek çok alanda uygulanmaktadır. Ortopedi uzmanları eklemlere uygulayarak eklem hasarlarının ve yaralanmalarının hızla iyileştiğini görmüşlerdir. Bu konuda ciltte uygulamaları ve vücütta hasar gören bölgelerde uygulamaları ile ilgili yapılmış pek çok bilimsel yayın vardır. Yani Prp tekniği bilimsel olarak ispatlamış bir uygulamadır. Bence hekim olarak en büyük avantajı kolay uygulanabilir olması ve sizin kanınızdan elde edilmiş olmasıdır. 

Prp’nin en sık kullanım alanlarından biri saç dökülmeleridir. Zayıflayan saç köklerini tekrar yenileyerek yeni saç oluşumunu tetikler. Son yıllarda saç ekimleri çoğunlukla Prp ile beraber yapılmaktadır. 

Saç dışında gebelik sonrası çatlaklar, akne izleri ve güneş hasarlarına bağlı oluşan cilt lekelenmelerinde de Prp tekniği güvenle uygulanabilir. Yan etkileri  doktorunuzun önerilerine uyduğunuz taktirde son derece azdır. Kanla ilgili hastalığı olanlarda hamile olanlarda ve kanser hastaları dışında tüm bireylere kolayca uygulanabilir. Seanslar genellikle 30-40 dk arası sürer. Dikkat edilmesi gereken uzman hekimlerce uygulanması ve hijyenik ortamlarda yapılmasıdır.

BOTOKS UYGULAMALARI

Botoks, A tipi  Clostridium botulinum bakterisinin toksinidir. Kas dokusunu felç edip hareketsizliği sağlayarak bugün tıpta pekçok alanda kullanılmaktadır. Göz hastalıklarında özellikle şaşılık tedavisinde, yüz felçlerinde, doğuştan yüzde olan asimetrilerde,kaza sonrası yaralanmalarda ve aşırı terlemenin eşlik ettiği bazı hastalıklarda ve kronik migren ağrılarında kullanımının yanı sıra kozmetik amaçlı da kullanılır. 

Kırışıklıklarımızı oluşturan kaslarımızın belli bölgelerde çok çalışmasıdır. Kaş arası, göz kenarları ve alında oluşan kırışıklıklar bizim sık yaptığımız mimiklerin sonucunda oluşur. Botoksu kas içine uyguladığımızda o bölgedeki kas, kasılma fonksiyonunu geçiçi olarak yitirir. Göz çevresini istesenizde kısamaz mesela kaşlarınızı çatamazsınız. Bazen hastalar sosyal sebeplerle bize başvurarak ‘kaş arası çizgilerim beni çok gergin ve asabi gösteriyor’ der. Mimiklerini çok kullanan bazı kişilerde göz çevresi aşırı kırışıklık kişileri yaşından olgun gösterir ve uzun vadede göz kapaklarındaki sarkmalar görmemizi engelleyecek duruma gelebilir. 

Bunun yanı sıra yaz aylarında hastaların bize en çok başvurma sebebi aşırı terlemedir. El içinde ve koltuk altlarında oluşan aşırı terleme bazen sosyal ortamlarda rahatsızlık oluşturabilir. Özellikle el içi terlemeler psikolojik olarak bireyleri olumsuz etkiler. İşte böyle durumlarda el içine ve koltuk altına botoks uygulanarak bu dertten kurtulmanız mümkün. 

Botoks uygulamaları botoks iğnesi dediğimiz minik uçlu öğnelerle yapılır. Tabiri caizse sinek ısırığı kadar rahatsızlık oluşturur. Uygulanacak bölgelere öncesinde lokal uyuşturucu kremler uygulanarak bu ağrı hissi ortadan kaldırılır. 24 saatten başlayarak ortalama 1 haftada içinde etkisini gösterir. Ve 4-6 ay boyunca kalıcılığını korur. Botoks uzman hekimler tarafından uygulandığında güvenli bir yöntemdir. Botoks uygulamalarında dikkat edilmesi gereken en önemli şey çok yaygın yapılmamasıdır. Belli bölgelere uygun dozda verildiğinde kimsenin yapıldığını anlamadığı doğal görünümler oluşur. Çok fazla yapıldığında ve doz arttığında ise doğallıktan uzaklaşılarak maske gibi görünen şaşkın yüzler meydana gelir. Burda uygulayan hekimin doğallıktan uzaklaşmaması ve yeteri kadar doz uygulaması en önemli unsurdur.

DOLGU ve MEZOTERAPİ

Dolgu, cilt altına uygulanan hyolüronik asit dediğimiz normalde vücudumuzda cildimizde ve eklemlerin arasındaki sıvı da bulunan bir maddedir. Kimyasal olarak  dolgu maddeleri farklı hacim ve ebatlarda olup uygulama yapılacak alana göre yoğunlukları farklılık içerir. Tıbbi olarak yüzde oluşan yaralarda cilt altı doku kayıplarında, yanıklarda ve kanser tedavileri sonucu doku eksikliklerinde kullanımı olduğu gibi hyolüronik asiti ortopedi uzmanları eklem arasına yaparak  azalmış eklem hasarını ve kronik ağrıları azaltırlar.

Estetik amaçlı dolgular en sık dudak bölgesine ve nazolabial oluk dediğimiz burunla yanak arasındaki oluklara uygulanır. Burda uygulamada dikkat edilecek nokta ölçülü davranılmasıdır. Neredeyse hiç dudak hattı olamayan kişilere uygulamak yerinde bir istek iken aşırı dudak hacmi isteyenlerde doğallıktan uzak yapmacık ve çirkin bir görünüm oluşur. Dudak çevresini aşırı hareket ettirenlerde cilt altı yağ dokusu zaman içinde azalır ve dudak yanak arası geçişte derin oluklar kişileri olduğundan yaşlı gösterir bu gibi durumlarda uygulanan dolgu anatomik bölgeye özel yoğunlukta olmalıdır. Dediğimiz gibi burda da önemli unsur bilir kişi tarafından yeteri kadar dozda uygun malzemenin kullanılmasıdır. Dolgular genellikle 6-9 ay kalıcılık taşır. 

Mezoterapi yüze uygulanan minik delikler yardımıyla cilt altına vitaminlerin ve besleyici serumların uygulanmasıdır. Saç diplerine de uygulanabilen bir yöntem olan mezoterapi özelliklerde erkeklerde saç dökülmelerinde, kadınlarda ise hormonal sebeple oluşan saç azalmalarında ve saç köklerinin inceldiği durumlarda yapılır. Gebelik sonrası durumlarda bayanlarda saç dökülmelerine sık rastlanır. Böyle durumlarda saç diplerine yapılacak dermaroller dediğimiz minik iğneler yardımıyla besleyici serumlar, vitaminler ve temel ihtiyacımız olan aminoasit türevleri saçı besleyerek güçlenmesine yardımcı olur.

Cildimiz en büyük zararı güneş ışınlarından ve çevre kirliğinin oluşturduğu kimyasallardan, strese bağlı oksidanlardan görür. 0.5 mm den başlayarak  uygulanacak bölgeye ve hassasiyetine göre seçilen büyüklükte kullanılan dermarollerlar ya da dermapenler yardımıyla cildimizi yenilemek ve tazelemek mümkün. Doğru serumlar kullanıldığında malzeme kalitesinden taviz verilmediğinde zamanın etkileri azaltılabilir. Cildiniz beslenerek eski ışıltısını kazanır. Özellikle kronik hastalıklarda ve bazı stresli dönemlerde oluşan lekeler mezoterapi yardımıyla azalır ya da tamamen kaybolur. Gebelik sırasında oluşan doğum lekelerinden mezoterapi uygulayarak kurtulabilirsiniz .

Tüm uygulanacak estetik odaklı işlerde doğallıktan uzaklaşmadan ihtiyaç dahilinde uygulamalar en doğru olanlardır. Kişinin özgüvenini azaltan, psikolojisini olumsuz etkileyen, aile hayatını ve kişisel ilişkilerini bozan yüzdeki anormallikler de ve doku kayıpları, kullanılacak Prp,dolgu,botoks ve mezoterapi ile tedavi edilebilir. Kullanılan yöntemler uzman kişilerce uygulanmadığından günümüzde herkesin birbirine benzediği yapmacık görünümler oluşmaktadır. Amaç kendimize özgü ve uygun şekilde güzel olmak. Sağlıklı ve güzel günlerde yaşamanız dileğiyle….

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Betül Cengiz

Op. Dr. Betül CENGİZ, 1978 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde doğmuştur. Lise öğrenimini İstanbul Coşkun Koleji’nde bitirdikten sonra 1998 yılında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında tıp eğitimini birincilik derecesiyle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve "Burunda Yaşa Bağlı Konka Reaktivitesi" konulu tez çalışmasıyla 2012 yılında Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi boyunca burun cerrahisi ve horlama konularında çok sayıda kongre ve kursa katılmış ve estetik burun cerrahisiyle özel olarak ilgilenmiştir. 2012-2014 yılları arasında Mardin Midyat Devlet Hastanesi’ne Kulak Burun Boğaz Uzmanı olarak mecburi hizmetini yerine getirmiş olan Op. Dr. Betül CENGİZ, buradaki görevi süresince burun ...

Etiketler
Prp tedavisi
Op. Dr. Betül Cengiz
Op. Dr. Betül Cengiz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube