Polen alerjisinden korunmak için öneriler!

Polen alerjisinden korunmak için öneriler!

Polen alerjisi olan kişilerde bahar aylarını kabusa çeviren polenler, bitkilerin erkek tohumlarıdır. Polenler rüzgarla kilometrelerce uzağa taşınabilir ve bitkiden kilometrelerce uzaktaki kişilerde bile alerjiye neden olabilir. Ağaç polenleri, çayır çimen polenleri, tahıl –hububat- polenleri ve yabani ot polenleri farklı dönemlerde yakınmalara yol açar. En erken ağaç polenleri çıkar Ocak-Mart arasında, daha sonra Nisan-Mayıs arasında çayır polenleri, Mayıs-Haziran arasında da tahıl polenleri çıkar, en son Eylül- Ekim arasında yabani ot polenleri çıkmaktadır. Alınacak önlemler yalnızca polen mevsiminde alınır. Polen mevsimi ülkemizde Nisan ayında başlar Mayıs’ta zirve yapar ve Haziranda azalır. (Son zamanlarda küresel ısınmanın etkisiyle polen mevsimi Mart ayına hatta Şubat sonuna kaymaya başlamıştır)

Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yine sıcak ve rüzgarlı günlerde polen yayılımı artar. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azalır. Polenlerden kaçınmak zordur. Bunun için alınacak bazı önlemlerle kişinin maruz kaldığı polen miktarı azaltılabilir.

Alerji Hastaları Polen Mevsiminde Nelere Dikkat Etmeli?

Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalıdır.

Polen mevsiminde açık havada çalışmak, spor yapmak doğru değildir.

Piknik yapmaktan kaçınılmalıdır,

Gece yarısından sabaha kadar pencereler kapalı tutulmalıdır. Çünkü polenler özellikle güneş doğarken uçuşmaya başlarlar.

Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından ev öğleden sonra havalandırılmalıdır. Daha iyisi imkan varsa polen filtresi olan air conditioner kullanılmalıdır.

Bu hastalar mümkün ise olabildiğince açık havada bulunmamalıdır. Açık havada bulunacaksa da yeşillik ve ağaçlık yerleri tercih etmemelidir.

Dışarı çıktığında yapabiliyorsa maske kullanmalıdır.

Dışarı çıkarken gözlerin yanını da örten güneş gözlüklerinin faydası olabilir.

Dışarıdan eve gelindiğinde hasta hemen duş almalı ve giysiler değiştirilmelidir. Saçların yıkanması da yapışan polenlerin temizlenmesi açısından yarar sağlar.

Günlük giyilen elbiseler yatak odası dışında başka bir odada çıkarılmalı ve yatak odasında tutulmamalıdır.

Otomobil kullanırken aracın pencereleri ve havalandırması açık tutulmamalıdır. 

Uzm. Dr. Sevin Karalar

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevin Karalar

Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde Başasistan olarak görev yapmış olan  Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1998-2002 yılları arasında Özel Bahçelievler Ömür Hastanesi'nde 4 sene görev yaptıktan sonra 2002 yılı itibariyle çalışmalarına İstanbul - Bahçelievler'de bulunan özel kliniğinde devam etmeye başlamıştır.  İyi derecede ingilice bilen Uzm. Dr. Sevin KARALAR, Türk Toraks Derneği ve  Türkiye Solunum A ...

Etiketler
Gözlerde yanma
Uzm. Dr. Sevin Karalar
Uzm. Dr. Sevin Karalar
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube