Prostat genel bilgiler

Prostat genel bilgiler

Sadece erkeklerde bulunan prostat, mesanenin (idrar kesesinin) hemen altında yer alır. Doğum sırasında bezelye büyüklüğünde iken 20 yaşında erişkin boyutuna ulaşır. 40 yaşından sonra tekrar büyümeye başlar.Temel görevi spermlerin taşınmasından sorumlu olan sıvıları üretmektir. Prostatı ortası delik bir mandalinaya benzetebiliriz.Bu delik kısımdan idrar yolu geçer.

Prostat bezinde 3 tip hastalık görülebilir.

Prostat iltihabı ( prostatit):25-45 yaş arasında sık görülür.Tanısı kolay olmakla birlikte özellikle bakteriyel olmayan formunda tedavisi zor ve uzundur.

İyi huylu büyüme: 40 yaşından sonra sık görülür.Prostatın büyümesi sonucu içinden geçen idrar yolunu daraltarak şikayetlere yol açar.İlaçlar yada ameliyat ile tedavi edilebilir.

Prostat kanseri: 50 yaşından sonra sık görülür.Erkeklerde en sık görülen kanserdir.Prostat dokuların anormal ve kontrolsüz büyümesi ile oluşur.İyi huylu büyümenin aksine prostat bezinin iç kısmından değil dış kısmından gelişir.Bu nedenle erken evrelerde belirti vermeyebilir.Bu nedenle 40 yaşını geçmiş tüm hastalar prostat kanserinin olup olmadığını tahmin etmede yardımcı olan 'PSA'( prostata özgü antijen) olarak bilinen kan tetkikini her yıl düzenli olarak yaptırmalıdır.Amaç kanserin tanısını erken koymaktır.

Merak Edilenler

Prostat kanserinde; PSA testi kanseri erken yakalama ve tedavi etmede altın değerindedir.PSA genellikle 4 ng/ml nin üzerine çıkar. İdeal olan PSA 4-10 ng/ml arasındayken kanserden şüphenelenip prostat biyopsisi yapmaktır.

NEZAMAN PSA BAKTIRMAYA BAŞLAMAK GEREKİR?
40 yaşından sonra düzenli yılda bir kez yapılması gerekir. PSA değerininin sadece 4 ng/ml altında olması yeterli değildir.Yıllık artışları 0.75 ng/ml üzerinde olması halinde kanserden şüphelenebiliriz.
Yaşa Bağlı ; Yaş artıkça PSA değerinde artma olur.75 yaşına kadar PSA normal ise bu yaştan sonra bakılmasına gerek yoktur.

Prostat Kanseri Testi

LAZER PROSTAT AMELİYATI

Tanımı: İyi huylu prostat büyümesinde idrar yollarından girerek prostatın buharlaştırılarak küçültülmesi işlemidir. Bugün dünyada prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde en çok kullanılan operasyon türüdür.

Anestezi şekli: Maske anestezi veya spinal (belden uyuşturma) anestezi uygulanır.

Operasyon yeri: Penis ucunundan kamera ile girilerek

Operasyon süresi: 30 dak.- 2 saat

İyileşme dönemi: 1 hafta- 1ay

Hastenede kalış süresi: 1 gün

Lazer tedavisinin avantajları nelerdir?

Minimal kan kaybı

Yaşlı, kan sulandırıcı alan hastalarda rahatlıkla uygulanabilir

İşlem günübirlik cerrahi şeklinde uygulanabilir

İşlem sonrası 1. Günde sondanın alınması

Ameliyat sonrası takılan sonda ne kadar kalır?

Ortalama 1-3 gün sonda kalır.Hastaların büyük bir kısmında sonda ertesi gün alınır.

Lazer ameliyatı sonrasında idrar kaçırma ve sertleşme problemi olur mu?

Uygun yapılan lazer ameliyatında her iki sorunda olmaz.

Ameliyat sonrası tam iyileşme ne zaman olur?

Yaklaşık 1. Ayın sonunda hasta rahat idrarını yapmaya başlar. Bazen bu süre daha kısa yada daha uzun olur.

Lazer ameliyatı niye pahalıdır?

Lazer sırasında kullanılan lazer enerjisini prostata aktaran prob tek kullanımlık ve pahalı olmasından kaynaklanır.

Lazer prostat sırasında anestezi nasıl uygulanır?

Ameliyat için genel anestezi yapılmaz.Genelikle bölgesel anestezi tercih edilir (Halk arasında belden uyuşturmada olarak bilinir).

Prostat Şikayetleri

Prostat Tanısı

PROSTAT ŞİKAYETLERİ

idrar yapmaya başlamada zorluk, idrar akımının hızında azalma, çatallanma , sık idrar gitme , işedikten sonra damla damla idrarın gelmesi ,ani işeme hissi, idrar yaparken yanma , idrardan kan gelmesi , testislerde ağrı , sırt bölgesinde ağrı.

PROSTAT HASTALIKLARI TANI YÖNTEMİ

Rektal parmakla muayene; En basir ve temel testir.

IPSS (uluslar arası prostat semptom skoru) formu doldurulması ; Hastanın şikayetlerini değerlendiren test.En önemli tanı araçlarından biridir.Tedaviye yön verir.

İdrar akım testi (üroflow); İdrarın bir makineye yapılması sonucunda elde edile testir.İdrar miktarı , idrar akım hızı ve ortalama akım hızı hakkında bilgi verir.

İdrar tahlili ;İdrarda kan ve iltihab araştırmak için yapılır.

PSA (prostat spesifik antijen) ;Prostat kanseri tarama testidir. Prostat hastalıklarını birbirinden ayırmada temel testtir.

İdrar yolları ultrasonu mutlaka yapılmalıdır.

İdrar yolları Ultrasonu; Prostat büyüklüğünü saptamak için kullanılır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Berk Karataş

Op. Dr. Berk KARATAŞ, 1976 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2000 - 2004 yılları arasında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde yaparak Üroloji Uzmanı olmuştur. 2004-2005 Yıları arasındaTürkiye Yüksek İhtisas Hastanesinde Üroloji Uzmanı ve Organ Nakli Koordinatörü olarak, 2005-2006 yılları arasında Erzincan Asker Hastanesinde Üroloji uzmanı olarak, 2006-2011 yılları arasında Bursa  Özel Rentıp Hastanesinde Üroloji Uzmanı olarak, 2009-2011 yılları arasında İstanbul Memorial Hastanesi Böbrek Nakli Bölümünde  Organ Nakli Cerrahı olarak, 2011-2014 yılları arasında Bursa Acıbadem Hastanesinde Üroloji Uzmanı ve Organ Nakli Cerrahı olarak, bir çok görevde bulunmuş olan ...

Etiketler
Prostat hastalığı
Op. Dr. Berk Karataş
Op. Dr. Berk Karataş
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube