Penis eğriliği nedir? nasıl fark edilir?

Penis eğriliği nedir? nasıl fark edilir?

Konjenital penil kurvatur (penis eğriliği) nedir?

Doğuştan itibaren olan ve ergenlikle artan penisteki eğriliktir.  Erkeklerde ereksiyon halindeki penisin herhangi bir yöne doğru eğrilmesi ile anlaşılır. Herhangi bir yöne doğru olabilen bu eğrilik, hastaların yarısında aşağı doğrudur. Bu hastalığın sebebinin bir tarafın diğerine göre fazla uzaması olduğu düşünülmektedir. Genel bu hastaların penisi toplum ortalamasına göre daha uzundur. Bu penisteki uzunluğun ve simetri bozulmasının penis esnekliğinin fazla olması ile ilişkilendirilmiştir. Bu rahatsızlık erkeklerde binde altı oranında görülür.

Penis eğriliği nasıl fark edilir?

Hastalar 18-40 yaşları arasında genelde peniste eğrilik şikayetiyle başvurur. Ereksiyondaki penisin fotoğraflarında penis şaftının tamamında eğrilik görülür. Ergenlik öncesinde penis eğriliği fark edilse de genelde hastalar tarafından önemsenmez. Ergenlik sonrasında penisteki eğriliğin normal olmadığı fark edilir ve hatta bazı durumlarda eğriliğin arttığı saptanır. Cinsel aktif hale çağa gelen hastalar penisteki eğriliğin ilişkiye girmeyi engellediğini fark ederler.

Penis eğriliğine ne zaman ameliyat gereklidir?

Genç hastalarda görülen konjenital penil kurvatur (penis eğriliği) için cerrahi tek seçenektir. Cerrahi tedavi sebepleri arasında cinsel ilişkide zorlanma, kozmetik ve sosyal sebepler sayılabilir. Eğriliği >30 derece olan hastalar, ilişkiye girmekte zorlanmakta ve vajinal penetrasyonda ağrı hissetmekte, bu şikayetler 60 derecenin üstündeki eğriliklerde belirginleşmektedir.  Hastaların cinsel fonksiyonlarını engelleyecek düzeyde eğriliği olması durumunda ameliyat gereklidir.

Hangi ameliyat yapılmalıdır?

Bu hastalarda penisin zaten normale göre uzun olması sebebiyle, penisin uzun tarafı kısaltma ameliyatları yapılır. Penisin iki tarafının da boyu eşitlenip, düz olması sağlanır. Operasyon için sünnet kesisi kullanıldığı için hasada fazladan bir iz kalmaz. Penis kısaltma için plikasyon (penise dikiş koyma) ameliyatları yapılabilse de, bu ameliyatlarda tekrarlama oranı daha yüksektir. Hastanemizde modifiye Nesbit operasyonu yapılmaktadır. Bu operasyon penisin uzun tarafından parça çıkartıp, özel dikişlerle dikilmesi ilkesine dayanır. Büyütme (loupe) ile yapılması penis damar ve sinirlerinin korunması için hayatidir. Fazla penis dokusu çıkartıldığı için penisteki eğriliğin tekrarlaması ihtimali daha düşüktür. Nesbit operasyonu ile hastalarda başarı ve tatmin oranı %95’tir. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Emre Salabaş

Dr. Öğr. Üyesi Emre SALABAŞ, 9 Nisan 1983 yılında İstanbul'da doğmuştur. 2001 Yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2008 yılında başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 2008 yılında yine İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başlamış ve 2014 yılında tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur.

İyi derecede İngilizce bilmekte olan Dr. Öğr. Üyesi Emre SALABAŞ, Ulusal ve Uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunmakta ve mesleki çalışmalarına şu an İstanbul'da bulunan Hamidiye Etfal Sarıyer Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Penis eğriliğinin cinsel ilişkiye etkisi
Dr. Öğr. Üyesi Emre Salabaş
Dr. Öğr. Üyesi Emre Salabaş
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube